Witajcie moi mili
Jeden dzień przerwy, a tu tyle nowych postów

Cóż, Wszystkich Świętych za pasem, to i na grobach porządek trzeba zrobic, a później, to juz sił brakuje żeby jeszcze jakąś odpowiedź wystukac na klawiaturze

, ale już postaram się coś Wam odpowiedziec
piterek - dzięki za pozytywną opinię

Mój Grzybień, to odmiana, która raczej do dużego stawu się nadaje, ale kto o tym wiedział przed laty...

Zadomowił się na dobre i bujnie rośnie i kwitnie. Nie mam gdzie go przesadzic, więc ratuję sie obrywaniem nadmiaru liści, żeby światło docierało do innych roślin i ryb które w nim żyją

W planach mam budowę dużego oczka, ale kiedy to nastąpi, nie wiem.....

Osoka , albo osetnica, jak ją tu u nas nazywają, to bardzo wytrzymała roślina, szybko się rozrasta....aż za szybko.... i częśc ląduje w kompoście, zarosłaby migiem całe moje oczko
agnieszka72 - okres, kiedy mój ogródek 'świecił jeszcze pustkami' na rabatach i miałam duuuże zapotrzebowanie na rośliny, to już historia. Jak pisałam wcześniej, nie mam już w nim miejsca na nowe nasadzenia

, więc wysiewanie kolejnych roślin byłoby nieporozumieniem

Mam, jednak, dla Ciebie i dobrą wiadomośc, te wysiane niegdyś z nasion maleństwa, do dziś rozrosły się w spore kępy, które z powodzeniem można podzielic

Może, więc w przyszłości wymienimy się roślinkami
KDanuta - witaj Danusiu

Brak ślimaków w lesie...hmmm....to 'marzenie ściętej głowy' ;:96 ;:5 są i to całe stada

Te ze skorupami, lepiej widoczne, zbieram po prostu po deszczu i..... ;:5 Gorsze są te nagie żarłoki,

Prawie ich nie widac, za to doskonale widac dziury, które co dzień są większe

W ubiegłym roku zastosowałam sciółkę z trocin, ze względu na hosty i muszę przyznac, że to dla ślimaków 'ciężka' zapora

Tam gdzie ściółka uszkodzeń mało, albo wcale

Jest jednak pewien warunek, sciółkę trzeba koniecznie wzruszac pazurkam co jakiś czas, żeby była sypka, a nie zwarta, do czego ma skłonności
Szkodniki w akcji
Muszę już, niestety, kończyc

Bardzo przepraszam, że nie mogę teraz wszystkim odpowiedzic, zrobię to później