Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mariasen pisze: Wykorzystuję stare pnie, gałęzie i kamienie ale zauważyłam że jest to niezła kryjówka dla prosionków.
Muszę Ci przyznać rację, ale na tym terenie i tak one grasują, to jest ich teren (igliwie, szyszki, gałęzie,....)

Na razie z nimi przegrałem bitwę :? , ale całą wojnę z nimi planuję wygrać :twisted: - już nawet znalazłem informacje o nowych środkach do walki z nimi, a nawet znalazłem już nicienie specjalnie dla nich. :lol:
Nie wiem jeszcze tylko, gdzie je można w Polsce zakupić.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku jest ich wyjątkowo dużo . Mam nadzieję że coś znajdziesz bo robią sporo strat i strasznie się ich brzydzę.
Bardzo ładne jest to Twoje miejsce na hosty.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Hosty pod pałacem w Łańcucie

Obrazek
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Paco, to Twoje nowe miejsce na hosty jest prześliczne nawet bez host!
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Hmm...... ja też postanowiłam zrobić rabatkę hostową o tu:

Jest to przedogródek przed moją kamienicą.
Niebieskie ogrodzenie jest pozostałością po dawnych barwach aptecznych.
Jest to wschodnia strona.Jak widać królują tam dwa kolony,które całkowicie wyjałowiły podłoże.
Na wiosnę zabrałam się ochoczo za zagospodarowanie tego miejsca.
Zielsko dało się łatwo wybrać,więc myślałam o moja naiwności,że mam do czynienia z dobrą ziemią.
Posadziłam tam kilka host,cynie aksamitki,wiesiołki czworokątne.
Nie wyrosło prawie nic,tylko w niektórych miejscach coś nędznego.

Postanowiłam więc zrobić tam hostowisko.
Tylko tam słońce jest kilka godzin rano,potem jest półcień i cień.
Proszę o pomoc.
Czy wystarczy wzbogacić ziemię o ziemię uniwersalną i korę przekompostowaną?
Jak umiejscowić hosty i ewentualne inne ożywiające to miejsce rośliny a lubiące półcień?
Co zrobić z tą niebieską siatką i plotem? :evil: :evil: :evil:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Myślę, że chyba nie ma mowy o całkowitej likwidacji płotka i siatki? Najszybciej można je zneutralizować malując na brązowo lub zielono. Na siatkę można puścić jakieś pnącze niezbyt ekspansywne, albo zamontować takie maty z gałęzi brzozowych lub innego tworzywa- do nabycia w centrach ogrodniczych lub marketach budowlanych.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

zanna pisze:Paco, to Twoje nowe miejsce na hosty jest prześliczne nawet bez host!
Aniu – tak myślałem o tym co napisałaś i chyba mnie przekonałaś – nie będę tam nic sadził. :lol:
Raczek pisze: Czy wystarczy wzbogacić ziemię o ziemię uniwersalną i korę przekompostowaną?
Jak umiejscowić hosty i ewentualne inne ożywiające to miejsce rośliny a lubiące półcień?
Co zrobić z tą niebieską siatką i płotem? :evil: :evil: :evil:
śnieżka pisze:.....Najszybciej można je zneutralizować malując na brązowo lub zielono. Na siatkę można puścić jakieś pnącze niezbyt ekspansywne, albo zamontować takie maty z gałęzi brzozowych lub innego tworzywa- do nabycia w centrach ogrodniczych lub marketach budowlanych.
Aniu – Nie wiem czy masz w „zanadrzu” kompost, bądź większą ilość ziemi, nie wiem jakie masz możliwości jeśli chodzi o zdobycie kamieni czy korzeni…… dlatego łatwo mi będzie pisać co ja bym zrobił.

Z Grażyną zgadzam się jedynie częściowo. :wink: Moje doświadczenie z kolorami wskazuje na to, ze kolor zielony ogrodzenia będzie bardzo widoczny (może tak samo jak niebieski), brązowy nieco mniej, a najmniej zauważalny dla oka będzie kolor czarny.
Maty jako tło dla host czy też innych roślin, to chyba dobry pomysł w innym razie każda kompozycja będzie się gubiła w tle ogrodu. Jednak mata brzozowa jest według mnie zbyt ciemna, lepsza byłaby mata w jaśniejszym kolorze np. z trzciny (nie wspominam o bambusie ze względu na koszty).
Ja przede wszystkim teren pod drzewami pofalowałbym czyli wykonał przez nasypanie odpowiedniej ilości ziemi wzniesienia, tak aby teren nie był taki płaski jak grządka na działce.
Dodając jako ozdobniki kamienie czy korzenie i w to wkomponowałbym hosty, paprocie i ewentualnie w niektórych miejscach jakieś rośliny okrywowe czy kępy traw. Można też wkomponować tam rośliny kwitnące wiosną jak krokusy…. czy inne, tworzyące wczesną wiosną kolorowe plamy, a później jedynie zielone plamy liści, które będą współgrały z otoczeniem. Do tego kora, może gdzieś plamy żwiru czy kompozycja z samych kamieni na żwirze i to wszystko.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paco, to miejsce jest ładne ale z hostami bedzie piękne.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, nie widzę gdzie jest wejście do tego przedogródka.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mariasen pisze:Aniu, nie widzę gdzie jest wejście do tego przedogródka.
Majka zdjęcie faktycznie dziwnie wyszło,zobaczyłam to dopiero teraz na zdjęciu.
Ja robiłam zdjęcie stojąc przy wejściu,tam jest mała bramka.
Czyli bramka jest na dole zdjęcia od strony siatki.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Aniu, będzie to sporo kosztować, by w tak bliskim sąsiedztwie klonów i ich korzeni utrzymać hosty w dobrej kondycji. Tak więc coroczne wzbogacanie ziemi kompostem lub innym, utrzymanie wilgoci. Pod drzewami, a zwłaszcza pod klonem jest to trudne.
A przy okazji - nie polecam do nasadzeń świerków, korzenią się płytko i szeroko, w małych ogrodach to zagłada. Nic pod tym nie urośnie.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomasz II pisze:Aniu, będzie to sporo kosztować, by w tak bliskim sąsiedztwie klonów i ich korzeni utrzymać hosty w dobrej kondycji. Tak więc coroczne wzbogacanie ziemi kompostem lub innym, utrzymanie wilgoci. Pod drzewami, a zwłaszcza pod klonem jest to trudne.
A przy okazji - nie polecam do nasadzeń świerków, korzenią się płytko i szeroko, w małych ogrodach to zagłada. Nic pod tym nie urośnie.
Tomku też o tym pomyślałam,przecież te klony będą znowu wyjaławiać grunt pod sobą. :evil: :evil:
Nie za bardzo mi się podoba perspektywa corocznego dosypywania kompostu.
Kompost dopiero zaczęłam robić w tym roku latem,więc będzie za ok.rok.

Śnieżko niestety plot i siatka muszą zostać.
Może widziałaś u kogoś [a może masz zdjęcie?] te maty na siatce?
Czy je zostawia się same,czy puszcza po nich jakieś pnącze?

Andrzeju podoba mi się pomysł podniesienia trochę terenu,
czy myślałeś o podniesieniu całego tyłu koło siatki,czy jakoś punktowo?
Zostało mi trochę gruzu po ostatnich pracach w ogrodzie,może dam do tam jako drenaż?
Trochę przerażają mnie koszty związane z doprowadzeniem ziemi do stanu potrzebnego
do życia tam host.
Kamieni nie mam,nadal potrzebuje ich przed wszystkim na nowy skalniak.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Raczek pisze: Andrzeju podoba mi się pomysł podniesienia trochę terenu,
czy myślałeś o podniesieniu całego tyłu koło siatki, czy jakoś punktowo?
Raczej nie całego terenu, gdyż wyglądałoby to jak skarpa – raczej podniesienie w pobliżu naturalnej podpory jaką są klony. Między klonami i po obu ich stronach wykorzystałbym jakieś zapory aby ziemie nie przesypywała się przez siatkę np. takie;

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oczywiście nie muszą być to kloce czy korzenie, ale jakaś budowla z cegieł czy kamieni (coś co z drugiej strony będzie względnie wyglądało – można z drugiej strony, aby to przysłonić posadzić jakieś krzewy, albo również hosty).

Nie usypywałbym też tej górki jako jednolitego stożka, ale przy dalszym od furtki klonie usypałbym mniejszą górkę a większą przy bliższym furtce klonie. Te górki pofałdowałbym tworząc jakieś „stopnie” przez położenie np. kłody czy kamieni.

Podobnie podnosiłem teren w ostatniej mojej kompozycji czy tu na poniższych zdjęciach ( tu jednak robiłem jednolity stożek i chyba będę to zmieniał, aby utworzyć coś w rodzaju stopni)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Raczek pisze: Zostało mi trochę gruzu po ostatnich pracach w ogrodzie, może dam do tam jako drenaż?
Myślę, że drenaż pod tymi klonami będzie całkowicie zbędny, ale możesz wykorzystać gróz jako sposób na podniesienie terenu. Musisz jednak nakryć go agrowłókniną, aby nie wsypywała się do niego ziemia i przykryć go większą warstwą ziemi, aby hosty ( czy inne rośliny) miały w czym zapuścić korzenie.
Raczek pisze: Trochę przerażają mnie koszty związane z doprowadzeniem ziemi do stanu potrzebnego
do życia tam host.
Ja przekopałbym ziemię pod klonami, pozbywając się drobnych korzeni tych drzew – tak dużym klonom to nie zaszkodzi, gdyż mają potężny system korzeniowy, a pozbędziesz się części korzeni, które zabierają wilgoć i składniki pokarmowe z wierzchniej warstwy ziemi.
Raczek pisze: Kamieni nie mam, nadal potrzebuje ich przed wszystkim na nowy skalniak.
W dzielnicy, gdzie mieszkam obecnie przeprowadzana jest kanalizacja tak teraz wygląda ulica przed moim domem;
Obrazek
Jestem przerażony perspektywa kilku tygodni jeżdżenia do pracy po uklepanej glinie.
Jedynym pozytywnym aspektem tej „rewolucji” będzie zapewnienie ochrony środowiska, a na teraz jest fakt, że kamieni różnej maści mam pod dostatkiem.

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Cienisty zakąte w ogrodzie - metamorfoza.

Post »

Metamorfozy ciąg dalszy. :wink:

Następny dzień i prace posunęły się do przodu;

Obrazek
Obrazek

Jeszcze ścieżka do nikąd; :shock:
Obrazek

Ostatni ogląd i czas wykonać nasadzenia

Obrazek

W następnym sezonie zobaczę jak to będzie wyglądać i pewnie nie obejdzie się bez drobnych korekt. :evil: :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
HANECZKA28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 wrz 2008, o 07:59

Post »

PIEKNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CZY ONE ROSNA W CIENIU??/
Zablokowany

Wróć do „Hosty”