Ogródek KaRo cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy sezon u KaRo cz.8

Post »

Ile czasu masz ten klonik na fotce u góry? Moje straszliwie wolno przyrastają. NIe wiem, czy taka jest ich uroda, czy też u mnie tak im nie śpieszno.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek
Widok - bajka - z uporem maniaka wracam i zachwycam się, żeby tylko liście same się zbierały ale coś za coś.

Za oknem zima, u mnie lekki mróz ale już zapowiadają obfite deszcze ze śniegiem, dla roślin taka huśtawka moim zdaniem nie jest dobra, jak to mawia klasyk: sorry taki mamy klimat :wit

pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale bluszcz ! coś niesamowitego ! pięknie wygląda ;:138 szkoda ,że nie jest zimozielony. Ale bez przesady, nie można chcieć za dużo :;230 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Krysiu przy okazji naszej współpracy uświadomiłem sobie, że zupełnie nie znam Twojego ogrodu.
Kilka dni temu postanowiłam to zmienić :D
Zaczęłam od wizytówki, potem przeczytałam aktualny wątek. Teraz na pewno z wielką przyjemnością cofnę się do archiwalnych...
Oglądając zdjęcia ogrodu miałam wrażenie dużej przestrzeni. Wiele razy napisałeś, że ma on niewielką powierzchnię . To duża sztuka tak zaaranżować i sfotografować ogród by wyglądał na większy niż w rzeczywistości. Rośliny masz zachwycające...zwłaszcza róże, które kocham bez wzajemności ...niestety :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

I mamy Nowy Rok Kochani!
Jak dotąd zima była u mnie dość łagodna zarówno pod względem mroźnych dni jak i opadów śniegu.
Dzisiaj chyba nadchodzi wreszcie :wink: bo już jest na termometrze - 8*C.
Do rana z pewnością będzie jeszcze zimniej. Ufff - jutro będzie trudny poranek.
A śniegu ani widu ani słychu.
Niedobrze. 8-)

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i proszę o wyrozumiałość,że bywam tu tak rzadko.
Nie mam co pokazywać Wam bo bezśnieżna zima nie jest ciekawa.
Kiedy dziś wyszłam do ogrodu,to zmarznięta trawa przywodziła mi na myśl zimową grudę...tyle,że nie ma tam śniegu.
Stopy osuwały się w jej usztywnionych mrozem źdźbłach.Szybko zwialam do domu :D

Zdjęcia jakie Aniu przywołalaś ;:180 rozgrzewają na szczęście bo rzeczywistość jest nieciekawa
Rośliny są biedne,zmarznięte ...
Sama ogrzewam swoje serce tym widokiem i tęsknię do wiosny....

Wandziu mój klon ma ok. 10-11 lat . Faktycznie rośnie bardzo wolno.
Nie znam jego odmiany,ale jako jedyny ostał się z całej gamy klonów palmowych jaka się przewinęła przez mój ogródek. Wprawdzie mam kolejną sadzonkę, ale to młodziak dwuletni ,też nierozpoznany tak do końca choć ma to być k.Shirasawy ciekawa odmiana, lecz nie mam pewności .
Wandziu ja dojrzałam już do tego,że cieszą mnie niewielkie krzewy :D ,może to dziwne ale mam mały ogródek i wszelkie 'wielkoludy ' raczej mnie martwią.Wiele z nich zmuszona byłam już wykopać - dosłownie i w przenośni,wykopać z ogródka. :D

Karolino,Matipięknotka,która rośnie w moim ogródku nie wymaga zapylacza ale z pewnością przysłuży się jej posadzenie takowego. W tej chwili mam już dwa krzewy i mam nadzieje,że będzie coraz piękniej rosła i owocowała.
Mam też o białych koralikach a ta zdecydowanie potrzebuje towarzysza i wiosną zamierzam ukorzenić jej pęd.
Oby szybko nadszedł ten moment gdy będzie można już się za to zabrać.

Marysiu miło mi,że zajrzałaś do mnie.
Ja podczytuje wiele wątków,również Twój i choć wielu szczegółów nie pamiętam, to wiem,że każdej wiosny wyjeżdżasz na swoją dziłakę i spędzasz tam cały sezon.
Podobnie "żyje RomciaW" i chyba Wam nieco zazdroszczę,bo należy to chyba traktować jako sezonowy wyjazd do sanatorium :D
Takie mam skojarzenia i chyba nie jestem w błędzie :D
Ładujecie baterie przez cały sezon, z dala od codziennych domowych obowiazków i trosk i wracacie w pełni zregenerowane .
Uważam,że to doskonały sposób na działkowanie.

karlos i Ty wkrótce będziesz miał swoją puszczę ;:306
Nawet nie wiesz jak szybko się to dzieje,jak szybko zaczyna brakować miejsca na nowe rośliny.
Wszystko przed Tobą :D

Obrazek :wit jesienne krzewy są urocze... to fakt. To jesienią jest ich "5 minut"

KDanuta- Danusiu
masz rację.
Wiele krzewów dostrzega się dopiero jesienią bo wtedy dopiero pokazują swój urok.
Ja bardzo lubie berberysy w jesiennej szacie i pokażę ich kilka :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynam odliczać czas do wiosny...
ale najpierw chcę już kupić jakiś wór ziemi i zacząć bawić się w wysiewy bo to sprawdzona metoda na maksymalne skócenie tego czasu oczekiwania.
Lada moment wybiorę się do marketu po ziemię...
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :wit :D
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu też mam zamiar już przytargać wory z ziemią na razie układam listę zakupów, nieco już zamówiłam a miał być szlaban. W tym roku więcej chcę posiać jednorocznych mam nadzieję, że zdrowie dopisze bo inaczej klops. U nas ma być na dużym plusie ale dziś mrozi w nocy.
Berberysy są naprawdę ozdobą ogrodów, mam kilka tylko to jeszcze maluchy.
Tosia odlicza dni do wiosny już tylko i aż 68! pozdrawiam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

To nie tak długo Aniu :wit :D
68 dni to tylko 2 miesiące ;:138 ;:3

I ja myślę o jednorocznych ale czy jest sens męczyć się z nimi w mieszkaniu,bałaganić ,
kiedy wiosną można je kupic nawet po 2,50 lub 3-5 zl???
To tęsknota do grzebania w ziemi nas gna ;:3 :wit
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Krysiu czyżbyś miała już zaczynać nowy sezon 2015?, mnie już tez rączki świerzbią do wysiewania roślin ,dziś muszę skoczyć do sklepu ogrodniczego rozejrzeć się, za ciekawymi roślinami
Pozdrawiam :wit
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Witaj Krysiu,
życzę Ci dużo, dużo zdrówka w Nowym Roku, żebyś mogła dalej rozwijać swój ogród i nam go tu prezentować.
A "służbowo" na Twoje ręce składam życzenia dla całej Administracji FO, żeby przybywało Ogrodomaniaków i Zielonozkręconych, którzy będą nam pokazywać swój dobytek i dzielić się wiedzą oraz doświadczeniem ogrodniczym na stronach tego wspaniałego forum :)

Podzielam Twoją miłość do berberysów. Mam ich trochę u siebie i jeszcze zamierzam dokupić, bo zabrakło mi form karłowych. Berberysy są wdzięczne, niewymagające i zdobią ogród cały rok. Tak, tak, w zimie też :wink: Niewiele mam roślin, które pobijają ich urodę jesienią, wtedy są niezastąpione w ogrodzie.
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Krysiu .... nie mylisz się, ja faktycznie spędzam na mojej działce około 5 miesięcy. Wyjeżdżamy pod koniec kwietnia, wracamy na początku października odkąd jestem na emeryturze.
Jak widzę nie tylko mnie swędzą paluszki a w głowie kołacze ,,,co by tu posiać?,,
Ją sobie postanowiłam, że w tym roku nie sieje jednorocznych tylko pelargonie. Dzisiaj wyruszam na poszukiwanie nasion. :lol:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigdy nie wysiewałam Petuni a kupowałam sadzonki, w tym roku jednak zaszalałam i zamówiłam nasiona. W domu to pewnie nie będę siała ale jak pogoda dopisze to w domku na działce, część wprost do gruntu.
Mam znajomą na wsi Ona ma przepiękne Petunie sieje wprost do gruntu na polu, tak samo chryzantemy robi sadzonki - naprawdę ma zawsze piękne, zdrowe - a przecież aż tak bardzo o nie nie dba - to pole, podlewanie to dla niej problem.
Kupiłam ziemie i przesadzam domowe, aż ręce swędzą aby wysiać co nieco, ale to jeszcze za wcześnie.

U mnie niesamowicie dudni, wieje, leje, spać nie można - słychać tylko syreny - na działce woda aż woda leje się po ulicy.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj Krysiu po przerwie.W tym roku chyba od nawału problemów ogarnęła mnie niemoc ogrodowa,nawet na wspominki nie mam ochoty,ale dzisiaj posadziłam do ogrodu resztę tulipanów i hiacyntów.
boefstrogonov
100p
100p
Od: 8 maja 2014, o 08:32

Post »

Dzień dobry.

W oczekiwaniu na wiosnę okraszoną fotografiami Twojego ogrodu zaznaczam, że jestem obecna i gotowa do sezonu.

Przesyłam pozdrowienia,

boef :wit
Czytam regularnie. Piszę dużo rzadziej.
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Witaj Krysiu, co tam u Ciebie w ogródku na przedwiośniu ? :D wychodzą już roślinki :?:
Wszystkiego Najlepszego ;:196 zapraszam do mnie :wit
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Czekam na wiosnę u Ciebie, masz niesamowity ogród i jestem ciekawa zobaczyć go od wiosny , stopniowo..... :lol: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”