Grujecznik japoński (Cercidiphyllum japonicum)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grujecznik japoński

Post »

Ja bym nazwała ten zapach bardziej karmelowych, ale moje drzewka są jeszcze młode. Może starsze okazy mają intensywniejszy zapach.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Czy jest wśród Was ktoś z Podkarpacia? Ciekawi mnie jak w tych rejonach daje sobie radę bo bardzo mi się podoba i przymierzam się do kupna.
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
baderka
50p
50p
Od: 1 cze 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grujecznika mam w ogrodzie od 2 lat. Co do jego zapachu to i owszem w tym roku późną jesienią go poczułam, gdy w dłoniach roztarłam jego opadłe podeschnięte listki. Mi ten zapach najbardziej przypomina watę cukrową.
Goryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2013, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grujeczniki spokojnie rosną w okolicach Suwałk i mrozy niespecjalnie im przeszkadzają.
Pozdrawiam Jacek
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

Jak tam się spisuje wasze grujeczniki po upałach i suszy, która ciągle zresztą jest. Mój mimo podlewania, a ma z kilka lat , zaczął masowo tracić liście od środka ;:174 Nie wiem co się dzieje, a z miesiąc temu wyglądał na okaz zdrowia.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Niestety, grujecznik kiepsko znosi suszę.
Ja swoje od czasu do czasu porządnie nawadnia, lecz widzę, że zapewnia im to jedynie minimum konieczne do przeżycia.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Też mam pierwszy rok grujecznika i liście wyglądają jak by skręcone i zwiędłe .Mam też 2 judaszowce , jeden z nich ma ładne duże liście ,drugi drobniejsze i bardzo podobne do grujecznika i o wiele ładniejsze niż u grujecznika , ale nie pamiętam co to za odmiana .
Beata :D
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Mój 3-metrowy grujecznik w donicy ma się bardzo dobrze. Codziennie jednak jest obficie podlewany.
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Moje grujeczniki też wyglądają średnio. Cały dzień w pełnym słońcu rosną, więc trochę te upały dały im się we znaki. Liście mają, ale część zżółkła. Podlewam je codziennie.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Mój radzi sobie całkiem nieźle. Nie podlewam. Zrzucił dużo liści na początku sierpnia
ale generalnie trzyma się dobrze.

Obrazek
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Iluletni jest Twój grujecznik (Wyglada imponująco !) ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Grujecznik mam ok 7-8 lat.
Korona jest wiosną bardzo mocno cięta na kształt rombu .
mw116
100p
100p
Od: 18 lis 2014, o 15:19

Post »

Cercidiphyllum japonicum posadziłem jesienią zeszłego roku. Całą zimę był odkryty (owijany tylko w czasie silnych mrozów i bardzo słonecznych dni). Niestety tegoroczny rok był bardzo zły dla mojego drzewka (2m wysokości). Majowe przymrozki zważyły większość liści. Z czasem ładnie odbił, ale dla równowagi letnia susza i upały skutecznie przetrzebiły roślinę. Praktycznie zerowy przyrost, niestety ze względów hydrologicznych podlewanie ograniczyłem do absolutnego minimum. Wiem, że C. japonicum w młodym wieku lubi mieć sporo wilgoci w podłożu, jednak pogody nie przeskoczę. W sierpniu zrzucił sporo liści. Dopiero wrzesień przyniósł spore opady i roślina nieco odzyskała wigor. Oczywiście żeby nie było kolorowo październik przyniósł pierwsze spadki poniżej zera i sporo liści zostało zważonych i opadło.

Koniec końców tegoroczny rok był dla mojego drzewka bardzo zły. Roślina mocno oberwała przez pogodę. Liczyłem chociaż na jesienne przebarwienie, ale...

No cóż, taki urok ogrodnictwa, pozostaje mi mieć nadzieję, że roślina mimo osłabienia przetrwa bez większych uszczerbków zimę i przyszły rok będzie zdecydowanie łaskawszy i pozwoli w pełni cieszyć się urokami tego pięknego drzewa.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

u mnie niestety podobnie ucierpiał, 8 letni, 4 metrowy, stracił wszystkie liscie. Teraz czekam czy zregeneruje się na wiosnę :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja mam dwa . Jeden szczepiony za 6 dych i jeden za 10 zł . Ten droższy jest beznadziejny .Wiosną nie było u nas przymrozków , latem podlewałam jak inne rośliny rośliny i chyba żadna roślina przez cały sezon nie wyglądała tak brzydko jak on a mam go drugi rok .Ten za 10 zł wyglądał o wiele ładniej,listki ładne z niebieskim odcieniem a i teraz złapał kolorek i też mam go drugi rok
Beata :wit

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”