Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 357 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 21  
Autor Wiadomość
boggi
 Tytuł: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 7 gru 2014, o 12:43 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
W tym wątku znajdziemy przepisy na:

Kiełbasa z połcia
Karkóweczka w słoikach
Sałatka Szwedzka
Chleb ziarnisty z Pustkowa
Paprykarz Szczeciński
Pasztetowa smarowana

Witam.
Postanowiłem założyć wątek z moimi małymi wyrobami :)

Kiełbasa z połcia

Na początek może " kiełbasa z połcia" jest to bardzo prosta kiełbasa, bez dzielenia mięs na poszczególne klasy.
Taką kiełbasę robi się przeważnie podczas świniobicia w moim regionie, czyli na w okolicach Rzeszowa.
Kiełbasa wychodzi trochę inna , bo do wyrobu wrzuca się co jest pod ręką, tutaj gdybym chciał dokładnie odtworzyć recepturę, to musiałbym kupić z każdego elementu po kawałeczku.
Można powiedzieć, że każdy element troszkę inaczej smakuje.

Do zrobienia tej kiełbasy kupiłem:

karkówka 800g
łopatka 1 kg
szynka 200g
podgardle 500g

Przyprawy:
Sól 17 g/kg
Pieprz 2g/kg
czosnek 3g/kg



Mięsa nie dzieliłem na poszczególne klasy, tylko na ładne , czyli chude i tłuste.
Chude mielone na sitku 12 mm , tłuste 8 mm.
Farsz wyrobiłem , do mięsa dolałem 200 ml wody , woda była doliczona jako masa mięsa do przeliczenia przypraw.
Całość wyrobiłem , nadziałem w jelita wieprzowe, na noc do lodówki , rano wyjąłem z lodówki powiesiłem w kuchni na 3ok 3 godziny, następnie pojechałem na działkę. Rozpaliłem w wędzarni, wygrzałem wędzarkę , osuszyłem kiełbasę i jak juz powierzchnia była sucha puściłem dym. Wędziłem ok. 3 godz w temp. 40 - 60 stopni następnie piekłem oczywiście w wędzarni dobrą godz w temp. około 90 stopni.
Spodziewałem się kiełbasy raczej szarej w środku, bo na samej soli, ale pewnie z racji tego,ze wędziłem wraz z szynkami boczkami peklowanymi, to mam na przekroju kolor kiełbasy z mięsa peklowanego :)

Smacznego :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bogdanm
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 7 gru 2014, o 14:17 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 323
Skąd: Wadowice

 0 szt.
Wygląda bardzo apetycznie i pewnie tez tak smakuje ;:136

_________________
Bogdan ,pozdrawiam.
tak to u mnie wygląda
tak to kiedyś się wszystko zaczęło


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mati1999
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 7 gru 2014, o 14:20 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4222
Skąd: Kraków

 1 szt.
Ale to musi być pyszne ;:oj ;:92


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alutka1963
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 7 gru 2014, o 16:10 
Offline
100p
100p
Postów: 157
Skąd: Bartoszyce

 więcej niż 1 szt.
Bardzo fajny, dokładny przepis, na pewno skorzystam. Dzięki!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ania27
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 7 gru 2014, o 21:00 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 7

 0 szt.
Boguś ... kiełbaska przepiękna ;:138 tylko szkoda, że nie ma przekroju :roll: teraz tylko ogórki kiszone własnej roboty ... na róg do sklepu po ;:136 i jesteśmy uszczęśliwieni ;:1


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Neko
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 7 gru 2014, o 22:00 
Offline
---
Postów: 482

 0 szt.
Witaj Bogdanie :wit , narobiłeś mi ochoty na swojską kiełbasę. Chciałabym spróbować zrobić ją wg Twojego przepisu, ale muszę się zaopatrzyć w jelita ;:oj.
I tu mam pytanie, bo zielonego pojęcia nie mam, ile metrów mniej więcej będę potrzebowała do tej ilości mięsa jaką podałeś w przepisie?
A jeszcze widzę, że osłonki mają średnicę różną. Jaką wybrać?
;:180


Góra   
  Zobacz profil      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 7 gru 2014, o 22:09 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Osłonki są tego samego kalibru, 32-36 mm. Na kilogram potrzebujemy około 1,3 metra.
Pamiętaj im więcej gatunków mięs tym lepiej.
Cieszę się, że mogłem zainspirować :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Neko
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 7 gru 2014, o 22:31 
Offline
---
Postów: 482

 0 szt.
Do tej pory robiłam tylko szynki i boczki uważając, że kiełbasa to nie na moje progi :D.
Jednak ten prosty przepis zachęcił mnie do spróbowania, dziękuję ;:137.


