Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Jaka piękna jesień! co do Was zaglądnę to tylko się zachwycam- to zaczyna być nudne, muszę popracować nad zwiększeniem zasobu słownictwa!
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta jesienna biesiada u Was to wyjątkowa przyjemność ! Świetnie,że zrobiłeś tyle zdjęć,bo jest co podziwiać . Zainteresowało mnie miejsce na ognisko;czy konstrukcja jest zamontowana na stałe,czy też jest możliwość zdejmowania rusztu np. do wyczyszczenia go? Jak się to urządzenie sprawdza w praktyce?. Tadeuszu,możesz napisać coś bliżej na ten temat? Pozdrawiam serdecznie .
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Tadku...ja k tak patrzę na te fotki to zastanawiam sie jak mogła mnie taka handra dopaść na ogród,przeecież to taka piękna pora roku.....przynajmniej u Ciebie :D
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeusz dokonałem nowego zakupu : Tuja occ. Malonayana Holub, i zamierzam
ją posadzić na skalniaku wśród miniatur. Oto fotki Obrazek
a tak ma wyglądać po 10 latach
Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

A ja znowu widzę w śród żółtych liści pąki mieczyków. Ja swoje już wykopałam , bo w tym miejscu posadziłam inne roślinki. Nie wiem czy dobrze zrobiłam...- to się okaże na wiosnę w jakim stanie będą moje cebulki.
Cieplutko pozdrawiam Zyta.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MONIKO- dziękuję za wizytę w ogrodzie.

ROCHRZA- dziękuję za wizytę w ogrodzie, miejsce na ognisko i stół pod zadaszeniem jest na tzw. "cypelku- utworzonym w zakolu rzeki, opływa go z trzech stron, a z czwartej jest staw, z resztą działki łączy go grobla oddzielająca rzekę i staw szerokości ok. 3 m i długości około 10 metrów.

Konstrukcja nad ogniskiem jest zamocowana na stałe ( można je zdemontować). W zabetonowanym słupku metalowym jest droga rura o mniejszej średnicy która u góry jest wygięta by koniec zwisał nad środkiem paleniska. Do tej rurki przymocowane są małe kołowrotki po których przesuwa się linka na której końcu jest zawieszony żeliwny ruszt, do drugiego końca jest zamocowany łańcuszek, którego oczka służą do zaczepiania o haczyk przytwierdzony do zabetonowanego słupka metalowego. W słupku metalowym jest otwór i przyspawana nakrętka oraz wkręcona śruba , by rurkę o mniejszej średnicy po podniesieniu lub obrocie w lewo albo w prawo można było zablokować. Linka i łańcuszek pozwala podnieść i opuścić ruszt w zależności od wielkości płomienia w ognisku. Rurką o mniejszej średnicy ( do której zamocowana jest ruchoma linka z rusztem)można zarówno podnieść i opuścić , jak również przesunąć w lewo, czy prawo, co ułatwia zapełnienie rusztu ( i opróżnienie) bez narażania się na oparzenie ogniem. Ruszt żeliwny jest na czterech linkach ( wyżej połączonych do jednej linki przesuwającej się po kołowrotkach) przymocowana ściskami na stałe. Przed położeniem na ruszcie mięsiwa należy przez kilka minut go opalić ogniem z ogniska( dlatego też ruszt powinien być żeliwny , a nie metalowy) , w ten sposób czyszcząc go z pozostawionego tłuszczu i dezynfekując jego powierzchnię.
Urządzenie to obraca się we wszystkich kierunkach, pozwala nawet na opiekanie nad ogniem gdy wieje wiatr, czy gdy siła ognia się zmienia po podłożeniu nowych drewien.
Jestem bardzo zadowolony z takiego rusztu gdyż on jest bardzo praktyczny, w odróżnieniu od budowanych grilli stałych z cegły.

JULKA- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie , jesień jest piękna, ale gdzie jej tam do w i o s n y - "oby do maja "

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, gratuluję świetnego zakupu, jak patrzę się na pokrój tej rośliny to widzę podobieństwo do wieży katedralnej, gdybyś miał zamiar w przyszłości robić z niej sadzonki, to ja się już dzisiaj piszę na jedną.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, ja już swoje mieczyki wykopałem, mimo że jeszcze dwa miały pąki kwiatowe, po przesuszeniu, oczyszczę je z cebulek przybyszowych i korzonków by przechować je w garażu do wiosny.

