Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  
Autor Wiadomość
Maska
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 22 lis 2014, o 19:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 41401
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Ostatnią sałatkę robię podobnie tylko zamiast koperku siekam bardzo dużo szczypiorku i posypuje na górze, to jest wersja mojego obiadu w upały ;:3 Można też zamiast kalafiora ugotować brokuł.

_________________
Pozdrawiam Maria
Wiejski ogród cz.41 Rozmowy przy kuchennej wyspie cz.78
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 22 lis 2014, o 19:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
No to jest Sałatka Marysi ;:196
Jak wyżej, ale zamiast kalafiora - brokuł, i zamiast koperku - szczypiorek.
Dzięki Maryś, zapisane.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 22 lis 2014, o 19:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Cd. sałatek
Otóż wiele lat lemu, na jednym z arcyciekawych szkoleń ;:185 dotyczących wcale nie gastronomii, wśród słuchaczy zaczęła potajemnie krążyć lista pt. "Wpisz swoją ulubioną sałatkę".Następnie karta została skserowana, a przepisy trafiły w ręce wielu osób. Nie wszystkie sałatkimi smakowały, podaję więc te, które zagościły w moim domu.

Sałatka z żółtego sera

- 1 opakowanie żółtego, startego sera ( proponuję samej zetrzeć ser, wtedy mam pewność, że jest świeży)
- Pokrojone ananasy z puszki
- Czosnek granulowany ( używam świeżego )
- Majonez ( sos majonezowo-jogurtowy).

Smacznego!


Sałatka z kurczakiem
- Gotowana pierś kurczaka
- Kukurydza konserwowa
- Puszka ananasów
- Rodzynki
- 2-3 ząbki czosnku
- Majonez ( w oryg. przepisie - Winiary)

Smacznego!

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Maska
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 22 lis 2014, o 20:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 41401
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
I starty żółty ser, dużo czosnku przeciśniętego przez praskę , majonez do zlepienia położyć na krakersie i na wierzch połówki orzecha włoskiego ;:215

II wędzony kurczak , kukurydza, ananas (po puszce) majonez

Byłam na innym szkoleniu ;:306

_________________
Pozdrawiam Maria
Wiejski ogród cz.41 Rozmowy przy kuchennej wyspie cz.78
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 22 lis 2014, o 20:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Z tym krakersem może być super, idealnie pod winko.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Maska
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 22 lis 2014, o 20:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 41401
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Ewa to ulubiona zakąska moich gości znika w mig i nawet forumki ją znają ;:173

_________________
Pozdrawiam Maria
Wiejski ogród cz.41 Rozmowy przy kuchennej wyspie cz.78
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 22 lis 2014, o 23:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
cd. sałatek ze szkolenia

Sałatka typu: grecka
- ser feta pokrojony w kostkę
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 duży zielony ogorek pokrojony w kostkę
- 1/2 czerwonej papryki pokrojona w kostkę
- sałata lodowa - poszarpane liście
- 1 czerwona cebula pokrojona w talarki
- oliwki lub kapary ( kapary przelane muszą być wodą)
- sos vinegret: oliwka+ sok z cytryny+ ząbek czosnku+ ciut soli, ciut pieprzu i "pół ciuta" cukru

Układać składniki warstwami kolorystycznymi, na dole sałata, a na wierzchu krążki cebulki. Posypać ziołami prowansalskimi i polać sosem. Odstawić na 0,5 godz. przykrytą sałatkę do lodówki. Przed podaniem delikatnie wymieszać.
Smacznego!

Sałatka z fasolką
- puszka czerwonej fasolki
- puszka białej fasolki
- słoik cebulko konserwowej
- mały słoik konserwowych pieczarek
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- drobno posiekana pietruszka
-sól do smaku
- sos majonezowy ( 2-3 łyżki)

Składniki wymieszać i schłodzić.
Smacznego!

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 23 lis 2014, o 13:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Bułeczki z pieczarkami

40 dkg mąki
5-7 dkg drożdży
troszkę soli i cukru
1 szkl. mleka
1 jajko
pół kostki roztopionego masła

Zrobiłam rozczyn i poczekałam do wyrośniecia. W tym czasie usmażyłam pieczarki z cebulką.
Do wyrośniętego rozczynu wbiłam jajko, zamieszałam. Nastepnie rozczyn połączyłam z mąką, wlałam letnie rozpuszczone masełko i wyrobiłam ciasto. Odstawiłam je nakryte ściereczką w ciepłe miejsce i poczekałam, aż wyrosnie.

