i jak narzazie ważne jest też to że potrafię odróżnić chwaściora o kwiaciora
Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz 22
Re: Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz 22
Danusiu dla mnie to najważniejsze jest by rosło i kwitło
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Renatko, dla mnie też. M przygotował miejsce na nowy kawałek trawnika, część trawy przesadził z innego miejsca. Zawsze tak robimy, ładnie się przyjmuje, ale patrzę któregoś dnia a tam trzy dorodne kępy wystają, wyciągam, niosę do eMa i proszę nie sadź więcej perzu, mam go pod dostatkiem 
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Danusiu, Renatko ale nie zawsze tak było ile razy wyplewiłam siewki wcześniej posianych kwiatków; albo są rozety roślin podobne do chwastów i zarówno udawało mi się wyrwać jak i pielęgnować
Ja też wykopywaną trawę układam czasem na wydeptanej ścieżce i czasem implant się przyjmuje
A nazwy staram się pamiętać ale bywa różnie! jednak nauka tych nazwa to sposób na SKS
A nazwy staram się pamiętać ale bywa różnie! jednak nauka tych nazwa to sposób na SKS
Danusiu mój pewnie też by perz posadził ...
W ubiegłym roku na polu z pszenica nie był w stanie odróżnić perzu od rosnącej pszenicy , oczywiście obrażony był bardzo że mu zwracam uwagę
ale oprysk na jednoliścienne kupił no i po tygodniu okazało się co jest pszenicą a co perzem .
Pochwały nie dostałam za to że się znam , wina była oczywiście wzroku męża bo bez okularów poszedł na pole
Marysiu ja tez tak robiłam jak Ty , a jak czytałam że u dziewczyn na forum są siewki a mi nigdy nic samo się nie rozsiało
wiec odstawiłam graczuszkę w kont , wiosną nie szalej czekam do końca maja , oczywiście na bieżąco wyrywam jakieś potwory
ale z graczką zwlekam długo .
W ubiegłym roku na polu z pszenica nie był w stanie odróżnić perzu od rosnącej pszenicy , oczywiście obrażony był bardzo że mu zwracam uwagę
ale oprysk na jednoliścienne kupił no i po tygodniu okazało się co jest pszenicą a co perzem .
Pochwały nie dostałam za to że się znam , wina była oczywiście wzroku męża bo bez okularów poszedł na pole
Marysiu ja tez tak robiłam jak Ty , a jak czytałam że u dziewczyn na forum są siewki a mi nigdy nic samo się nie rozsiało
wiec odstawiłam graczuszkę w kont , wiosną nie szalej czekam do końca maja , oczywiście na bieżąco wyrywam jakieś potwory
ale z graczką zwlekam długo .
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Zapamiętywanie nazw roślin, szczególnie łacińskich, to bardzo dobry sposób na SKS, lepszy niż rozwiązywanie krzyżówek.
Lidziu ja z polskimi mam czasem problem o łacinie to nawet nie marzę
ale chciała bym np wiedzieć jakie mam odmiany , liliowców ,irysów , host czy pierwiosnków
ale wątpię czy moja roztrzepana głowa to kiedyś przyswoi
ale chciała bym np wiedzieć jakie mam odmiany , liliowców ,irysów , host czy pierwiosnków
ale wątpię czy moja roztrzepana głowa to kiedyś przyswoi
- Maska