Już ostatnia seria niedzielnych zdjęć z jesiennych Nokłów:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj w wietrzny i deszczowy dzień miałem zajęcie w szklarni przy czyszczeniu mieczyków przed przechowaniem zimowym.

Obrazek Obrazek Obrazek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Hoho, ile mieczyków! Nie dziwota, że potem masz takie piękne kwiaty całe lato :D

Bardzo podoba mi się ta Twoja nowa tuja, muszę Ci pogratulować żyłki kolekcjonera, naprawdę ciekawe rośliny udało Ci się już zgromadzić!
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz , nie mów że ostatnie zdjęcia wklejasz, bo ja nie wierze.
A mieczykami w przyszłym roku zasadzisz 2 ary .

Mam wrażenie , że Piterek nie czyta uważnie u Ciebie postów, albo tak chce jak najszybciej zdobyć złotą kartę , że... TUJĘ... Zenka Tobie przepisał.

POPRAW się PITEREK

Cieplutko pozdrawiam z buziaczkiem dla Zosieńki - Zyta.
Awatar użytkownika
konto-puste001
100p
100p
Od: 14 kwie 2008, o 10:44

Post »

Witam jesiennie:)
Ale grzybki mniam-mniamusne pokazujesz Tadeuszu!
Piękna jesień zawitała także na Wyspę, wszystko robi się złoto-zielone :) Szkoda mi jest, że lato już za nami. Przed nami jesienne porządki i Swięta za pasem tuz tuz :)
Wszystkiego dobrego życzę! Pozdrawiam serdecznie!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Dzień dobry! Tadeuszu, a dlaczego jedne cebule-mieczyków są różowe a inne białe? Czy to decyduje potem o kolorze kwiatów?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PIOTREK- dziękuję za wizytę, mieczyków mamy dużo, bo to piękne kwiaty, wystarczy większe cebulki przybyszowe( te w czerwonej misce)wysiewać w rządku by po 2 latach mieć pełnowartościowe cebulki mieczyków, Pokazywaną na zdjęciu nową tuję chętnie bym przygarnął, ale jest ona własnością Zenka i mnie się tylko pochwalił, mam nadzieję że Zenek ukorzeni szczepka tej tuji i ja też kiedyś będę miał.

ZYTO- dziękuję za wizytę," . Jeżeli tylko cebulek mieczyków starczy to posadzę je nawet na 2 arach, są to piękne kwiaty i moje dziewczyny je uwielbiają.

WIOLU- dziękuję za wizytę, jesień u nas jest piękna, a dlatego że jeszcze u nas nie było przymrozków i wiele liści roślin zamiast opaść na ziemię po przymrozku pięknie się przebarwiają.

AGNIESZKO- dziękuję za wizytę w ogrodzie, cebulki mieczyków przed przechowaniem należy oczyścić, a szczególnie oddzielić od starej cebulki( bo jest źródłem choroby grzybowej). Po kolorze cebul można poznać podstawowy kolor kwiatu i chcąc je posadzić według kolorów można posegregować cebulki według odcieni łuski.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Witaj ,tymi mieczykami ,to nie 2 ary,ale 20 mozna obsadzic.Czy Twoja passiflora jeszcze stoi na dworze?Ja swoja zabrałam do domu ,trochę liści zgubiła,ale już rosnie i zawiazuje dużo paków kwiatowych .Ciekawe czy nie opadną.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZUZIA- dziękuję za wizytę w ogrodzie, z uwagi tej że u nas jeszcze nie było przymrozków. moja męczennica jeszcze rośnie w ogrodzie i ciągle kwitnie, z tego co wiem wytrzymuje mróz do -6 , bez względu czy będzie mróz, czy nie,w przyszłym tygodniu ją wykopię z wiaderkiem( rośnie w dziurawym plastikowym wiadrze), skrócę wszystkie pędy do długości 0.5- 0.7 m i schowam w chłodnym , widnym pomieszczeniu gdzie nie spada temperatura poniżej zera.

Druga połowa października a u nas jeszcze kwitną rośliny, przedstawiam chyba ostatnie kwitnące w tym roku rośliny.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Tadeuszu! Dziękuję za wytłumaczenie! Mieczyki mam w planach, Wasze są piękne!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”