Potem rozwałkowałam, na środek placuszka włozyłam farsz grzybowy, i zwinęłam formując bułeczkę. Moja córcia, która nie lubi pieczarek , robiła bułeczki z cynamonem i z ziarnami.

Piekłam ok. 15 min.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mati1999
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 23 lis 2014, o 14:32 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4213
Skąd: Kraków

 1 szt.
Ale ciekawy przepis ;:oj a jak smakują :?: ;:87 ;:137 ;:152 ;:183


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lora
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 23 lis 2014, o 20:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10807
Skąd: lubelskie

 1 szt.
O rany ale smacznie tu jest , tak, tak znamy sałatkę Marysi jest super ;:215

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
daysy
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 23 lis 2014, o 20:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4254
Skąd: woj.łódzkie

 0 szt.
Moja babcia takie mieszadełko nazywała "koziołkiem". :D

-- 23 lis 2014, o 20:53 --

Dzięki Ewuniu, na szczęście Piotra i Pawła mamy w mieście. Chyba się zawezmę i rogale upiekę na Święta zamiast tradycyjnego makowca, którego piekłam ostatnio po raz pierwszy i nawet wszystkim smakował, zniknął w ciągu jednego dnia. Tak to lubię.

_________________
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 23 lis 2014, o 22:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Nie wiem czy pieczenie rogali na święta jest dobrym pomysłem. Ciasto jest drozdżowe, najsmaczniejsze jest w dniu pieczenia. Następnego dnia już nie jest tak smaczne, a trzeciego - jeżeli coś by zostało,to jest tak stare, że ja już go nie jem. O ile placek drożdżowy ewentualnie jest zjadliwy nawet starawy, o tyle rogale - nie.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
zuzanka
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 lis 2014, o 10:28 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 33
Skąd: śląskie

 0 szt.
Głodna sie zrobiłam :D , czyli ,że smacznie tu jest ,
Bułeczki z pieczarkami musze zrobic koniecznie i wypróbować kilka sałatek :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 lis 2014, o 15:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Sernik Rokoko
Ciasto:
*1/2 kg mąki ( po 25 dkg wrocławskiej i tortowej)
*1 i 1/4 szkl. cukru
*2 płaskie łyżeczki proszku
*1 Kasia
*kakao dla koloru
*3 jajka
Składniki ugnieść jak na makaron, podzielić na 2 części. Do jednej części włożyć kakao dla koloru. Ciasto wstawić do lodówki.

Obrazek

Masa:
*6 serków homo
*6 jajek ( żółtka+ białka)
*30 dkg cukru pudru, * sok z cytryny
Ser utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać olejek cytrynowy i rodzynki. Gdy masa jest zbyt rzadka, dodać budyń lub kartoflankę.

Wykonanie
Na wysmarowana i posypaną blachę pokruszyć 1/2 częścią ciasta białego, a na to 1/2 ciasta ciemnego.
Obrazek

Obrazek

Na ciasta położyć masę.
Obrazek

Na nią znów poskubać 1/2 ciasta białego i pozostałe ciasto ciemne.
Obrazek

Piec w 175 stopniach, po 20 min. zwiększyć do 200 st.

Obrazek

Prawie nie upadło!!!

Obrazek

Smacznego!

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 lis 2014, o 15:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25359
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Ewuniu super serniczek. Serniki to moje ulubione ciasta. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :D

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 lis 2014, o 15:52 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2216
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
A ja czekam i chyba się doczekam na specjał mięsny ;:65

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 lis 2014, o 16:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Zuzanko- bułeczki są niezłe także z paróweczką w środku, wtedy szczególnie dzieciom smakują.
Agness - w oryginalnym przepisie do ciasta nie dodaje się jajek, ale mnie tak jakoś bez jajek było niezręcznie, więc się na nie zdecydowałam. Dodałam do sernika przyprawę Kamisa i Serfix ( nie dodałam budyniu, ani kartoflanki), bo ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie, ale to już wg uznania.
Piotrze - będą, będą, tylko ja swoje przepisy odchudzam i odtłuszczam, więc nie wiem co Ty na to. Najchętnie jem białe mięsko, a jezeli trafi mi się żyłka w karkówce, to robi się problem, bo trzeba ją usunąć ;:306 .

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 274 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *