Schyłek lata w wiejskim ogrodzie cz. 21

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Schyłek lata w wiejskim ogrodzie cz. 21

Post »

Marysiu u ciebie już słońce ;:3 ;:oj :?: u mnie tak zimno mglisto i w ogóle ;:145 a my może z 10 km ;:224
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

U Mnie jeszcze o dziwo przymrozku nie było.
Słoneczka też niestety brak.
Pytałaś Mnie o Śląsk.
Młody dostał mieszkanie i musiałem pomóc w przeprowadzce.
Zdrowia życzę Siostrzyczko.. ;:196
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
henecio
200p
200p
Od: 16 lut 2012, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maska pisze:Dorotko w temacie balkonowe jestem kiepska, bo oprócz pelargonii (paru) i koleusów (też paru) nie mam nic i nie chcę mieć ;:185 w końcu tu jest wiejski ogród.
Spirytusu nie przełknęłabym, bo to trzeba umieć pić. Mam koleżankę, która mi opowiadała jak rodzice uczyli ich jako dzieci pić spirytus, bo to był jedyny lek na zatrucia i przeziębienia. Mnie już leczyli inaczej :;230
Marysiu, nie czytasz uważnie ;:185 .
Napisałam, że na balkonie chcę przechować stokrotkę afrykańską, która jest ładną rośliną do ogrodu ;:215 . W naszym klimacie przemarza i traktuje się ją jako jednoroczną. Zrobiłam więc eksperyment.
Napisałam też, że teściowa dała mi do wypicia sok malinowy z dodatkiem spirytusu ;:180 , a nie spirytus. Pisałaś i to nie jeden raz, że robisz nalewki, którymi się leczysz, a w nich zawartość spirytusu chyba jest o wiele większa ;:108 większa niż w soku, który wypiłam.

;:131 ;:131
ciocia Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mateuszu niedługo potem słońce skryło się za mgłą i jest takie mleczne, a mgła i zimno opanowuje B. :D
Chyba więcej niż 10 i ja jestem dość wysoko ponad 400 npm ;:215
Braciszku Jurku :D tak o mieszkaniu na Śląsku wiem, czytałam ;:108 a od synka do mnie jeszcze z pół godziny (a może więcej) drogi, jednak liczę że na wiosnę zapędzicie się w kierunku Krakowa i dojedziecie do B.
Dziękuję ;:196
Ależ czytam Dorotko wiem że stokrotka a. sprzedawana jest jako roślina doniczkowa, a jeżeli masz na myśli delospermę to zimuje u nas ;:108 jedynie należy zrobić jej daszek, żeby od leżącego śniegu czy mokrych liści nie zgniła.
Nie wiem jakie robisz nalewki, ale moje na pewno mają dużo mniej niż 50 % ~~ 30% to góra, mocne powodują u mnie dyskomfort w przełyku ;:224
Pisałaś i to nie jeden raz, że robisz nalewki, którymi się leczysz, a w nich zawartość spirytusu chyba jest o wiele większa
;:185
henecio
200p
200p
Od: 16 lut 2012, o 13:51

Post »

Marysiu, ja nalewek nigdy nie ;:185 robiłam, nie ;:185 robię i robić nie ;:185 będę. Nawet dla zdrowotności zapożyczając powiedzenie od Misi .
Delospermy nie ;:185 mam. U mnie by nie rosła. Jest zbyt mała, a chwasty zbyt duże- na wiosnę nad morzem, a w lecie w K.
W tym roku białe aksamitki słabo mi kiełkowały, a potem chorowały i musiałam potraktować je cynamonem. Na działce nad morzem ziało pustką, więc M kupił kilka sadzonek białych i fioletowych osteospermum - nazywane też stokrotką afrykańską. Rozrosły się w wielką kępę, wysoką na 50 cm. Rosły bardzo szybko, rozkrzewiły się i chwasty nie miały żadnych szans. Kwitły całe lato, a co najważniejsze ślimaki ich nie jadły. Dwa przywiozłam na balkon. Miały jeszcze dużo pączków, ale wczoraj robiłam porządki więc je obcięłam. Zobaczę co będzie dalej. Może będą sadzonki łatwe do ukorzenienia :?: :?: Było by super ;:215
ciocia Dorota
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Marysiu przepiękne zdjęcia jesienne choć smutne, ale powodują że człowiek musi dużo przemyśleć bo taki nastał czas. ;:131
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Mimo mrozu dużo kwiatków jeszcze cieszy oczęta.
U mnie też był mróz -3. Zmroziło dalie i nasturcje u sąsiadek, bo u mnie niet.
Na zdrowie /Twoje/, na zdrowie. ;:136 ;:304
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Marysiu, jak to Jagoda napisała, że Naturszczyk z Ciebie...
Ależ Ty jesteś Ekspertem tego co u Ciebie rośnie i wygląda... Ty po prostu znasz swój ogród i wiesz, co Ci będzie pasować, co nie... A, że to nie ze schematem jest... No, cóż, Ciebie do żadnego schematu nie da się przyłożyć... Ty jesteś jednostka i to Wielka jednostka... I tak pozostanie... Nie piszę, że mam nadzieję, że tak pozostanie, bo ja jestem tego pewna... Że tak pozostanie...
Maryś, bo Ty w nosie masz schematy i ja za to Cię kocham... ;:167
Jureczku, też się cieszę, że choć u Marysi jesteś... ;:196
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

henecio pisze:Marysiu, ja nalewek nigdy nie ;:185 robiłam, nie ;:185 robię i robić nie ;:185 będę. Nawet dla zdrowotności zapożyczając powiedzenie od Misi .
Delospermy nie ;:185 mam. U mnie by nie rosła. Jest zbyt mała, a chwasty zbyt duże- na wiosnę nad morzem, a w lecie w K.
W tym roku białe aksamitki słabo mi kiełkowały, a potem chorowały i musiałam potraktować je cynamonem. Na działce nad morzem ziało pustką, więc M kupił kilka sadzonek białych i fioletowych osteospermum - nazywane też stokrotką afrykańską. Rozrosły się w wielką kępę, wysoką na 50 cm. Rosły bardzo szybko, rozkrzewiły się i chwasty nie miały żadnych szans. Kwitły całe lato, a co najważniejsze ślimaki ich nie jadły. Dwa przywiozłam na balkon. Miały jeszcze dużo pączków, ale wczoraj robiłam porządki więc je obcięłam. Zobaczę co będzie dalej. Może będą sadzonki łatwe do ukorzenienia :?: :?: Było by super ;:215
Że tak się wtrącę w rozmowę Dorotko, u mnie osteospermum posadzone w tamtym roku pięknie przezimowało, choć słabiej ale zakwitło i w tym roku postanowiłam dosadzić jeszcze, mam nadzieję, że i w tym roku da radę, choć wiem, że zima tamta nie należała do najzimniejszych, może i w tym roku nie będzie tak źle :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko do nalewek nie wracam, bo i po co?
a osteospermum nigdy nie miałam to też nie mam żadnego doświadczenia ;:185
Misiu cóż :wink: potem przyjdzie ta mniej wyczekiwana pora roku i może będzie piękna :?: , a przede wszystkim wymrozi nam szkodniki :D
Maryniu i Twoje zdrowie ;:304 wczoraj oszczędziło mi kwiatuszki, a dzisiaj bach ;:14 zrobimy porządeczek i znowu będzie ładnie, jeszcze jakieś róże i chryzantemy rozweselą ogród :D
Dorotko dziecko Ty moje Kochane, ale mi nakadziłaś ;:196, ale coś w tym prawdy jest ja się nigdy nie dałam wsadzić w schemat i jak coś wyznaję to jestem temu wierna :oops: i ja też Cię tofam ;:167
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Szkoda roślinek tak pięknie wyglądały ,mrozisko za wcześnie do Ciebie Marysiu przyszło,nas na razie omija,pogoda teraz taka zdradliwa ,dużo ludzi choruje trzymaj się cieplutko,mnie przeziębienia nie imają się ,codziennie jem miód,może też spróbujesz :?:
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu zdrówka ;:196 jeszcze Ci nie przeszło ???
Dorotko ja osteospermum ubiegłej jesieni wykopałam z ziemi wsadziłam do doniczki i przechowałam na klace schodowej - przeżyło i wiosna robiłam sadzonki ;:108
Jak jeszcze nie zmarzło to teraz tez wykopie ale nie wiem czy tej nocy go już nie ścięło , bo wszystko czarne ;:223
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grażynko też kiedyś codziennie jadłam miód, ale ostatnio przestałam i chyba powinnam, wrócić do tego zwyczaju ;:333 Myślałam, że jak wczoraj nie ścięło roślinek to dzisiejsza cieplejsza noc im odpuści ale stało się inaczej. I tak długo nas cieszyły ;:215
Tereniu idzie na lepsze ;:215 czytam, że Tobie też mróz dokuczył? u mnie tej nocy poszło wszystko i jak będzie ciepło to będzie wielkie wykopywanie. Wczoraj jeszcze i nasturcje i heliotrop a dzisiaj ;:222 Mam nadzieję, że udało Ci się dużo roślin pochować :D
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

A u mnie jeszcze przymrozku nie było. Cieszę się piękną, słoneczną pogodą i oby taka była jak najdłużej.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lidziu i to jest dla Ciebie nagroda za te wszystkie podtopienia. Życzę Ci jak najdłużej takiej pogody ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”