Minibotanik Jacka cz.9
- becia123
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.9
dalie piękne ale i płomyki super

- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Genialne płomyki i jakie nazwy mają niecodzienne
Super trafiłeś odmiany
Niby pospolite i zwyczajne kwiaty, ale większość kwitnie ponad dwa a nawet 3 miesiące nieprzerwanie.
Jeden rekordzista niebieski u mnie od czerwca
Wczoraj wpadłam na działki i dłutem wydłubałam trzy nowe odmiany, jakoś się ostały
Genialne płomyki i jakie nazwy mają niecodzienne
Super trafiłeś odmiany
Niby pospolite i zwyczajne kwiaty, ale większość kwitnie ponad dwa a nawet 3 miesiące nieprzerwanie.
Jeden rekordzista niebieski u mnie od czerwca
Wczoraj wpadłam na działki i dłutem wydłubałam trzy nowe odmiany, jakoś się ostały
- bartosz les

- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie nie trzeba do floksów przekonywać, bo jak wiesz sama mam ich sporo.
Uwielbiam te kwiaty bo też bardzo mocno kojarzą mi się z babcinym ogródkiem.
Poza tym w promieniach zachodzącego słońca wyglądają cudownie, no i ten zapach.....
Uwielbiam te kwiaty bo też bardzo mocno kojarzą mi się z babcinym ogródkiem.
Poza tym w promieniach zachodzącego słońca wyglądają cudownie, no i ten zapach.....
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja tam ciągle sieję. Co się da, to do gruntu, co się nie da, to do doniczek, a dopiero jak tak czy siak guzik mi z tego wychodzi, inwestuję sadzonki. Nawiasem ? jutro czeka mnie sadzenie. Nakupiłem sobie maków (islandzkich, wschodnich i himalajskich) i trzeba to będzie wsadzić w glebę...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku cudne floksy
Też uwielbiam foksy , lubie ich zapach nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich , czasem mi troszke chorują ale nie rezygnuje z nich .
Jerzy-Loki uwielbiam też maki , ale mam tylko dwa , wymarzły mi 3 lata temu , może wiosną dokupię.
Też uwielbiam foksy , lubie ich zapach nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich , czasem mi troszke chorują ale nie rezygnuje z nich .
Jerzy-Loki uwielbiam też maki , ale mam tylko dwa , wymarzły mi 3 lata temu , może wiosną dokupię.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dziękuję Beatko
Gdyby nie miłość do kwitnących w tym samym czasie liliowców i dalii, to pewnie kolekcjonowałbym płomyki, bo mi się też wielce podobają. Ale nie można mieć wszystkiego

Agnieszko, nazwy niecodzienne, bo za naszą wschodnią granicą płomyki są jeszcze popularniejsze i ilość odmian nieprzebrana!
Jesteś niezmordowana w ratowaniu roślin
Niektóre odmiany kwitną bardzo długo i oczywiście powtarzają kwitnienie. Najdłużej, bo od cerwca kwitnie u mnie zawsze ta odmiana:

Bartosz, dziękuję! Odcienie płomyków są przeróżne. Jest w czym wybierać

Grażynko, widziałem; masz piękne płomyki
Ja chyba nie mam skojarzeń z przeszłością co do tych kwiatów, bo ich nie było ani w moim ogródku ani babcinych

Loki, mój szacunek
Bardzo szanuję ludzi, którzy chodują rośliny od nasionka. Też tak wiele roślin wychodowałem.

Geniu tak, zapach płomyków - bezcenny! Ogólnie kwiaty te mają zalet co niemiara! Aż dziw bierze, że nie stały się tak popularne jak np. róże
Ale kto docenia zalety płomyków - ma duży wybór

Agnieszko, nazwy niecodzienne, bo za naszą wschodnią granicą płomyki są jeszcze popularniejsze i ilość odmian nieprzebrana!
Jesteś niezmordowana w ratowaniu roślin
Niektóre odmiany kwitną bardzo długo i oczywiście powtarzają kwitnienie. Najdłużej, bo od cerwca kwitnie u mnie zawsze ta odmiana:

Bartosz, dziękuję! Odcienie płomyków są przeróżne. Jest w czym wybierać

Grażynko, widziałem; masz piękne płomyki
Ja chyba nie mam skojarzeń z przeszłością co do tych kwiatów, bo ich nie było ani w moim ogródku ani babcinych

Loki, mój szacunek

Geniu tak, zapach płomyków - bezcenny! Ogólnie kwiaty te mają zalet co niemiara! Aż dziw bierze, że nie stały się tak popularne jak np. róże

- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ja uwielbiam maki, ale z nasion wychodzą mi tylko polne i lekarskie... Inne jakoś nie chcą ? stąd sadzonki. 
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Mam Jacku coś specjalnie dla Ciebie.
http://www.ardmediathek.de/tv/MDR-Garte ... Id=7545092
Miłego oglądania.
http://www.ardmediathek.de/tv/MDR-Garte ... Id=7545092
Miłego oglądania.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Jacku ta dalia taka już jest ma muśnięte płatki 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Floksy też kolekcjonujesz!
Bardzo je lubię, szkoda, że już przekwitły. Zawsze obserwuję na nich motyle. A ten zapach! Mam jedna taka kępę ok metra średnicy w kwiatach. To jest widok!
Moja odmiana łudząco podobna do Herbstwalzer, ale jest kilka takich podobnych. Druga mam o bledszym środku, potem mam białą i taka czerwoną. Nie wpadłam na pomysł, żeby nazwać odmiany. Białe się fajnie rozrastają, ale pozostałe coś nie bardzo.
Moja odmiana łudząco podobna do Herbstwalzer, ale jest kilka takich podobnych. Druga mam o bledszym środku, potem mam białą i taka czerwoną. Nie wpadłam na pomysł, żeby nazwać odmiany. Białe się fajnie rozrastają, ale pozostałe coś nie bardzo.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
Muszę odświeżyć stosunki z JACKIEM i pooglądać dalie i ciekawe floksy
Dobrze sie składa,bo i te,i te lubię
Pozdrowienia,
Sławek
Dobrze sie składa,bo i te,i te lubię
Pozdrowienia,
Sławek
- JacekP

