Zapraszam do mnie

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zapraszam do mnie

Post »

Gosiu sprawdź doniczkę od spodu, czy nie wychodzą przez otwór odpływowy korzenie.
U mnie ostatnio te które były w ziemi niektóre zaczęły coś marnieć i stanęły jak zamurowane. Początkowo myślałam, że późna jesień idą spać , ale nie dało mi to spokoju bo przecież to nie sukulenty . No i znalazłam . Korzenie powyłaziły i rośliny się dusiły więc szybko do większych donic trafiły. W ciągu dwóch tygodni już są nowe przyrosty i to spore ;:138
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20

Post »

:wit Gosiu! Hojeczki u Ciebie królują ale Masz też niezłą ilość storczyków, trzymam kciuki za przedszkolaki i będę zaglądać i kibicować, pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu
Piękna kolekcja roślinek powstaje ;:138
oby tak dalej :) piękne hoje i fiołeczki ;:215
Pozdrawiam Marcin :)
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

ula123 pisze: Korzenie powyłaziły i rośliny się dusiły więc szybko do większych donic trafiły.

To jest za młoda roślina, aby już jej korzenie dołem doniczki wyszły. Sprawdziłam i nie widać ani jednego. Myślałam, że może przędziorki ją zaatakowały, ale ich też nie widać. Czyżbym ją zasuszyła w takim stopniu, że aż tak drastycznie zareagowała?

1grazyna46 Kiedyś miałam bzika na punkcie storczyków. Teraz mi przeszło na rzecz hoi :lol: Jednego storczyka dałam wczoraj mojej mamie, bo za dużo miejsca zajmował 8-)

aturi Dziękuję za odwiedzinki. Fiołki też wcisnę mamie. Ja za nimi jakoś nie przepadam :? Podlewam je jak mi się przypomni, albo im liście sflaczeją, a mimo to kwitną ;:14

Aaaa, chciałam się jeszcze pochwalić, że zamieszkały u mnie hoje: sunrise :heja , lacunosa SV 403, sp. Zambales i jeszcze dwa moje chciejstwa: chinghungensis i lacunosa Tove. Krzysiu jeszcze raz ogromny ;:cm
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Niezle, niezle... Sunrise pieknie sie przebarwia.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p

Post »

Sunrise to jak na razie największa z moich hoi. Mieszkała w hydro i ja również ją w hydro zostawiłam. Nie mam jednak zielonego pojęcia czy zrobiłam to dobrze i ile wody powinno być wlane. Posadziłam ją do przezroczystej doniczki storczykowej i włożyłam do osłonki również dla storczyków, z takim ogranicznikiem, że doniczka nie stoi na dnie osłonki. Wody wlałam tyle, że keramzyt jest zamoczony może na 1,5-2 cm. Wszelkie uwagi będą mile widziane :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20

Post »

:wit Gośka, no szkoda ale hoje są też piękne, a jakie różnorodne odmiany, to widziałam u Ciebie i widzę, ż ciągle dochodzą nowe, trzymam kciuki za dobrą uprawę i będę zaglądać i podziwiać, życzę dużo ;:3 ;:196
x-u-3
---

Post »

Gosiu możesz zaopatrzyć się w mierniki do hydro , nie są drogie 3 do 5 zł .
Ja mam je we wszystkich doniczkach z hydro. Jak dla mnie rewelacyjna sprawa bo pokazują aktualny stan i pozwalają na kontrolowanie dolewanej wody. Z czasem przeźroczyste doniczki pokryją się glonem i widoczność będzie znacznie ograniczona a ryzyko przelania znacznie większe. :wit ;:167
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p

Post »

A czy te mierniki idzie jakoś przymocować do takiej storczykowej doniczki? Czy muszą być te wkłady specjalne?
x-u-3
---

Post »

Ja nie mam ani jednej oryginalnej doniczki , najczęściej obcięta butelka lub przeźroczysta doniczka do storczyków.
Wkładam miernik w keramzyt tak by dotykał dna i jak na razie sprawują się świetnie.
Gosiu w ostatnim poście mojego wątku są zdjęcia to dobrze widać te mierniki. :wit
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p

Post »

No właśnie sobie podpatrzyłam jak to u Ciebie wygląda i ściągam pomysł. A gdzie mogę kupić takie mierniki? Na alledrogo widziałam tylko w zestawie z wkładem.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-u-3
---

Post »

Gosiu zerknij na PW
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p

Post »

Dziękować :)

A powiedzcie mi jeszcze. Jak ukorzeniacie hoje w seramisie, to utrzymujecie jego stałą wilgotność, czy czekacie aż przeschnie i dopiero podlewacie?
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Stala wilgotnosc. Uzywam keramzytu, ale w sumie na jedno wychodzi. Pozwalam keramzytowi "podciagac" wode, ale nie moze byc calkiem mokry. Po prostu dolne kamyczki maja kontakt z woda w podstawce pojemniczka.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
x-u-3
---

Post »

Ja ostatnie sadzonki ukorzeniałam w seramisie . Trzymałam go ciągle wilgotnym wlewając po troszkę wody . Siedziały w plastykowych kubkach 200 ml a kubki siedziały w akwarium. Jak tylko pokazały się 1 - 2 cm korzonków zaraz wsadzałam w keramzyt czyli hydro. Z tego co piszą dziewczyny które mają już spore doświadczenie z hoyami w hydro i ziemi, to jest to optymalna długość korzonków do umiejscowienia rośliny w podłożu docelowym.Ponoć łatwiej się aklimatyzują w nowym środowisku bo ponoć im dłuższe korzenie tym trudniej . Zdarza się, że sadzonka z pięknymi dużymi korzeniami wsadzona do ziemi pada.
Ja jestem niecierpliwiec więc zawsze przy króciutkich już lądowały w docelowej donicy i takich problemów nie miałam.
Jedynie często po wsadzeniu do ziemi stały i ćwiczyły moją cierpliwość . Oj tak !!! Mam na dzień dzisiejszy jeszcze dwa takie stacze . ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”