Ogród - moje marzenie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród - moje marzenie

Post »

Bardzo sztywne i grube, jak u większości tantauek :roll:
Jeśli taki jeden, samotny egzemplarz wybije w niebo, to nie wyglada to fajnie...
Ja nie mam aż tak wielu róż - odmian, ale pastellek akurat 11 sztuk, obok siebie.... i dobrze je znam :wink: aspirynki widziałam wielokrotnie u innych, nie posadziłabym jej na brzegu, no chyba, ze szpalerem ;:224 efekt całkiem inny, nie o taki pewnie Tobie - Sabinko chodziło...
I jeszcze coś. Raczej Pastella nie stworzy kontrastu z poczciwą Bonicą, ma raczej kremowo-morelowo-różowe, zmienne kwiaty, z czasem zieleniejące... ja posadziłabym zdecydowany kolor, nie wiem w tej chwili co... Musiałabym zdecydowanie dłużej pomyśleć i wybierać ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

A może udanym duetem byłoby małżeństwo Pastelli z J. W. Goethe?? Mam przed nim jedno wolne miejsce ;:224
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A tu się o różach plotkuje beze mnie??? ;:300
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dobry wieczór, szczególnie Szanownej Gospodyni ;:173
Milko,
Sabina i ja jesteśmy aktualnie "bezwątkowe".... No jakoś tak samo poszło ;:170
Sabina, dobrze moim zdaniem kombinujesz. Przygladałam sie tej róży juz kilka razy. Sama chciałam różę Goethego mieć, bo mnie kręci... Ale wyszło jak zwykle. Dowiedz się, czego można się po pannicy spodziewać - no chyba, że ją dobrze znasz i próbuj. To teoretycznie śliczne zestawienie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

JAKUCH Jadziu Aspirynka to prawda taka delikatna landryneczka, bardzo ją lubię.

nifredil Sabinko zdecydowanie na przód rabaty dałabym Aspirynkę. Musisz jednak pamiętać Aspirynka to kwiatki delikatne ale krzaczek spory - wys.ok.1,00 jeśli pozwolisz to do szer.1,50 m.
Tutaj Aspirynka z Johan Davis obie rozpychają się łokciami,
Obrazek

dlatego albo jej pozwolisz hulać albo będziesz przycinać, słusznie pisze justi177 to potężny piękny krzak. U mnie jedna rośnie solo pozwalam jej hulać, ale inne muszę w tym roku dyscyplinować albo przesadzić. Nasza Sasanka umie z nią postępować, przycina, pewnie podzieli się się z Toba swoimi radami.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280

J. W. Goethe nie mam, ale to ciekawa róża.

Na temat Pasteli nie mogę wiele powiedzieć jeszcze, to jest niemowlak u mnie, ale podzielam opinię
justi177 - Aspirynka i Pastella to raczej dueat kolorystyczny bez szans.

Potwierdzam Aspirynka w szpalerze to super efekt.

justi177 witam serdecznie i dzięki za Twoje opinie, muszę przyznać masz dużą wiedzę - Pastella w takiej ilości to widok obłędny. Skarbie szybko mi tu mów kiedy ogródek, bo muszę podeptać z wrażenia;:196

takasobie Miłko zapraszamy na ploteczki w ogrodach, o ogrodach :heja temat:

?PRZYJACIEL POWINIEN BYĆ UZNANY ZA NAJWYŻSZE OSIĄGNIĘCIE PRZYRODY? - Ralph Waldo Emerson

Miał być szpaler z 10 Aspirynek ale coś mi nie wyszło, one potrzebują przestrzeni.

Obrazek

Obrazek

Uetersener Klosterrose - klasztorna, pnąca, zdrowa, powtarza kwitnienie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Klosterrose tez mam i w tym roku mnie zaszczyciła pięknym kwitnieniem ,ale była przesadzana jesienią już po raz kolejny :oops: Patrząc na fotkę to Johan Davis ma kwiaty podobne do LL ;:224 Pięknego kwitnienia w 2015 roku różanego i nie tylko ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

John Davis z Aspiryną to rzeczywiście fajne zestawienie. Muszę w takim razie przemyśleć moją koncepcję, bo zamierzałam koło JD wcisnąć Jacquesa Cartiera, jednak chyba lepsza będzie biała różyczka z cieniem różu, czyli w sam raz Aspirynka. :D
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Cartier ma jedną denerwującą cechę- jego kwiaty lubią się chować pod listkiem.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzięki tralaluszy, dobrze wiedzieć. Uwzględnię to podczas sadzenia. Nie będę zasłaniać Cartiera żadnymi towarzyszącymi ani bukszpanami. :wink:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

No ale kolejne kwiaty Cartiera już na wierzchu! Jak u mnie zaczął kwitnąć, to się uśmiałam, ze ma tak jak dalie. Zaczyna kwitnąć i przypomina sobie, że trzeba jeszcze trochę urosnąć i przykrywa wczesne kwiaty.
Mi w Aspirynce nie podobają się szarobure środki więc nie kupiłam, choć w pierwszej fazie kwitnienia widok jest powalający!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Jakie piękności ... ;:167 Muszę zrobić listę róż , które w pierwszej kolejności kupię . :wink: Nie dajesz mi wyboru . :D Jeszcze nie wiem co mam kupić, bo z tylu gatunków co masz ciężko mi wybrać kilka , najchętniej to kupiłbym od razu wszystkie . ;:215
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne róże, mnie spodobała się ta różowiutka, pięknie i obficie kwitnie ;:63 i oby tak przez cały Rok 2015 kwitły ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja zachwycam się Aspirynką :D Szkoda, że absolutnie nie mam już miejsca na kolejną różę.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, przepraszam jeśli za bardzo przywłaszczyłam sobie twój wątek..ale swojego póki co nie ma sensu zakładać..bo i z czym do ludzi, a u ciebie sporo różomaniaczek się zebrało i przyjemnie popisać ;:168
Troszeczkę coś tam się pogubiło. Duet kolorystyczny planuję albo Bonica z Pastellą, albo Goethe z Pastellą. Aspirynka mnie zachwyciła w pierwszej fazie kwitnienia..(te pudrowe, różowe kwiaty ;:173 ), ale jeśli ona potrzebuje miejsca to chyba lepiej przewidzieć dla niej inną lokalizację niż krygować sekatorem (nigdy nie mam serca przycinać zdrowych pędów :roll: ) Co się tyczy zestawów. W pierwszym przypadku brałam pod uwagę niektóre komentarze, że Bonica może wystrzelić pędami nawet ponad metr i kolor ma taki bardziej intensywny różowy żarówasty, a pastelka taka delikatna i mogłaby się wpasować, nawet gdyby wystrzeliła jakimś "badylem w górę" to może zmieszała by się z tymi wystrzelonymi "badylkami" Bonicy ;:306 Drugi zestaw to typowy kontrast Goethe ciemna i intensywna, a Pastelka..no sama wiesz. Sama nie wiem na co się teraz zdecydować..Chyba będę wyliczała :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Z tym wyborem róż jest bardzo trudno
Fajnie, że są takie miejsca gdzie można przedyskutować jak dana odmiana wygląda, bo informacje u producentów są skąpe, albo przekłamane. Najlepiej posłuchać tych co mają te odmiany
Szczęśliwego Nowego Roku
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”