Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 3

Post »

Sabinko w moim glinianym dzbanie wmontowanym w skalniaku też mam wywiercone dziurki na odpływ wody. Inna historia, że wmurowując go w ten skalniak w ogóle nie pomyśleliśmy o jego bytowaniu zimą na dworze... :oops: chyba się popłaczę jak pęknie... ;:145
Także nie będę miała większych oporów w wierceniu dziur i w tym nowym nabytku.
Jak postawiłam taką donicę bezpośrednio na trawie, to któregoś razu przy podlewaniu zorientowałam się, że woda nie odpływa... podglądam pod spód a tam... dżdżownice zablokowały dziurki odpływowe. ;:111 Od tej pory staram się nie kłaść donic bezpośrednio na ziemi. ;:113

Reniu tylko, że nowo kupione hosty są małymi wypłoszami a do takiego dzbana potrzebna by była taka z większą ilością liści.

Elwi przemawia do mnie ta plastikowa doniczka. Tylko jesienią dam ją bezpośrednio do gruntu, by nie ograniczać jej wzrostu przyciasną doniczką (i mam tu na myśli kolejny już sezon, bo wiadomo, że zimą nie urośnie :wink: )

Moniko dziękuję. Teraz jak na niego patrzę, wiem że było warto. ;:215

Marysiu a przechładzałaś go może? Jeśli nie, to wynieś go do chłodnego ale widnego pomieszczenia na kilka tygodni. Powinno pomóc. Właśnie jak tak wyprowadziłam wszystkie moje obiboki -niewdzięczniki. ;:131

Muszę upolować jeszcze jeden taki gliniany garnek. Stwierdzam, że fajnie by wyglądały identyczne dwa takie postawione kolo siebie z dwoma różnymi hostami. Póki co widzi mi się.
Najbardziej jednak nie mogę się doczekać przystąpienia do aranżacji nowego ogródkowego arcydzieła. Normalnie non stop o nim myślę. ;:65 ;:65 ;:65 Rety dlaczego ja nie należę do ludzi bardziej cierpliwych... :oops:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny powiedzcie proszę... czy wiecie może czy w BR mają zdrowe hosty? Mam chrapkę na jeżówki i rozplenice to i przy okazji wzięłabym hosty. Tylko nie wiem jak z ich zdrowotnością, tzn wirusem. Kupowałyście? Albo słyszałyście coś może w innych wątkach?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu Zwartnica i storczyk piękne i pięknie sfotografowane. Ja domowe to stale morduję i tylko żelazne wytrzymują. Masz jakieś specjalne wymagania do rozplenicy, jak nie dopisz do listy żurawek.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczko, tak wspomniałaś o BR, że dzisiaj tam zaglądnęłam..i ku mej wielkiej radości trafiłam na przedsezonowe promocje :heja złożyłam zamówienie coby mi nie brakło moich upatrzonych odmian ;:183 ..Może i za wcześnie, ale znając życie zastanawiałabym się całymi dniami co jeszcze zmienić, co dodać, co wyrzucić i jak przyszłoby co do czego to nie byłoby w czym wybrać ;:224 . Piszesz coś o jakimś wirusie hostowym :shock: czym on się objawia?? Jak poznać chorą roślinę?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sonia! ;:cm Jesteś kochana! ;:cm To dopisujemy. ;:131