Loki, mi jeszcze z makowatych obficie sieją się mekonopsy.
Jeszcze jeden nienazwany płomyk o dużych kwiatach:

Dziękuję Grażynko
Szkoda, że nie znam niemieckiego

Beatko, piękna ona
Płomyk o bardzo ładnych bordowych pędach

Miłko, nie,nie kolekcjonuję płomyków
Po prostu je lubię i spontanicznie dosadzam no i troszkę się uzbierało.
Z tymi nazwami ostrożnie - płomyki bardzo łatwo się krzyżują i siewki mogą być bardzo podobne do odmian.
Już Ci przekwitły płomyki? U mnie kwitną do mrozów. Mam kilka odmian późnych, a pozostałe zazwyczaj powtarzają kwitnienie, jak nie zapomnę obciąć przekwitłe kwiatostany.

Witaj Sławku! Cieszę się, że jesteś
Ja też dawno u Ciebie nie byłem a przecież masz w ogródku nie tylko wspaniałe irysy.

Jeszcze jeden nienazwany płomyk o dużych kwiatach:

Dziękuję Grażynko

Beatko, piękna ona
Płomyk o bardzo ładnych bordowych pędach

Miłko, nie,nie kolekcjonuję płomyków
Z tymi nazwami ostrożnie - płomyki bardzo łatwo się krzyżują i siewki mogą być bardzo podobne do odmian.
Już Ci przekwitły płomyki? U mnie kwitną do mrozów. Mam kilka odmian późnych, a pozostałe zazwyczaj powtarzają kwitnienie, jak nie zapomnę obciąć przekwitłe kwiatostany.

Witaj Sławku! Cieszę się, że jesteś

- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jacku piękne fotki dzielżanów.
Floksy to ja uwielbiam, ale gdzie mi do Twojej kolekcji i w dodatku z nazwami.
Piszesz, że nie jesteś ich kolekcjonerem, więc od ilu odmian liczy się kolekcjonerstwo, gdyż u Ciebie są już chyba wszystkie.
Floksy to ja uwielbiam, ale gdzie mi do Twojej kolekcji i w dodatku z nazwami.
Piszesz, że nie jesteś ich kolekcjonerem, więc od ilu odmian liczy się kolekcjonerstwo, gdyż u Ciebie są już chyba wszystkie.
- JacekP

Teresko, dziękuję za ciepłe słowa
Dzielżany świetnie teraz zdobią ogród dużymi plamami ognistych barw.
Jeszcze niedawno wiele gatunków roślin, jakie posiadam, traktowałem jako kolekcję albo jej początek. Teraz jestem bardziej autokrytyczny i skupiam się na czterech grupach roślin, z których najmniejsza liczy 80 taksonów. Chyba każdy musi sobie sam wyznaczyć granice i stawiać kolejne poprzeczki do pokonania
Wracam do mojej najmilszej kolekcji na czas obecny. Kilka nowych dalii w ciepłych i słonecznych kolorach:
Zagadkowa dla mnie dalia, bo nazwy nie znam (pomylona), niby pełna a jednak nie, choć wyrodzona nie jest (półpełna?), niby typ dekoracyjny a jednak kulisty (przypomina słoneczniczka ale ma czerwone obrzeże)
Wymyka się normom ale może warto za to ją lubić?

Kolejna też nienazwana, choć jedna z moich najstarszych. Z czasem dostanie łososiowych rumieńców

Prosta w budowie i jakoś przeoczyłem ją wcześniej

Nareszcie!
Już myślałem, że się na nią nie doczekam!

Ta też kazała na siebie długo czekać. Jednak wszystkie pokazane dziś kwiaty dlatego tak późno kwitną, bo są "po przejściach" - albo słabo przezimowały i ratowałem ze szczątków, albo przesadzałem w sezonie, ratując przed zgniciem lub ślimakami itp.

Dzielżany świetnie teraz zdobią ogród dużymi plamami ognistych barw.
Jeszcze niedawno wiele gatunków roślin, jakie posiadam, traktowałem jako kolekcję albo jej początek. Teraz jestem bardziej autokrytyczny i skupiam się na czterech grupach roślin, z których najmniejsza liczy 80 taksonów. Chyba każdy musi sobie sam wyznaczyć granice i stawiać kolejne poprzeczki do pokonania
Wracam do mojej najmilszej kolekcji na czas obecny. Kilka nowych dalii w ciepłych i słonecznych kolorach:
Zagadkowa dla mnie dalia, bo nazwy nie znam (pomylona), niby pełna a jednak nie, choć wyrodzona nie jest (półpełna?), niby typ dekoracyjny a jednak kulisty (przypomina słoneczniczka ale ma czerwone obrzeże)

Kolejna też nienazwana, choć jedna z moich najstarszych. Z czasem dostanie łososiowych rumieńców

Prosta w budowie i jakoś przeoczyłem ją wcześniej

Nareszcie!

Ta też kazała na siebie długo czekać. Jednak wszystkie pokazane dziś kwiaty dlatego tak późno kwitną, bo są "po przejściach" - albo słabo przezimowały i ratowałem ze szczątków, albo przesadzałem w sezonie, ratując przed zgniciem lub ślimakami itp.