Ketchup z dyni:
- 1,5 kg dyni
- 0,5 kg papryki czerwonej
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- niecała łyżeczka curry
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu
- 2 łyżki soli do posypania warzyw
Dynie obrać, pokroić na kawałki, posypać łyżka soli, odstawić na godzinę. Pokrojona cebulę i papryke tez zasypac sola, podlac szklanka wody i dusic ok. 15 min. Dodac dynie, dusic do miekkosci warzyw. Utrzec blenderem. Dodac oregano, slodka i ostra papryke, curry i cukier. Zagotowac. Dodac ocet. Calosc jeszcze chwile pogotowac.
Pasteryzacja:
Gorące słoiki napełnić gotujacym się sosem. Gotować ok. 20 min. Odwrocic do góry dnem na noc, przykryć ręcznikiem, żeby wolno stygly.
Smacznego
