Przysypani tęczą kwiatów...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przysypani tęczą kwiatów...

Post »

Iwonko, moja mam też lubi mieczyki i ma ich dużo :)
Ja również sama bym nie kupiła, ale skoro podarowali, żal było wyrzucić ;:131 , a że w ferworze walki z chwaściorami i tworzeniem rabat zupełnie o nich zapomniałam, porosły w chińskie "rz" :;230
Co do aksamitek, to jeszcze ich nie wysiałam, muszę najpierw znaleźć odpowiednie miejsce, u sąsiada? ;:131 ;:306
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę Kasiu, że te aksamitki to nie takie zwyczjne będą. Gdzieś już je widziałam w zupełnie nietypowych kolorach ;:oj . Mogą okazać się hitem!. A te aksamitki teraz trzeba siać?.
;:168
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
kryzysowa
---

Post »

Aniu, Viola posiada rzeczywiście oryginalne okazy aksamitek, więc jak ktoś lubi.. ;:131
Z tego co mi wiadomo nasionka wysiewa się do gruntu od połowy kwietnia :)
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

hektar ziemi ;:oj
przeliczyłem - to 33 razy więcej niż my mamy :(
to dlatego u nas wydaje się, że mamy dużo roślin - bo jedne na drugich :;230
a u Was choćby było dużo więcej to ... zawieruszą się w przestrzeni :)
jeszcze o aksamitkach - ich zapach odstrasza robale, zwłaszcza mszyce
i bardzo smakują ślimakom - sadzimy je więc przy roślinach , które chcemy uchronić przed ślimakami - te pójdą na stołówkę gdzie podają aksamitki :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
kryzysowa
---

Post »

Kochani, coś czuję, że jeszcze trochę i powstanie Towarzystwo Obrony Aksamitki ;:306
Andrzejku, dzięki Tobie już wiem, dokąd zmierzały ustawione w dwuszeregu ślimaki, które wielokrotnie miałam okazję zaobserwować-gadziny na obiad do ogrodu mojej mamy szły, o! :;230 , ale dzięki temu u mnie nie żerowały ;:215
Gorzej sytuacja miała się z mszycami, cały koper mi w tym roku oszamały, zaczęły się też dobierać do róż ;:161
Jeśli Wam mało gruntu, zapraszam do nas, moc wrażeń przy łopatologii stosowanej gwarantowana, różne ciekawostki można wygrzebać z ziemi, ostatnio były to drzwi od Fiata 125p! ;:306
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Mam nadzieję, że do wiosny się spotkamy, więc skoro tak nie lubisz aksamitek, to chętnie część zabiorę do siebie. Nie lubię robić rozsady, ale te, co widziałam, były niesamowite.
A dlatego pytałam o termin siewu, bo napisałaś, że 'aksamitek jeszcze nie wysiałam', co sugerowało bliski termin siewu :;230 . U mnie w tym roku było ich niewiele, ale i te zostały zjedzone do ziemi ;:174 . Zamiast Towarzystwa Obrony Aksamitek, proponuję Towarzystwo wielbicieli tychże kwiatów, z Tobą, jako Prezesem ;:108 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, skoro już tę rozsadę byś robiła, to mam nadzieję, że i do mnie kilka sadzonek trafi :tan
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Ja uwielbiam aksamitki .. Kasiu jeśli pozwolisz... pokażę w Waszym wątku moje odmiany :)

...swoje wysiewam pod koniec kwietnia prosto do gruntu ...( Kasia też będzie siała w kwietniu ) ;:183

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to moja ulubiona - pełna ;:167
Obrazek

dziękuję ,pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Piękne portreciki aksamitek ;:108
A ta pełna jak chryzantemka wygląda ;:333

kryzysowa pisze:Witajcie :wit
My w tym roku też rozmnażaliśmy róże z patyczków, nie wiem czy to przypadek, czy kwestia łatwości rozmnożenia poszczególnych gatunków, ale największy sukces odnieśliśmy z różami pnącymi-100% się przyjęło! :heja
"Operację" przeprowadzaliśmy w czerwcu, jedna z sadzoneczek zrobiła nam niespodziankę i zawiązała pąk ;:oj , czy zdąży rozkwitnąć przed zimą, to już inksza inkszość :roll: , niestety jest już ciemno jak wracamy z pracy ;:222 , więc zdjęcie zrobię w sobotę ;:177
Powodzenia i czekamy na efekty ;:65 ;:333
Nie mam pojęcia,jak to robi,.?
Czy teraz tez można,czy tylko latem,jak je ciąć, Ile cm ??
Jak dołować, czy przysypywać ?
Czym nakrywać , czy niczym ???
kryzysowa
---

Post »

Aniu, te aksamitkowe cudeńka, to okazy Violi K i u w/w nasionka można uzyskać /chyba jeszcze posiada w zandarzu/ :)
Co do róż, najlepszym momentem na rozmnażanie jest przełom czerwca i lipca :)
Dużo informacji w sieci jest na ten temat, my właśnie z nich korzystaliśmy, mam nadzieję, że ułatwi Ci zrozumienie metody postępowania, niżej zamieszczony /zapożyczony/ schemat :

Obrazek

Tak przygotowany, półzdrewniały pęd, "upaćkujemy" w ukorzeniaczu do roślin zdrewniałych, wsadzamy w doniczki najlepiej wypełnionych ziemią: odkwaszony torf z piaskiem lub przesiany kompost z piaskiem, wymieszany w proporcji 1:1, przykrywamy folią i czekamy +/- 3 tyg ;:65 /proces może trwać dłużej/ , jeśli wszystko poszło zgodnie z planem, pojawią się na patyczku nowe listeczki, a nawet jeśli listków brak, przy pociągnięciu patyczka "czuć", że roślinka się "broni", co będzie świadczyło o tym, że badylek się ukorzenił :)
W tym momencie należy przesadzić sadzoneczki do większych doniczek, wypełnionych gotową ziemią do róż lub ziemią ogrodową wymieszaną pół na pół z rozłożonym kompostem.
Nie mogę znaleźć rysunku, z którego My korzystaliśmy, odrobinę różni się od pokazanego. Mianowicie dwóch ostatnich od góry liści nie ścinamy "do zera", odcinamy powiedzmy połowę, resztę tniemy w pień.
Bardzo ważnym jest, żeby przy pobieraniu pędu do rozmnożenia nie zniszczyć komórek nerwowych, czyli "ciapiemy" badylek pod lekkim kątem, ostrym narzędziem np sekatorem :)
Tak przygotowane sadzoneczki są wrażliwe na mróz, dlatego najlepiej gdyby zimowały w nieogrzewanym pomieszczeniu, a jeśli zdążyły dostatecznie podrosnąć /tak jak nasze/ w okrytym grubo słomianymi matami zimnym inspekcie.
Jeśli wyjaśnienie jest niedostateczne, proszę o kontakt na priv, postaram się pomóc jak najlepiej potrafię :), a w sobotę pokażę, co wyrosło z naszych osesków :)
Metoda jest bardzo prosta i skuteczna, a pozyskać można przepiękne okazy, mając pewność, że wyrośnie nam "królowa" jaką zaobserwowaliśmy np u sąsiada ;:198, od którego pozyskaliśmy "materiał", a nie zupełnie coś innego, niż pożądana roślinka, o której nieuczciwy sprzedawca mówił, że to jest właśnie to :roll:, pominę satysfakcję, niezmierzalna! :heja
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

CZytanie zostawiam na weekend ,ale już Cię nie zgubię :oops:
kryzysowa
---

Post »

Zgodnie z obietnicą załączam zdjęcie różyczki, którą wyhodowaliśmy z patyczka.
Proces rozpoczął się w czerwcu, na chwilę obecną roślinka chwali się pączkiem :)
Ma wiele sióstr, ale jako jedyna postanowiła zakwitnąć jeszcze w tym roku :)

Obrazek

Delospermy i opuncje dostały prowizoryczne domki na zimę, hand made by Ond :)

Obrazek

Obrazek

Udało nam się też posadzić dwie odmiany winorośli i zrobić troszkę jesiennych porządków :)

W wolnych chwilach /których nie mam :;230 /, bardzo lubię się manualnie pobawić :)
Miałam nawet plany, żeby zostać plastykiem, ale egzamin z historii sztuki je zniweczył, trzeba mieć strasznego pecha, żeby zaliczyć wszystkie rysunki, a polec na teorii ;:145
Aktualnie "na tapecie" są torebeczki na nasionka, hand made by me :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Kasiu ja będę mieć osłony na rozsadnik zrobione z drzwi prysznicowych :lol:
Torebeczki ładniutkie :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Śliczne torebeczki ;:215 a domki super a róża co za odmiana
kryzysowa
---

Post »

Milenko, recykling górą! ;:215
I mówię Ci to ja- "szambonurek" :oops: , znaczy się absolwentka ochrony środowiska ;:173
Osoby uczęszczające na mój kierunek "pieszczotliwie" zwane były "szambiarzami" ;:224 :;230
Mateuszku, nie mam pojęcia co to za odmiana :roll:
Ogromny okaz w/w róży pnącej w kolorze żółto-pomarańczowo-różowym rośnie na posesji kilka ulic ode mnie, poprosiłam właściciela i dostałam dwa patyczki, oba się ukorzeniły ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”