Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

Ciekawa lektura, mam nadzieję że do wiosny dużo ciekawych wiadomości będę mogła przeczytać w Twoim wątku ;:167
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Znowu mi się powiększa lista zakupów od ciebie ,. Czy to ziele Azteków też będzie można kupić . Takiego rozchodnika też jeszcze nie mam więc na wiosnę zamawiam ,..Potrzebne mi są trzy i już sobie u ciebie wypatrzyłam ..Znowu lista zaczyna mi się powiększać .ale przynajmniej mam takie kolory jakie zamawiam ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przecudny post !!! Milczenie nadrobiłaś z nawiązką .
Całe życie człowiek się uczy.....a tutaj nauka nic nie kosztuje :heja
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Krysiu - ale kolekcja rozchodników- ja dostałam 2 od Marzenki - i coś mi je zjadło - chyba ten wredny turkuć :wit
Piękna ta hortensjowa alejka- ja przed hortensjami posadziłam żurawki- ale hortensje je przydusiły - muszę je radykalnie poprzycinać lub wymyślić coś na nowego :wit
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Rozchodniki cudne i w jakich ilościach :D
Też lubię rozchodniki ale w zeszłym roku na jednym z tych dużych miałam tyle gąsienic i takie porobiły oploty, że ścięłam go całego, bo wyglądał kropnie :( Na całe szczęście odrasta :) i to było moje pierwsze doświadczenie ze szkodnikami na rozchodnikach a myślałam, że są bezpieczne i nic ich nie rusza ;:224
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Krysiu ogórka dzikiego miałam bardzo dużo ,nawet rozdawałam i w słoiki nawkładałam ;:108 Kiwano siałam już drugi rok i nic mi nie wyszło z tego po prostu wcale nie rosło ;:185 Też lubię mieć coś takiego nowego i egzotycznego i zastanawiam się co w tym roku takiego posadzić ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mnie jednak zainteresowała inna roślina i jej właściwości Acmella oleracea- Akmella brazylijska zwana także znieczulecznik. .Jeśli Krysiu byłyby sadzonki to chętnie sobie jedna przygarnę .Bardzo ciekawa roślina .Starzec fajnie dekoruje obrzeże rabatki i jest dopełnieniem dla hortensji.Ciekawe są również te ogórki i jaki mają smak zbliżony do ogórków czy raczej papryki ,bo piszesz ,że je faszerowałaś w sosie pomidorowym ????
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Krystynko ;:196
Niedługo wiosna do nas zawita i u Ciebie nowe nasadzenia pewnie będą i na pewno bardzo ciekawe .
Życzę Ci miłego oczekiwania na przyjście wiosny. ;:3
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Witaj Krystyno! Masz piękny ogród, ja zawitałam do niego aby zobaczyć liliowce. Od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką miksu nasion liliowców od Ciebie ;:138 . Czy wiesz jakie odmiany są w tej mieszance? Wiem, że wolne zapylenie, ale zebrane ze wszystkich jakie masz, czy z konkretnych? Od wczoraj studiuję wątki liliowcowe i jeszcze nie podjęłam decyzji, czy wysiać do gruntu czy w domu na parapet.
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Bardzo się cieszę, że rozchodnik okazał się inny.
Bardzo zainteresował mnie wątek z ogórkiem
Masz nasionka?
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Krysiu :wit
Przybywam z rewizytą i na widok Twego super i z rozmysłem zaprojektowanego i urządzonego ogrodu,jak i-co najważniejsze mnóstwa kwitnących niesamowicie pięknymi kolorami roślin,krzewów i drzew wpadam w osłupienie ;:oj ;:oj ;:oj
Fantastyczny widok a do tego mistrzowskie ujęcia ;:215 Każda roślina nazwana i opisana,pełna estetyka i profesjonalizm ;:63
Zwróciłem uwagę na robiące niezwykłe wrażenie zdjęcia wykonywane nocą w ogrodzie i nie tylko w ogrodzie-za bardzo oryginalną pomysłowość masz u mnie multum punktów ;:433
Kapitalnie wykonane kolaże ;:333 a jakość zdjęć-super,na co zawsze zwracam szczególną uwagę ;:215
Aż chce się krzyknąć wow ;:oj
Pozdrawiam serdecznie i obiecuję,że jak tylko czas pozwoli,będę gościł w Twoim "rajskim ogrodzie" ;:138
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu zawsze mnie czymś zaskakujesz, zaciekawiła mnie roślina o nazwie Acmella oleracea, no muszę się jej przyjrzeć dokładniej, no i Lipia dulcis, idę poczytać o nich :wit
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Krysiu zaciekawiłaś mnie niezmiernie, dzikim ogórkiem ;:108
Czy jego nasiona są ogólnie dostępne? Chciałabym je w tym roku posiać sobie.
Dorodnego kiwano się dochowałaś ;:138
Ja sobie nie poradziłam, wzejść, wzeszło, ale nie urosło.
Wszystkiego dobrego życzę w Nowym Roku.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam gości zostawiających ślad po sobie i tych przechodzących w milczeniu .
Spaceruję po Waszych ogrodach, a do siebie rzadko zagladam i znów zaległości ... cóż taki mój los więc wybaczcie.

