Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Madziu, witam u siebie :D .
O tak, zajęcia mamy pod dostatkiem (zwłaszcza M), gorzej z czasem. Może za 3-4 lata będzie widać te wszystkie krzewy, które sadzę. Ciekawe ile przetrwa zimę na tym wygwizdowie. Szkoda, że nie ma więcej starych nasadzeń. Lubię światło przefiltrowane przez gałęzie i wiele roślin do cienia. Pocieszam się, że cień z czasem "urośnie".
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś mi się lapcio buntuje, ale może się uda wstawić kilka wczorajszych zdjęć.

Zima była niedorobiona, to i jesień dziwna jakaś. Z jednej strony domu ognik już ma żółciutkie owoce i pięknotka w jesiennym ubranku. Prawidłowo. Z drugiej strony głóg ma chęć kwitnąć.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Głóg może i nie chce kwitnąc ale w pąkach też ładnie wygląda ;:108
A pięknotka w jesiennym ubranku. wygląda ślicznie :D
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dziwne....a u mnie powojnik,który ma gałąź rozdwojona zrobił tak,że prawa brazowo a lewa zielona ;:24
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to pierwsze kwiatki w życiu mojego głogu. Super niespodzianka.
Pięknotkę dopiero kupiłam. Chodziłam koło niej od wiosny. Byłam niezdecydowana dopóki się nie przebarwiła.

Tulap, ja tak mam z hyzopem. Niebieski ma różową odnogę.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stało się... Pierwsze zakupy żurawkowe i Red Baron (właściwie jeszcze malutki Baronek) do towarzystwa.
Obrazek

Przymiarki w cennym cieniu.
Obrazek

Nie obyło się bez skrupulatnej kontroli jakości.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

O czyżby nowe zakupy??
Żurawki moje ulubione i naparstnice.
Fajna rabatka powstaje.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, latem miałam gości, więc i prace ogrodowe utknęły i zakupowo się uspokoiłam. W dodatku te upały nie sprzyjały nasadzeniom. Doceniłam moją glinę, bo rośliny sadzone wiosną radziły sobie świetnie.
Teraz jesień mnie kusi cebulowymi, które uwielbiam, no i efekt będzie od razu wiosną :tan , a nie po 3 latach, jak w przypadku krzewów. Na żurawki skusił mnie Tadzio (tade k), bo dostałam od Niego taką ślicznotę i ładnie rośnie. Spróbuję i zobaczę, jak sobie poradzą. Mam nadzieję, że z czasem będzie ich u mnie więcej.

U mnie rabatki bylinowe powstają trochę na wariackich papierach, tam, gdzie jest miejsce. Zawsze to byliny łatwo przesadzić. Nad krzewami potrafię się długo zastanawiać.
Pozdrawiam, Anna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p

Post »

Pewnie, byliny zawsze można przesadzić. Ja w tym sezonie niektóre już dwa razy przesadzałam.
Widzę też Red Baron. Też zamówiłam. Wygląda ładnie. Będziemy zadowolone. Gdzie ją posadzisz?
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie obok żółtego perukowca, w towarzystwie bordowych żurawek i pierwiosnków, a w tle pysznogłówki. Jeśli przezimuje, to zobaczymy, czy się nie przeprowadzi :wink: . Ładnie by wyglądała z niebieską kostrzewą i turzycami, ale planuję je posadzić w półcieniu z rozchodnikami okazałymi. Nie wiem, czy by się tak ładnie wybarwiała, a to cały jej urok. No i tam bardziej sucho.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p

Post »

Red Baron lubi mokro?
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeczytałam, że lubi miejsca umiarkowanie wilgotne i polecają ją do obsadzania brzegów zbiorników wodnych. Moje rozchodnikowe miejsce jest przy piwnicy, na wzniesieniu, na dodatek kamieniste i lipa wypija wodę, więc myślę, że zbyt ekstremalne warunki dla niej.

Z innej beczki...
Zauroczona hortensjami bukietowymi poważnie rozważam zakup kilku nowych odmian. Tak sobie wykoncypowałam, że wzdłuż zachodniej granicy działki posadzę na przemian lilaki i krzewuszki wyższych odmian, tak po 2-3 sztuki obok siebie. Przed nimi marzą mi się hortensje bukietowe. Pomyślałam, że w maju kwitną lilaki, w czerwcu krzewuszki, a po nich hortensje, więc prawie cały sezon będzie kolorowo. Hortensje podobają mi się nisko przycinane, więc wiosną nie będą się rzucały w oczy przystrzyżone na jeża, bo uwagę przyciągną "bzy". Z kolei lilaki po kwitnieniu to tylko zielone liście, więc tło nie robiące konkurencji.
Ta zielona ściana miałaby jakieś 20 m długości. Na końcu rośnie sosna czarna, ale jakaś mizerna, zobaczymy, co z niej wyjdzie.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jak miło,że przyszłam do Ciebie Aniu z wątku Wandzi ;:108 Piękne miejsce na ziemi tworzycie razem z mężem:)
Dzieciaczki interesują się roślinkami,moje już nie bardzo,bo wiekowo starsze ;:224
W mgnieniu oka zmieniacie działkę w ogród bogaty w piękne rośliny.Ja też od niedawna coraz bardziej przyglądam się hortensjom.
Kilka dni temu dojechały do mnie małe sadzonki Bombshell,Diamant Rouge i Pink Annabelle.
Trawy tez robią na mnie niemałe wrażenie ;:167

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam cieplutko Aniu.
Czasami sama jestem zaskoczona, że tyle już roślin mamy w pierwszym roku. Trochę dostałam, trochę wyhodowałam z nasion, albo sadzonek, sporo kupiłam. Dla równowagi mam chaszczowisko zamiast trawnika i brak pomysłu, jak to zmienić. Najbardziej przeszkadza infrastruktura techniczna i kamulce znajdujące się pod ziemią, bo nie ma ochotnika do przeorania. Widłami to do emerytury mi zejdzie ;:306
Ładniutkie odmiany hortensji sobie sprawiłaś ;:63 . Trawki... Sama widzisz, jakie cudne rosną u Wandzi. Jak się nie skusić?
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu wspaniałego masz kontrolera i pomocnika w jednym :D
Żurawki cudne, wspaniale wyglądają i dekorują ogród o każdej porze roku.... uwielbiam je i wtykam wszędzie, gdzie tylko znajdzie się odrobina miejsca :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”