Góra   
  Zobacz profil      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 7 gru 2014, o 22:37 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Nie jesteśmy na forum branżowym , dlatego wkleiłem prosty przepis, pomijając cały bełkot technologiczny ;)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Neko
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 7 gru 2014, o 23:08 
Offline
---
Postów: 482

 0 szt.
No i dzięki temu masz we mnie wierną czytelniczkę ;:196.


Góra   
  Zobacz profil      
 
smirka
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 8 gru 2014, o 07:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 954
Skąd: Białogard
A już myślałam,że to mój M się pochwalił swoimi wczorajszymi wędzonkami,bo własnie wczoraj wędził kiełbasę jałowcową szynki i schab dla syna który mieszka w Irlandii,dla nas będzie póżniej,.....ale tak patrzę,że Twoja wędzarnia to niczym pomysłowy Dobromir :D , ;:215

_________________
Zdjęcia z mojego ogrodu Mirka


Góra   
  Zobacz profil      
 
klon
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 8 gru 2014, o 07:34 
Offline
200p
200p
Postów: 499
Skąd: województwo śląskie

 0 szt.
Super przepis .Bardzo prosty.Zachęciłeś mnie do produkcji wędlin.Gdzie można kupić to ustrojstwo do nadziewania jelit?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bwoj54
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 8 gru 2014, o 13:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6732
Skąd: lubuskie

 0 szt.
Bogdanie! dzięki serdeczne za wątek kulinarny., przepisy i receptury! Chętnie wypróbuję ;:108 a Twoja kiełbaska wygląda wyśmienicie i wierzę ,że tak smakuje. Czuję jej zapach ;:215 Pozdrawiam ;:180

_________________
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gracha
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 8 gru 2014, o 14:15 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4335
Skąd: zachodniopomorskie

 0 szt.
Apetytu narobiłeś tą kiełbasą ,że też spróbujemy sami zrobić,dzięki za fajny łatwy przepis :wit

_________________
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 8 gru 2014, o 18:12 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
klon napisał(a):
.....Gdzie można kupić to ustrojstwo do nadziewania jelit?


Nadziewarka to samoróbka mam ją od kolegi :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
vaster
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 10 gru 2014, o 22:44 
Offline
50p
50p
Postów: 87
Skąd: podkarpackie, blisko małopolskiego

 0 szt.
Wpisuję się, będę obserwował.
Patrząc na Twoje zdjęcia, nabieram coraz bardziej ochoty na zrobienie wędlin na święta. Nie wiem czy próbowałeś wędzić kiedyś żeberka - są rewelacyjne! Grochówka na takich żeberkach to po prostu rewelka.
Do nadziewania stosuje się również rurki (lejki) masarskie zakładane do zwykłej maszynki do mięsa. Podobne nadziewarki (gorszej jakości) są na portalu aukcyjnym, jak i rurki.

_________________
------------------------------------------
Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 10 gru 2014, o 23:22 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
vaster napisał(a):
. Nie wiem czy próbowałeś wędzić kiedyś żeberka - są rewelacyjne! Grochówka na takich żeberkach to po prostu rewelka.
Podobne nadziewarki (gorszej jakości) są na portalu aukcyjnym, jak i rurki.


Oczywiście, że już nie raz wędziłem żeberka, tak jak napisałeś są wyśmienite do różnych zup.
Jeśli chodzi o nadziewarkę, to ta jest bardzo solidna, ostatnio zmieniałem przy niej napęd tzn. śrubę.
Roboty tokarskie robił mi gościu z Grabin , to już blisko Ciebie :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 357 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 21  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *