Witam Jolu.
Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.
A ja postanowiłam sobie zajrzeć do nowej części, choć stare nie przejrzane..
Witam Jolu.
zaznaczam sobie by Cię nie stracić. 
Witam Jolu.
- jola1313

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Witajcie
Tesiu,Filigranowa,justus,dziękuję
1grażyna46,Kasiula witajcie w moim wątku.Czujcie się jak u siebie
Dziś byłam u Moniki w szkole na jasełkach.I opłatku,wigilii.Fajne wydarzenie.
Mimo,że w naszej szkole jakiś wirus żołądkowy powalił połowę dzieci,to uroczystość się odbyła.Monika grała Maryję.Oczywiście duma mnie rozpierała,mimo,że niewiele Monika mówiła.
A później 'nowy' ksiądz ją wychwalał
...więc sami rozumiecie-wróciłam do domu w skowronkach
A teraz kilka 'parapetowych' kwitnień i zakupów.W miarę ''świeżych''.
Nowa paprotka z Obi.
Hippeastrum z przeceny o którym pisałam wcześniej.Na razie nie wybudzam,mimo,że ciekawość zżera jakie będą kolorki...brak miejsca na parapetach.

Hippeastrum

Zakwitł hibiskus

I kupiłam też z przeceny....taki oto kwiatuszek...kto zgadnie co to?

I zostawiam Wam ,wraz z życzeniami spokojnych i zdrowych Świąt---szopkę którą robiła Monika,z niewielką moją pomocą.Trzymajcie się

Tesiu,Filigranowa,justus,dziękuję
1grażyna46,Kasiula witajcie w moim wątku.Czujcie się jak u siebie
Dziś byłam u Moniki w szkole na jasełkach.I opłatku,wigilii.Fajne wydarzenie.
Mimo,że w naszej szkole jakiś wirus żołądkowy powalił połowę dzieci,to uroczystość się odbyła.Monika grała Maryję.Oczywiście duma mnie rozpierała,mimo,że niewiele Monika mówiła.
A później 'nowy' ksiądz ją wychwalał
A teraz kilka 'parapetowych' kwitnień i zakupów.W miarę ''świeżych''.
Nowa paprotka z Obi.
Hippeastrum z przeceny o którym pisałam wcześniej.Na razie nie wybudzam,mimo,że ciekawość zżera jakie będą kolorki...brak miejsca na parapetach.

Hippeastrum

Zakwitł hibiskus

I kupiłam też z przeceny....taki oto kwiatuszek...kto zgadnie co to?

I zostawiam Wam ,wraz z życzeniami spokojnych i zdrowych Świąt---szopkę którą robiła Monika,z niewielką moją pomocą.Trzymajcie się

- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Witam Jolu widzę że masz dzbanecznik.
Teraz fajnie bo super przeceny i super że pogoda dopisuje i nie marzną.
Cudne okazy
Teraz fajnie bo super przeceny i super że pogoda dopisuje i nie marzną.
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Piękne, piękne kwitnienia
kwiat hibiskusa chyba dość spory? Przynajmniej na zdjęciu wydaje się duży
Gratuluję okazyjnego zakupu cebul
teraz faktycznie tylko czekać jakie będą kolory 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- kasiuta74
- 500p

- Od: 1 sty 2012, o 21:21
Jolu dawno u Ciebie nie byłam. Miło Cię widzieć
Dzieciaczki masz wspaniałe a najmłodsza pociecha to prawdziwy cukiereczek
.
Bardzo kolorowo u Ciebie w wąteczku .Hibiskusy śliczne a dzbanecznika takiego samego,też z przeceny kupiłam sobie niedawno w Obi
.
Szopka
Bardzo kolorowo u Ciebie w wąteczku .Hibiskusy śliczne a dzbanecznika takiego samego,też z przeceny kupiłam sobie niedawno w Obi
Szopka
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Witaj Jolu wpadłam z rewizytą dzieciaczki masz słodkie i tak jak ja trójeczkę tyle ,że ja mam dwie panienki i jednego chłopczyka .Czytam ,ze maluszek nie jest ospały .Mój Radek sypiał ładnie póki nie wróciłam po macierzyńskim do pracy jak wróciłam zaczęło się spał w dzień a w nocy wcale tak dwa miesiące ale było minęło teraz to już ośmiolatek.Piękne masz kwiaty domowe a i ogrodowe piękności dorodne obejrzałam poprzednia część poczytam poprzednie .pracy masz dużo dziewczyno ale praca z roślinami to nasza przyjemność prawda
Roślinki upycham tak jak ty i chciejstwa tez mam
Wspaniałe zakupy miałam kiedyś tą paproć coś w jej nazwie chyba było z "blue" 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Bardzo ładne te przecenione cebule hippeastrum. Myślałam, że są to takie po kwitnieniu z liśćmi, jak Napisałaś, że przecenione...
Hibiskusowymi kwiatami zawsze się zachwycam
Hibiskusowymi kwiatami zawsze się zachwycam
- mniodkowa

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
Jola ten róż hibiskusa obłędny... skąd Tyś to wytrzaskała??
Z nie śpiącym dzieckiem nie do końca musi tak zostać.. Mój Patyczek nocami spał (i śpi) ładnie, w dzień zaś jak na wtedy jego wiek - wypadałoby aby spał i spał.. a on? 30-40min .... 3x dziennie a i to czasem nie 30 a 5-10min
reszta dnia okupiona krzykiem, wrzaskiem itp, bo.. kolka i ząbkowanie na raz
ale było, minęło, zaczął i w dzień spać "jak człowiek"
i można odetchnąć
Ale gromadka na zdjęciu urocza
Że Tobie chce się jeszcze po tych OBI itp latać za kwiatkami....? Bo mi to kwiatków trochę się odechciało
i wcale nie dlatego, że Patyk regularnie tarmosi palmę, benjamina, czy ściąga czasem za wystające liście z parapetu skrętniki
Z nie śpiącym dzieckiem nie do końca musi tak zostać.. Mój Patyczek nocami spał (i śpi) ładnie, w dzień zaś jak na wtedy jego wiek - wypadałoby aby spał i spał.. a on? 30-40min .... 3x dziennie a i to czasem nie 30 a 5-10min
Ale gromadka na zdjęciu urocza
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- jola1313

Tak Kasiu,to dzbanecznik.Trochę szkoda,że bez dzbanków.Ale może na wiosnę się dorobięKasiula17 pisze:Witam Jolu widzę że masz dzbanecznik.
Teraz fajnie bo super przeceny i super że pogoda dopisuje i nie marzną. .. Cudne okazy
Ja czasem bywam w Obi.Tam się czasem coś ciekawego trafi kupić.Tam jest o tyle dobrze,że w zimie jest stół z papierem do pakowania.Takim z rolki i żywe roślinki można sobie w szary papier okręcić.Więc nie nie powinny zmarznąć.
Tak kwiat był spory na tym hibiskusie.Bardzo mi się podoba ten kolorek.Blueberry pisze:...kwiat hibiskusa chyba dość spory?.... Gratuluję okazyjnego zakupu cebulteraz faktycznie tylko czekać jakie będą kolory
Cebule 2 już zaczęły wypuszczać pędy kwiatowe ze środka.Więc będzie po 1 pędzie.Ale dobre i to
Kasiuta,Ciebie w ogóle mało na fo.Nie tylko u mnie.Dziękuję za komplementy.Najmłodszy właśnie u mnie na kolanach protestuje głośno
Mój dzbanecznik też z Obi.
becia123A ja myślałam,że u Ciebie już wszystkie 'chciejstwa' zrealizowane
Filigranowa,mam nadzieję,że ta paproć się zaaklimatyzuje,bo coś czarno to widzę
justus,dzięki.Hippeastra wypuszczają już pędy.Ale póki co,czekam jeszcze z sadzeniem.
Też lubię hibiskusy.Szkoda,że takie odmianowe są takie drogie...
Mniodkowa hibiskusa mam z wymiany forumowej
Mój Maciek nie ma kolki,dzięki Bogu.Po prostu nieśpiący z niego koleś
....co do Obi-to wizyty w sklepach to prawie jedyna moja rozrywka
Całe szczęście,że Monika już się uczy...a Michał od września pójdzie.Trochę odetchnę...
Oczywiście nikt mnie nie zmuszał do 3 dzieci...i nie wyobrażam sobie życia bez nich...co nie znaczy,ze jest zawsze łatwo i przyjemnie...może gdybym miała większy domek,to mniej by się słyszało te wrzaski...
I tylko czasem próbuję sobie przypomnieć-jak wyglądało moje życie bez dzieci...
----------------------------------------------------------------------
To skoro już odpisałam każdemu z osobna,to poszukam zdjęć.Bo u mnie dziś deszczowo,wietrznie i zimno.Trzeba się posiłkować kolorami lata...
Liatra .Sama kiedyś wysiałam mieszankę.Ciągle myślałam,że nie mam białej...dopiero po kilku latach okazało się,że jest jedna biała.Została w miejscu gdzie je wysiewałam.Przesadziłam więc do ogródka.
Tą różę dobrze się ukorzenia.Mam od niej chyba 3 sadzonki.
Ten rok był dobry dla róż i kwitły na okrągło.Złapały tylko czarną plamistość.Ze wzgl.na Maćka nie pryskałam.Na wiosnę muszę koniecznie.Tak jak brzoskwinię od kędzierzawości...
Wczesna chryzantema.Nie wiem już czy z wymiany,czy z przeceny.Chętnie bym zdobyła inne kolorki wczesnych chryzantem...mam jeszcze żółtą.I kilka innych,ale niewielkich i późniejszych.Mam nadzieję,że przezimują.
Hortensja z jesiennego zakupu.Dziwna odmiana.Mam opisaną,ale nie pójdę na deszcz by sprawdzić.
Sadzonka była mała.Ale to dowód na to,że jak się posadzi w torf i da ''papu''...
Paproć ogrodowa.Kupiona połamana ,za grosze z przeceny w Obi.Ciągle się nią zachwycam.Czasem warto uratować coś ze sklepu.
Ciekawe jak zakwitnie mi lilak kupiony za złotówkę
Hibiskus bylinowy od ''siostry'' forumowej

Trochę lilii
Nie pytajcie o odmiany.Z początku zapisywałam,później oznaczenia wygrabiłam...

Sadząc lilie na wiosnę-oskubałam trochę cebule z łusek i posadziłam w doniczkę.Stały trochę zaniedbane...ale na jesieni miały już takie cebulki.Wysadziłam do 'przedszkola''

I to tyle na dziś.Miłego popołudnia
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Jolu My jesteśmy 9 lat po ślubie ale szybko się potoczyło i najmłodsza z trójki ma 4,5 roku
Tez stopniowo remontujemy zamiast jechać gdzieś po ślubie wymieniliśmy okna ,potem w kolejnym roku przydomowa oczyszczalnia powstawała pracą rąk..W następnym roku centralne dalej ogrodzenie nadal do skończenia ,domek dla dzieci z korytarza robiliśmy sobie kuchnie i mebelki na wymiar bym miała dwa pokoiki i kuchnię ,w międzyczasie toaleta teraz walczymy z łazienka .Latem będziemy wymieniać posadzki w tych naszych pokoikach i ocieplać fundament od zewnątrz a za dwa lata podnoszenie dachu i pokoiki na górze dla dzieci .Marzy mi się altanka może uda się w międzyczasie zobaczymy.Samemu po pracy czasu mało .Powoli jakoś stopniowo zrobimy byle zdrowie było.Jeśli coś Ci się będzie podobało to pisz jak da się podzielić to 
Lilie kwitły u ciebie bajecznie.
Trzymam łapki za te młode cebulki lilii, które posadziłaś
.
Trzymam łapki za te młode cebulki lilii, które posadziłaś
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
To trzymał kciuki aby hippeastra jak najszybciej zakwitły
ale nigdy nie zauważyłam aby wcześniejsze posadzenie spowodowało zaschnięcie pędu, wprost przeciwnie, pęd mniej wyciąga z cebuli. Może inne warunki... Zdjęcia wspomnieniowe przepiękne, zwłaszcza chryzantema i lilia z 2 zdjęcia

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- jola1313

becia,widzę,że jesteśmy na podobnym etapie życiowym
.I ''budowlanym''.Fajnie,że Cię znalazłam.
To ja przejrzę Twoje wątki,troszkę poczytam w zimowe wieczorki.I zrobię zapiski.Tylko martwię się,czy Ty coś sobie u mnie znajdziesz
.U mnie chyba bardziej pospolite roślinki.
-----------------------------------
Truskawki ozdobne,
jakaś bylinka na skalniak

Filigranowa,kciuki za lilie się przydadzą.Ciekawe,kiedy zakwitną takie z malutkich cebulek.Pewnie dopiero za jakieś 3 latka
Hortensje.Ta na 2 zdj.uformowała się sama w wersję ''na pniu''

Blueberry Mnie się kilka razy zdarzyło,że jak wysadziłam cebule hippeastrum z mało wystającym pączkiem i zaczynałam podlewać od razu ,to pączek zasychał i roślina szła w liście.Więc teraz ,gdy przynoszę cebule z piwnicy,to podlewać zaczynam dopiero,gdy pęd kwiatowy ma z 10cm.Może to przypadek tylko.Ale wolę się nie pozbawiać kwitnienia...
Lilia z 2 zdj.chyba z wymiany z Szarotką
.Piękna.Zakochałam się w liliach.Wydaje mi się,że ten gatunek,to lilie azjatyckie.Dość chętnie się rozmnażają.Chyba dlatego należą do moich ulubionych.Mimo,że wielkość kwiatów skromniejsza,niż u innych.
To chyba tojeść.
I len.To bylina z 'wędrujących'.Wdzięczna roślinka.

Mam tyle zdjęć z lata,że przez całą zimę nie zdążę Wam pokazać...
?Nie pamiętam nazwy.Ale ma piękne pstrokate liście.
Trzykrotka

To ja przejrzę Twoje wątki,troszkę poczytam w zimowe wieczorki.I zrobię zapiski.Tylko martwię się,czy Ty coś sobie u mnie znajdziesz
-----------------------------------
Truskawki ozdobne,
jakaś bylinka na skalniak

Filigranowa,kciuki za lilie się przydadzą.Ciekawe,kiedy zakwitną takie z malutkich cebulek.Pewnie dopiero za jakieś 3 latka
Hortensje.Ta na 2 zdj.uformowała się sama w wersję ''na pniu''

Blueberry Mnie się kilka razy zdarzyło,że jak wysadziłam cebule hippeastrum z mało wystającym pączkiem i zaczynałam podlewać od razu ,to pączek zasychał i roślina szła w liście.Więc teraz ,gdy przynoszę cebule z piwnicy,to podlewać zaczynam dopiero,gdy pęd kwiatowy ma z 10cm.Może to przypadek tylko.Ale wolę się nie pozbawiać kwitnienia...
Lilia z 2 zdj.chyba z wymiany z Szarotką
To chyba tojeść.
I len.To bylina z 'wędrujących'.Wdzięczna roślinka.

Mam tyle zdjęć z lata,że przez całą zimę nie zdążę Wam pokazać...
?Nie pamiętam nazwy.Ale ma piękne pstrokate liście.
Trzykrotka

-
1grazyna46
- 500p

- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.