Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Problem rozwiązała za mnie grypa (jelitowa + zwykła+ zapalenie krtani) całej rodzinki.
Byliśmy tak słabi, że każdy "szukał kąta aby zdechnąć", resztką przytomności mojego M kawał mięsa wylądował w zamrażarce w piwnicy. Dopiero dochodzimy do siebie.
Pewnie z mrożonego już nic się nie da zrobić?
Byliśmy tak słabi, że każdy "szukał kąta aby zdechnąć", resztką przytomności mojego M kawał mięsa wylądował w zamrażarce w piwnicy. Dopiero dochodzimy do siebie.
Pewnie z mrożonego już nic się nie da zrobić?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Współczuję choroby szczególnie w tym terminie i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
jeśli chodzi o mięso, to bez problemu można peklować po rozmrożeniu.
Pewnie to wiesz, ale na wszelki wypadek przypomnam, że powinno się wolniutko rozmrażać w lodówce.
jeśli chodzi o mięso, to bez problemu można peklować po rozmrożeniu.
Pewnie to wiesz, ale na wszelki wypadek przypomnam, że powinno się wolniutko rozmrażać w lodówce.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
W przepisie podajesz 1kg mąki. Jaki rodzaj mąki? Ile można razowej mąki dołożyć. Mam mąkę orkiszową oraz całe nasiona orkiszu rozdrabniam i taką mieszaną dodaje.
Ale Twój przepis wydaje się bardzo prosty i szybko można upiec.
Ale Twój przepis wydaje się bardzo prosty i szybko można upiec.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
jeśli chodzi o mąkę, to caję zwykłą pszenną. Nigdy nie próbowalismy z inną mąką.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Pozwolisz Bogdan, że odpowiadam za Ciebie?
Ja piekę chleb z różnych mieszanek mąk (40% żytnia 2000 i 60% pszenna graham) czyli tylko razowa.
Piekłam z domieszką jaglanej, kukurydzianej i ryżowej a nawet z minimalną ilością mąki ( 50% to otręby + 20% siemię lniane + 30% graham) specjalnie dla Babci i Teścia z problemami jelitowymi. Mój sztandarowy wypiek jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=560 .
Do tej pory jedynie tatarczuch mi nie wyszedł.
Ja piekę chleb z różnych mieszanek mąk (40% żytnia 2000 i 60% pszenna graham) czyli tylko razowa.
Piekłam z domieszką jaglanej, kukurydzianej i ryżowej a nawet z minimalną ilością mąki ( 50% to otręby + 20% siemię lniane + 30% graham) specjalnie dla Babci i Teścia z problemami jelitowymi. Mój sztandarowy wypiek jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=560 .
Do tej pory jedynie tatarczuch mi nie wyszedł.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Zawsze pieczemy według tego przepisu, który podałem wyżej.
Pewnie kiedyś z ciekawości zmienimy mąkę na inną.
Pewnie kiedyś z ciekawości zmienimy mąkę na inną.
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11530
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Bogdanie dziś przeczytałam Twój smakowity wątek. Jestem pełna podziwu dla wiedzy i umiejętności. Wyroby mięsne, o jakich dziś można marzyć, jeśli się samemu nie zrobi. Pamiętam ich smak z dzieciństwa u babci. Też od roku piekę chleb, odkąd zlikwidowali moją ulubioną piekarnię, w której wytwarzano pieczywo tradycyjnymi metodami. Dzięki, że dzielisz się przepisami. Karkówka w słoikach już w planach.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Dziękuję za ciepłe słowa
Lubię dobrze zjeść, dlatego bawię się w kuchni, dzięki przepisom i dokładnym opisom mamy powtarzalność wyrobów a raczej smaków.
Jak wychodzi coś dobrego i jest to sprawdzone, to dlaczego nie podać receptury ?
Lubię dobrze zjeść, dlatego bawię się w kuchni, dzięki przepisom i dokładnym opisom mamy powtarzalność wyrobów a raczej smaków.
Jak wychodzi coś dobrego i jest to sprawdzone, to dlaczego nie podać receptury ?
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Podaję przepis na Paprykarz Szczeciński.
Wybaczcie czekanie, nie mam swoich zdjęć, na razie nie robię paprykarza, dlatego postanowiłem skopiować przepis.
Wykonanie jest bardzo proste, robiłem już kilka razy i zawsze wychodziło dobrze
Paprykarz Szczeciński
Składniki (na 1kg wyrobu):
- mięso z ryby - 300g ( ja dodaję troszeczkę ryby wędzonej )
- woda - 200ml
- cebula - 200g
- przecier pomidorowy 30% - 120g
- ryż okrągły - 100g
- olej - 30g
Przyprawy:
- sól - 18g
- cukier - 3g
- papryka słodka (w proszku) - 2g
- chilli - 2g
Sposób wykonania:
Ryż ugotować w wodzie i ostudzić. Powinien być lekko twardawy. Ryż okrągły, gdyż wygląda lepiej w paprykarzu od długoziarnistego. Po ugotowaniu powinno się uzyskać prawie 300g ryżu.
Mięso z ryby wyfiletować i zdjąć skórę. Ja używam filety rybne.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i ostudzić.
Mięso z ryby i zeszkloną cebulę zmielić na siatce 4mm. Kiedy mięso nie jest tak drobno przemielone, to paprykarz przypomina bardziej "rybę po grecku". Trzeba uzyskać jednolitą masę, która powiąże nam ryż.
Wszystkie składniki i przyprawy oprócz ryżu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ryż i wymieszać.
Taką masą napełniamy słoiki, takie jak po dżemach i pasteryzujemy około 1 godzinę/
Smacznego
Wybaczcie czekanie, nie mam swoich zdjęć, na razie nie robię paprykarza, dlatego postanowiłem skopiować przepis.
Wykonanie jest bardzo proste, robiłem już kilka razy i zawsze wychodziło dobrze
Paprykarz Szczeciński
Składniki (na 1kg wyrobu):
- mięso z ryby - 300g ( ja dodaję troszeczkę ryby wędzonej )
- woda - 200ml
- cebula - 200g
- przecier pomidorowy 30% - 120g
- ryż okrągły - 100g
- olej - 30g
Przyprawy:
- sól - 18g
- cukier - 3g
- papryka słodka (w proszku) - 2g
- chilli - 2g
Sposób wykonania:
Ryż ugotować w wodzie i ostudzić. Powinien być lekko twardawy. Ryż okrągły, gdyż wygląda lepiej w paprykarzu od długoziarnistego. Po ugotowaniu powinno się uzyskać prawie 300g ryżu.
Mięso z ryby wyfiletować i zdjąć skórę. Ja używam filety rybne.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i ostudzić.
Mięso z ryby i zeszkloną cebulę zmielić na siatce 4mm. Kiedy mięso nie jest tak drobno przemielone, to paprykarz przypomina bardziej "rybę po grecku". Trzeba uzyskać jednolitą masę, która powiąże nam ryż.
Wszystkie składniki i przyprawy oprócz ryżu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ryż i wymieszać.
Taką masą napełniamy słoiki, takie jak po dżemach i pasteryzujemy około 1 godzinę/
Smacznego
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Boguś, to jest piosowski czy kostkowy klon.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Niestety pomyłka, to jest przepis BonAira
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Mnie ten pasuje, innego nie robiłem, to też i porównania nie mam.
Spróbowałem raz -smakuje to nie szukam
Spróbowałem raz -smakuje to nie szukam