Sabinko najbardziej rozpowszechniony i najgroźniejszy dla host jest wirus HVX. Objawy: zacieki, nacieki, przebarwienia, zapadnięcia i wgłębienia na liściach oraz plamki i cętki. Wirus ten wyniszcza rośliny. Nie usunięcie chorych kęp i nieostrożna pielęgnacja, może sprawić, że wirus opanuje całe kolekcje funkii, doprowadzając do ich wyginięcia. Natychmiast po zauważeniu objawów należy usunąć i spalić całą roślinę. Do zarażenia może dojść poprzez kontakt sekatora ze zdrową i chorą rośliną, gdyż zarażenie wirusem między funkiami następuje przez kontakt z sokiem chorej rośliny. Potencjalne zagrożenie występuje wtedy, kiedy nieświadomie zakupimy zarażoną funkię i umieścimy ją pośród już rosnących. A następnie oczyszczając rośliny z przekwitłych kwiatostanów lub zażółconych liści, np. sekatorem, nieświadomie z sokiem przeniesiemy wirusa na zdrowe rośliny.
Dlatego hosty należy kupować tyko ze sprawdzonych źródeł.
Co do BR to ja też przypadkiem tam wdepnęłam kilka dni temu i ucieszyłam się na widok promocji. Choć trzeba przyznać, że obniżki nie są powalające. ;:131 I tak już od kilku dni tak się czaję i czaję. dokładam do koszyka, wywalam, znowu coś innego dokładam i znów coś wywalam. :oops: :oops: Ciężki los mam sama ze sobą. :;230 Jednak dziś chyba zrobię tak jak Ty, bo inaczej nigdy się nie zdecyduję a inni mi wszystko sprzątną sprzed nosa.
No i pochwal się co zakupiłaś. ;:65
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneczko świetnie masz tą wodę usytuowaną, fajny pomysł. Jak Ci pięknie storczyk kwitnie, do domowników też masz rękę ;:63
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabina no i przez Ciebie popełniłam zakup. Obrazek Jak Małż będzie za dużo gadulił to odeślę Go do Ciebie. ;:109 ;:113
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dziewczynki szybkie jesteście,ja w tym roku coś się ociągam z zakupami internetowymi,a nawet nie zaglądam.
Dziś w B kupilam hiacynta różowego do hodowli w wazoniku ;:333
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania Ciii! Nie chcę tego słyszeć! Raptem zdołałam oprzeć się wieściom o hiacyncie w białej filiżance, co to był ostatnio w B.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I tak zobaczysz Aniu ,pełno stoi u mnie na wejściu w trzech kolorach biały,fiolet i róż ;:oj
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja już od kilku dni zamówienie złozyłam w BR,hiacynt w filiżance nabiera kolorów,dzisiaj kupiłam prymulkę ,a wczoraj cebule
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Cooo??!! W B są hiacynty ;:oj ? Muszę się koniecznie pofatygować...a uwierzcie mi, że to będzie wyzwanie, bo u nas dziś w najcieplejszym momencie było -10 :shock:
Aneczko, w tamtym roku robiłam dokładnie tak jak ty..przez kilka tygodni kompletowałam zakup i ostatecznie nie załapałam się na 3 odmiany, które były moim absolutnym must have ;:173 W tym roku je dorwałam: Milkshake, Hot Lava i Glowing Dream..do tego dołożyłam..żeby taniej wyszło na przesyłce ;:306 :;230 Day Dream, Tangerine Dream i Sundown :tan Nie mogę się już doczekać przesyłki, a to przecież dopiero styczeń. Powiedz jakie okazy wrzuciłaś do swojego koszyka?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko też zamówiłam Jeżówkę Milkshake ;:215
a do koszyka dołożyłam, by było taniej ( :wink: ) :

Rozplenica japońska
Pennisetum alopecuroides f. viridescens (ma bardzo ciemne, prawie czarne kłosy)

Rozplenica japońska
Pennisetum alopecuroides
"Japonicum" ( Wcześnie kwitnąca odmiana rozplenicy o czerwonych, zmieniających kolor w sezonie kwiatostanach. Kwitnie od czerwca do przymrozków )

Jeżówka purpurowa
Echinacea purpurea
"Gum Drop"

Jeżówka purpurowa
Echinacea purpurea
"Milkshake"

Dąbrówka rozłogowa
Ajuga reptans
"Alba"

Funkia "Blue Umbrellas"

Funkia "Robert Frost"

Funkia "Wide Brim"

Funkia "Super Nova"

Kulnik sercolistny
Globularia cordifolia

Przetacznikowiec
Veronicastrum
"Cupid"

Najgorsze jest to, że jeszcze mam spore zamówienie w koszyku w E-clem... a wszyscy wiemy co tam sprzedają ;:131 i wszyscy wiemy, że ja muszę TO mieć. ;:224
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Ja się tak nie bawię , poczytałam Waszą dyskusję o BR i..... narobiłam zamówień , Misio mnie zabije ;:145
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W BR jeszcze nie byłam ...ale pewnie i tam zajrzę ;:oj