- Kontakt:
Renatko i ja czekam cierpliwie, a wyrywam tylko takie na 100 % pewne.
Lidziu są kolejne etapy najpierw zapamiętuje się nazwę rośliny, potem odmianę a następnie nazwę łacińską, ja jestem na drugim etapie
Odkąd korzystam z dobrodziejstw FO nie rozwiązuję krzyżówek 
Lidziu są kolejne etapy najpierw zapamiętuje się nazwę rośliny, potem odmianę a następnie nazwę łacińską, ja jestem na drugim etapie
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,dobrze ,że są nasze ogrody i piękne w nich kwiaty,bo można na chwilę oderwać się od rzeczywistości,śliczny kolor tego niebieskiego orlika ,no i masz piwonie ,na którą też mam chrapkę ,ale nie spotkałam jej w sprzedaży,może Twoja się rozrośnie bardzo
,ona jest piękna,poza tym u mnie prace ogrodowe stoją ,róże nie wszystkie okopczykowane ,nie przykryte bo za ciepło,i cierpnę ,żeby nie przyszła wielka zima ,bo mnie zasypie,a i tak teraz nie mam szans nic zrobić w ogrodzie,jutro idę do fryzjera zrobić sobie nową fryzurę ,żeby jakoś wyglądać przy wigilijnym stole,i biorę się za stroiki,czwartek i piątek znowu kurs,przyjdę późno,może rano coś zrobię,nie mogę się już tym wszystkim denerwować ,wczoraj byłam z Zuzią na gwiazdkowych zakupach w Krakowie,więc prezenty już są,pozdrawiam Cię gorąco i moc całusków ślę

- Helios

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
A ja poproszę o słoneczko, najpiękniejsze jakie udało Ci się uchwycić w obiektywie. Nie widziałam go już od miesiąca...
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- Maska

- Kontakt:
Witaj Martusiu masz wyjątkowo intensywny czas ostatnio, ale to pewnie przez kurs. Przetrwasz go i najważniejsze żebyś coś z niego wyniosła, to z tego co czytałam już egzaminy czyli końcówka. Stroików najwyżej zrobisz mniej i nie szalej bo zdrowie ważniejsze. Nie jest jednak najgorzej skoro robisz nową fryzurę
Pozdrowienia dla Zuzi mam nadzieję że wszystko dobrze się układa. Całuję Was wszystkich i pozdrawiam
Helenko Droga przychyliłabym Ci słoneczka ale rano to prawie nic nie było i nawet juz od dawna nie wychodzę z aparatem
. teraz a to świeci takie zimowe rozmyte i w popielatej barwie. Może coś wychwycisz ze zdjęć niestety robionych przez okno, bo jakiegoś porannego lenia mam

Może w tych zdjęciach wyłapiesz trochę słoneczka, a jak nie to w tych poniżej na pewno

Słonecznego dnia wszystkim
Helenko Droga przychyliłabym Ci słoneczka ale rano to prawie nic nie było i nawet juz od dawna nie wychodzę z aparatem

Może w tych zdjęciach wyłapiesz trochę słoneczka, a jak nie to w tych poniżej na pewno

Słonecznego dnia wszystkim
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Lisica

- Od: 19 lut 2013, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu,
Pierwsze zdjęcie z "szarej serii" to czyste mistrzostwo świata! Ileż piękna jest jest w plątaninie gałęzi, którą uchwyciłaś swoim okiem.
Nie chcę być niegrzeczna, ale te jesienne szare zdjęcia przemawiają do mnie znacznie bardziej niż te kipiące słońcem i kolorami.
Polubmy elegancję i szarość zimy...

Pierwsze zdjęcie z "szarej serii" to czyste mistrzostwo świata! Ileż piękna jest jest w plątaninie gałęzi, którą uchwyciłaś swoim okiem.
Nie chcę być niegrzeczna, ale te jesienne szare zdjęcia przemawiają do mnie znacznie bardziej niż te kipiące słońcem i kolorami.
Polubmy elegancję i szarość zimy...
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Marysiu piękne zdjęcia zrobiłaś
ja dzisiaj wyjątkowo mam wolne ,ale sprzątam w domu teraz wietrze domek
Miłego dnia
Miłego dnia
Pozdrawiam Alicja
-
Srebrnygaj
- 100p

- Od: 14 lut 2014, o 11:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fakrycznie, Marysiu to pierwsze zdjęcie to jak z Tejemniczego Ogrodu.
A co to za roślinka, ta ostatnia czerwona?
A co to za roślinka, ta ostatnia czerwona?
Pozdrawiam Iwona
-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Chmurne, zwodnicze, tajemnicze, iście puszkinowskie klimaty uchwyciłaś, Marysiu!
Tylko pogratulować