Kobea i jej uprawa cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kobea i jej uprawa cz.4

Post »

Obrazek

Moja kobea zimuje w pracy w temperaturze nieco niższej, aniżeli pokojowej, a jednak nie powstrzymało jej to przed ekspansją :wink: . Doniczka niewielka, roślina ewidentnie się w niej męczy, ale nie ukrywam, że eksperyment miał na celu głównie próbę wcześniejszego wyprodukowania sadzonek. W zeszłym roku wysiałam mnóstwo nasion, z czego żadne mi nie wzeszło, stąd też pomysł pozostawienia rośliny na zimę. Ciekawa jestem tylko, czy sadzonki ukorzenią się bez problemu.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje ukorzeniały się bez problemu.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To świetna wiadomość :D . Czy teraz jest jeszcze zbyt wcześnie na to? Poczekać do wiosny?
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p

Post »

Jak masz gdzie trzymać, to możesz zrobić sadzonki teraz, a następne później. Będziesz mogła sprawdzić, czy posadzone wcześniej, wcześniej zakwitną i jak dużo wcześniej.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Basiu sadzonki ukorzeniają się bez problemu ,ja zawsze robię to wkładając do wody ,po trzech tygodniach są korzonki
tak wyglądały po trzech tyg.
Obrazek
życzę powodzenia ;:215
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, właśnie taki mam zamiar. Te pędy, które widać na zdjęciu, są spore, a zatem powinno mi się udać zrobić z nich co najmniej kilkanaście sadzonek. Jutro utnę 2-3 szczepki i będę je obserwować. A potem to już pójdę na całość. :wink: :D
Janku, ja wiem, że kobea ukorzenia się bez żadnych problemów, robiłam to wielokrotnie, ale tylko w okresie wiosenno-letnim. Ta szczepka na Twoim zdjęciu pewnie też z takiego okresu pochodzi, bo wygląda bardzo dziarsko i krzepko :D . Te zimowe jednak są o wiele słabsze, delikatniejsze i bardziej wiotkie, stąd też moje rozterki, ale skoro Katarzyna napisała, że nie sprawiło jej to większych problemów, to i mnie zapewne też się uda :) . Dam Wam znać. :wink:
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Ja też miałam zimować kobeę ale już nie miałam dla niej miejsca a sadzonek jak zwykle nie udało mi się ukorzenić. Ale dziś wysiałam 4 nasiona.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Ja posiałam 1 stycznia,jak sieję w lutym to kwitnie prawie na jesieni.W tym roku wysiałam nasionka firmy REKWIAT - białą i fioletową.W paczce było po 12 nasionek.Cena 1 opakowania białej to 3 złote,a fioletowa kosztowała 2,10groszy. Fajnie by było gdyby wzeszła chociaż połowa siewek w każdym kolorze.

Tak na szybko: w rzeczywstości swoje kobee posiałam 3 stycznia.Doniczki z wysiewami stoją na bardzo ciepłym grzejniku non-stop(na noc troszkę tylko przykręcam),raz dziennie odwijam z foliowej reklamówki dla przewietrzenia i....widać pierwsze kiełki ;:138 ,wczoraj zauważyłam 1,dziś już 3.Zaznaczam,że nasionka koniecznie na sztorc na boku ,bo z tej wąskiej części nasionka wychodzą kiełki -może komuś się to przyda :roll:
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p

Post »

Super ;:138 niech wschodzą kolejne.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Również nie udało mi się ukorzenić jesienią :? Ostatni sezon przezimowałam cała roślina w doniczce i ukorzenia się bez żadnych problemów wiosna. W tym roku nie chciałam do domu dużą doniczka, teraz nie mam nic ;:124
Już zasiewów? Nie za szybko?
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kupiłem dziś nasiona Kobey fioletowej ,chciałem i białą ale nie było,chyba skusze się na wsianie ich bo rączki kuszą :heja
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moja w tamtym roku była zbyt późno posiana i niestety nie zdążyła mi zakwitnąć , przeniosłam do domu i mój kociak obgryzł całą -nie wiem czy przeżyje bo zaczęła zasychać :(
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
julcia03
100p
100p
Od: 17 mar 2014, o 13:05

Post »

Jak wysiewacie już teraz to jakie macie sadzonki w maju?Chcę się zorientować ile miejsce na parapecie szykować na 10 sadzonek.W tamtym roku posialam w marcu pierwszy raz kobeę,z paczki 1 sadzonka mi się uchowała i kwitła w lipcu.Zakochałam się w tych cudnych kwiatach
;:167 W tym roku planuję obsadzić całą altanę i dwie duże drewniane donice z drabinkami na balkonie.
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julcia gdy teraz wysiejesz to do Maja będziesz miała prawie dorosła roślinkę ,ja na początku czerwca już miałem paki w zeszłym sezonie,a 10 szt ciężko będzie ci na parapecie dotrzymać do maja ,bo ona szybko rośnie, ale gdy będziesz ja przycinać to może uda ci się, ja swoje 6 nasion fioletowej wysiałem dwa dni temu ,zobaczymy kiedy i czy w ogóle wzejdą.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Na razie wzeszło mi 5 nasionek białej kobei oraz 3 nasionka fioletowej,wysiewane 3 stycznia.Czekam jeszcze na fioletową...chociaż ze 2 sztuki :roll:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”