Na wzgórzu z widokiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na wzgórzu z widokiem

Post »

Jadziu te nagie bydlaki strasznie szaleją na naszym ROD. Ziemi chyba nie, raczej mają dużo spokojnych miejsc do rozmnażania, czyli zarośniętych i zaniedbanych działek. Raczej inni działkowcy z nimi nie walczą :? Zobaczymy ja mam zamiar w przyszłym roku robić im bardzo pod górę, wiem że granulki działają ale u mnie odpada - mojej trójce mogą niebieskie kuleczki wydać się cukierkami ;:oj
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj to nie ryzykuj .Ja na szczęście nie mam z nimi kłopotów jak na razie . :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie też ślimaki nagie zjadają fasolkę kiełkującą, ale głównie tą pierwszą. Tak ścinają, że tylko patyczek zostaje :wink:
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

O widzisz, u ciebie są, a ja u mnie pierwsze wysiewy były marne, a w lipcu sklepy porobiły zwroty i było po ptakach :|

Ja sieję fasolkę od razu do gruntu. W minionym sezonie jednak jakieś żarłoczne robactwo ją zjadało, jak tylko zaczynała wypuszczać pierwsze listki. Podejrzewam, że to nie ślimaki, lecz coś, co żerowało na pobliskich porzeczkach. W każdym razie wysiałam dwie paczki, a ocalało raptem kilka fasolek :twisted:
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Patyczki mówisz Marysiu. Tamtego lata sarny tak równiótko sąsiadce zgryzły buraki, myślałam, że sama ścięła liście coby w korzeń poszło :;230
Elfia dlatego chcę spróbować na pierwszy siew zrobić rozsadę (według rady w wątku warzywnym), bo faktycznie z tą pierwszą fasolką jest wiecznie problem :wink: W końcu jakoś muszę zapełnić ten nowy regał na rozsady :heja
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

A może to po prostu ptaki :?:
Kiedyś tak mi zrobiły :wit
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Jadziu może, ale wtedy siewki byłyby pewnie z korzeniami powyrywane. No nic spróbuje rozsadę zrobić.

A na urodziny kupię sobie opryskiwacz, już niedługo :tan W końcu nie będę się mordować malutkim ręcznym :)
Dla nawiedzonych (choć tacy raczej tego wątku nie odwiedzają) stosuję opryski non stop/ile wlezie/bez opamiętania/cały sezon :D Jakie, można poczytać tutaj http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
Kiedy jest bardzo źle siarczan miedzi (popularny miedzian to nie to samo) z mydłem potasowym i skrzypem albo piołunem o tu http://majawogrodzie.tvn.pl/5,Opryski-w ... orada.html
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Milenko, ja też już zaczęłam się zaopatrywać w nasiona, bo potem może być kłopot. Niby dużo jest ale to co potrzebne to właśnie bywa wykupione. Mam już szarłat zwisły, ogórki i fasolkę.Jeszcze tylko nemezję muszę dokupić.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj,Milenko!
Myślałam.że tylko ja jestem "nadpobudliwa"w kwestii zakupów nasion. Ulżyło mi,gdy się zorientowałam,że nie jestem w tym temacie sama. Jeszcze przed Nowym Rokiem zaczęłam robić zapasy. Mam już nasiona dyni Rouge vif d' Etampes (olbrzymia), cukinii Tapir,ogórka S'remian,sałaty kruchej Regina dei ghiacci,bazylii sałatowej oraz kilku roślin kwitnących. Są to :kosmos o pełnych kwiatach - Double Click ,bieluń surmikwiat Ballerina ,gazania Big Kiss White Flame i szałwia muszkatołowa. Uff ! ;:218
Wkrótce zacznie się parapetowe szaleństwo. ;:333
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Danko też bym chciała napisać jeszcze tylko no nie wiem petunia a mnie brakuje coś koło 80 odmian ;:224
Ale spokojnie trochę wieloletnich w tym jest, dużo warzyw, które zostaną na przyszły sezon - luz blues ;)
A ten szarłat zwisły to wydaje z siebie nasiona amarantusem zwane? Czy to inna odmiana?

Lucyno to tylko zapobiegliwość, więc nie ma się czym martwić :D
Też będę siać dynię Rouge i jeszcze Mirandę na nasiona i piżmową na przetwory. A cukinię zawsze miałam Atenę i Astrę a teraz spróbuję Soraya. Kosmos, wielbię choć wszyscy dziwnie na mnie patrzą, bo to taki wiejski kwiatek. Będę siać siarkowy, zwykły mieszany i Fizzy Rose. Postaram się posadzić w oddalonych od siebie grupach, może coś się ładnie pokrzyżuje :) A sałatę kruchą dostanę z Akcji Wymiany krzyżówkę Ani Kozuli
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Witaj :wit
Zapasy pierwsza klasa ;:138 , ja też robię jak najwięcej sama.. np dżemy (jagodowy, truskawkowy, powidła ze śliwek), te zgniłki ze sklepu chowają się; papryka w occie, cienkie płaty, sama skóra, ble; 2 lata temy odkryłam ketchup z dyni, papryki, cebuli (pycha), no i ogórki w chilli, ketchupie, musztardzie, mniam mniam, w sklepie takich nie dostaniemy, można by wymieniać i wymieniać...
Mi w zeszłym roku też "coś" zjadło fasolkę szparagową, same kikuty zostały.. :(
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Kasiu masz rację przetwory sklepowe są obrzydliwe w większości a to przecież takie proste i wcale dodatków nie potrzeba żeby lataami stały ;:173
Podaj proszę przepis na ten ketchup - nieketchup :)

Każdy chce się wyżywić ale te gadziny żrące mogłyby chociaż coś dla nas zostawić, no nie?
Na wzgórzu z widokiem
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Cieszę się, że jest jeszcze ktoś, kto lubi kosmosy. Ja je bardzo kocham ;:168 Są to bowiem kwiaty , które najbardziej pamiętam z ogródka mojej ukochanej Babuni. No cóż, jestem trochę sentymentalna. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Ketchup z dyni:
- 1,5 kg dyni
- 0,5 kg papryki czerwonej
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- niecała łyżeczka curry
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu
- 2 łyżki soli do posypania warzyw
Dynie obrać, pokroić na kawałki, posypać łyżka soli, odstawić na godzinę. Pokrojona cebulę i papryke tez zasypac sola, podlac szklanka wody i dusic ok. 15 min. Dodac dynie, dusic do miekkosci warzyw. Utrzec blenderem. Dodac oregano, slodka i ostra papryke, curry i cukier. Zagotowac. Dodac ocet. Calosc jeszcze chwile pogotowac.
Pasteryzacja:
Gorące słoiki napełnić gotujacym się sosem. Gotować ok. 20 min. Odwrocic do góry dnem na noc, przykryć ręcznikiem, żeby wolno stygly.
Smacznego ;:137
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Lucyno kosmosy są anie tylko ładne ale też mogą rosnąć wszędzie i nie mają specjalnych wymagań :)

Kasiu świetny przepis i curry jest - lubię bardzo :) Dzięki :)
Na wzgórzu z widokiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”