Iwona0042 - Iwonko miło ,że zaglądasz do mnie .
Zima w tym roku zaskoczyła i nas i rośliny - ciekawe jak to się skończy?

JAKUCH - Jadziu witaj. Wiem, że i Ty kochasz się w chryzantemach. Odmiana "Donna " w poszczególnych fazach kwitnienia zmienia się. Bacznie ja obserwowałam bo jest u mnie pierwszy sezon.

Dla Ciebie inne z mojej kolekcji chryzantemy :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tija- Elżbietko miło, że pamiętasz o mnie. Pogoda wciąż mnie wkurza ale nic na to nie poradzi .
Na poprawę nastroju może coś z koleusów

Odmiana  CARDINAL i od prawej SATURN
Obrazek

coleus DIP IN WINE
Obrazek

Coleus FLAMINGO
Obrazek

[b]Maniusika - Janeczko[/b] wszyscy się troszkę martwimy jak zniosą takie anomalia zimowe nasze roślinki.
Jednak ważniejsze dla mnie to abyśmy my czuli się w miarę dobrze i zdrowo i tego Ci życzę.
Myślę, że w tym sezonie miskanta olbrzymiego nie będzie w nadwyżkach choć ? nigdy do końca nie wiadomo .

Ilona2715 - Ilonko ileż ja razy wybierałam się do Ciebie ?
A po drodze cos musiałam sprawdzić i ? wybijała północ więc czas ;:19

W ramach przeprosin jedne z ostatnich róż jakie zostawiłam u siebie na działce

Obrazek

Beatab - Beatko u mnie Miskant olbrzymi rośnie od dość dawana i traktuję go jak każdą inną trawę. Tyle, że prócz walorów ozdobnych jest wspaniałym tłem , najwyższym punktem na danej rabacie i to od niego zaczynają się kolejne nasadzenia . Lubię patrzeć na niego w czasie wiatru bo tylko delikatnie się kołysze i delikatnie szeleszczą długie wąskie liście - taki szum uspokaja.
Po sezonie trochę roboty ze ścięciem i czyszczeniem ale efekt widać od razu w postaci sporej wiązki tyczek bambusowych. Wiążemy w kilku miejscach i podwiązujemy pod dachem z trzciny - tam zimują. Wiosną lubię porównywać początki wegetacji - pojawiające się kły są duże w porównaniu z innymi.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam nowe nasadzenia w rzędzie w pojemnikach wzdłuż kompostownika po jednym sezonie ładnie się zagęścił i w tym sezonie powinien już dać ładny pionowy zielony parawan.

Jolifleur - Ewciu może Tobie chodzi i bambusa tego prawdziwego ?
Bo Miskant olbrzymi często potocznie nazywany jest bambusem z tej racji, że pozyskujemy z niego tyczki bambusowe ?

tade k - Tadziu może i sprawdzą się Twoje słowa, że w tym roku zima będzie symboliczna ale ;:131 ? wytłumacz to roślinom i zwierzętom bo póki co głupieją ?

e-babcia - Jadziu z Twoich ust pochwała chryzantemy dużo znaczy bo Twoja kolekcja jest przepiękna.

Badzia - Wandziu
dziękuję . Masz rację zdrowie ponad wszystko, a sezon powoli zbliża się i czeka nas na początku sporo fizycznej pracy.

Alicjad31 - Alicjo ilez to ja roślin miałam posiać ale przywitał mnie czerwiec i ? nasionka schowałam....
Obym tej wiosny miała lepszy zmysł organizacyjny ?
Kiwano posiejesz w tym sezonie

RomciaW - Romciu w każdym z nas po latach wiedza powiększa się i czasami nawet nie wiemy ile tego w nas siedzi ale to dobrze bo szare komórki pracują ...
Ogórek kiwano to takie warzywo, że zbierasz jesienią a zaczynasz jeść pod koniec grudnia i później.
Zbiera się zielone owoce, owija każdy osobno aby kolcami nie pokłuły się nawzajem . Moje jak widać troch ę pokaleczone . W czasie dojrzewania powoli zmieniają kolor na żółty a potem pomarańczowy z jasnymi plamkami.
Dla mnie w takiej fazie jest najlepszy choć można go jeść wcześniej bo to zależy od indywidualnych upodobań smakowych. W smaku mieszanka 2 owoców - kiwano i banana
W temperaturze pokojowej mogą leżeć nawet do 6-ciu miesięcy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Miąższ wyjmuje łyżeczką i mieszam razem z różnymi owocami pokrojonymi w kawałki.
Jak mam nastrój taki relaksowy to zamiast do miseczki wędruje do wydrążonego ogórka i ... jest naturalna miseczka ... nasiona też się zjada.
W tej sałatce sa kawałki kiwi, pomarańczy, jabłka i kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Wszystko razem smakuje wyśmienicie ale to sprawa gustu i upodobań smakowych.

Tara - Aniu kolekcja rozchodników u mnie to stara historia. Kiedyś- wiele lat temu - nie były tak modne i chętnie sadzone jak teraz i nawet wstydziłam się je pokazywać w wątku podobnie jak chryzantemy .
Widzisz jak zmienia się moda ?
Nie wiem o jakiego ogórka pytasz ale jeśli o Kiwano to proszę zerknij wyżej
Obrazek

Starzec popielny u mnie za duży i faktycznie pędy rozkładające się na chodnik przycinałam.
Między nim rosły sadzonki tej leczniczej rośliny o nazwie Akmlella oleracea , a ona potrzebuje lekko kwaśnego podłoża , wilgoci i sporo dokarmiania bo jest żarłoczna. Często podlewałam gnojówką z pokrzyw a na początku z rabarbaru naprzemiennie.
Starzec podkradał i rósł jak szalony ? może cos przezimuje choć przydałby się śnieg i normalna zima .

TerDob - Teresko super - już zanotowałam aby nie zapomnieć - planowana wymiana rozchodników.
Słodkie Ziele Azteków nabyłam sadzonki w ub roku . Zimuje w mieszkaniu ukorzenione młode bo ponoć lepiej zimują. Starsze okazy mają tendencję do drewnienia więc łatwej stracić. Nasiona tez zebrałam bo ta roślina wyjątkowo obficie kwitnie ale jeszcze nie robiłam próby kiełkowania. Po niedzieli ruszę z kolejnymi bo inne miały pierwszeństwo a miejsca niezbyt dużo na takie eksperymenty.

Dorcia7 - Dorotko linka opasująca pień jabłoni jest na stałe i to dość dobre miejsce na rośliny wiszące , które potrzebują słońca. My mamy wyobraźnie a nasi panowie ? pewnie dużo mniej stąd to pukanie się w czoło ?

Adamiec - Irenko to miłe - dziękuję i zapraszam.

Maniusika - Janeczko Ty mnie nie stresuj już zakupami ?Może z rok sobie odpuszczę bo sporo przy tym roboty ale z drugiej strony tak bardzo lubię rozmnażać ? więc w krótkim czasie zabrakło by mi miejsca na ich uprawę :;230
Do tego moja ziemia dobra i często trzeba zmniejszać rozrośnięte kępy czyli mus.
Czyżbyś chciała zastąpić cukier roślinami i stąd pytanie o Słodkie Ziele Azteków ?

Kolejne wpisy i zaległe odpowiedzi niebawem - zapraszam .
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Kiwano siałam już dwa razy i cały czas praktycznie sadzonka urosła do metra i nic z niej nie było ;:185 Nie wiem o co chodzi a kiedy Ty siejesz do doniczek :?: Chryzantemki piękne aż zazdroszczę ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”