Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Post »

Witaj Bogusiu!

bonsai bardzo ładne :)
i ja zacząłem strzyc swoje iglaki - z racji wieku zaczęły schnąć w środku, no i nadmiernie się rozrastały,
błędy młodego ogrodnika - zbytnie zagęszczenie roślin :(
a widząc kwitnącego rh - przypomniałem sobie, że kwitnie u nas niska azalia ...
rh białe, u sąsiadów corocznie powtarzają kwitnięcie.
pozdrawiam serdecznie
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu ;:196 Mimo chłodu i deszczu pospacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie ;:oj ;:oj Pięknie masz w tym twoim raju ;:333 ;:138 ;:138
Wnuczka ;:167 śliczna panienka .
Czy ja dobrze widzę - Glicynia powtarza kwitnienie ????
ładnie przycięłaś swoje iglaczki - muszę iść do Ciebie po rady , mam jałowiec który muszę trochę poskromić, bo zarasta wszystko .
Kamienne ścieżki ;:180 ;:180 Zdolna jesteś kobieto ;:333
Pozdrawiam cieplutko ;:168
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Jadziu!cieszę się ,że podoba się mój ogród. Och, ja jeszcze wiele zmian chciałabym w nim wprowadzić, tak aby sobie usprawnić pracę. Wnuczka najbardziej lubi spacerować po ogrodzie :;230 , choć też mi od czasu do czasu pomaga.
Moniko! ja 3 razy przez kilka lat, przecięłam przedłużacz od elektrycznych nożyc do żywopłotu. Przerażenie było ogromne, ale po pewnym czasie, znowu sięgałam. Teraz moja uwaga jest wyjątkowo skupiona na tej czynności.
Mariolu!ja mimo złych doświadczeń z nożycami , w dalszym ciągu nimi działam , ale bardzo ostrożnie. ;:108
Ja i Twoja mama- młody rocznik, nieprawdaż? ;:306 ;:306 ;:306
Eluniu! masz rację - dobry rocznik a do tego urodzony i "wzrastany" w cudownej krainie lasów i wód ;:306 ;:306 ;:306 Moje bonsai zdecydowanie wymagają przystrzyżenia. W tym roku jakoś się ociągam , bo ciągle coś innego wymyślam. Zdyscyplinuję się i zadbam o nie. ;:108 Wnusia, gdy była młodsza bardziej garnęła się do pomocy - teraz chętnie mi towarzyszy w pracach ogrodowych , ale szybko nudzi się ;:108
Andrzeju!miło,ze jesteś. Ja tez jako początkująca ogrodniczka, zdecydowanie za gęsto sadziłam / kierując się zasadą,ze nie wszystko się przyjmie/ Niestety , albo -stetymój talent ogrodniczy i lekka ręka do roślin :;230 sprawiła,ze każdy patyk posadzony, rośnie! Po kilkunastu latach zrobił się istny busz.Żal wycinać tak wiekowe drzewa , więc je podcinamy od dołu lub formuję na bonsai. Tym bardziej jestem zaskoczona ponownym kwitnieniem rh, gdyż 3 tygodnie temu przesadzałam. Myślałam ,ze z tego powodu trochę odchoruje ;:108
Tereniu! cieszę się,że jesteś. Dobrze trafiłaś , u mnie cieplutko i świeci słoneczko. Ja po obiedzie z kawusią przysiadłam przed komputerem, mąż , syn z synową i wnuczką wybrali się do lasu, na grzyby. Tereniu! ja z tych, co to żadnej pracy się nie boją ;:108 Tak zgadza się,glicynia powtórzyła kwitnienie. Moje iglaki poskramiane są co roku.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06

Post »

Bogusiu witaj :wit dawno mnie na FO nie było, więc lecę nadrabiać zaległości w Twoim wątku ;:196
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Przepięknie masz uformowane iglaki :) marzy mi się dorwanie moich ale...boję się że coś spartaczę i tylko marze ;:224
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku! cieszę się bardzo,ze nie zapominasz o moim ogrodzie!
Celinko! wbrew pozorom , nie jest to nic trudnego. No, powiedzmy,ze trzeba mieć jakieś wyobrażenie tworzonego dzieła. ;:306
Jutro, jeśli nie będzie padało zamierzam swoje " dopieścić" , zrobić przegląd tych , które nadają się do formowania. Na pewno od razu nie będą to idealne kulki, mój cyprys formowany dwa lata temu , pierwszy rok zamiast kulek , miał pędzle. Sukcesywne przycinanie końcówek powoduje rozrastanie się . Aktualnie są to już kulki. ;:108 Nic nie spartaczysz, najpierw zostawiaj więcej gałązek z końcówkami , Gdy już usuniesz igliwie po bokach , doskonale widać , które gałązki zbędne i należy dodatkowo usunąć. ;:108
...ten sprzed dwóch lat

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

To już dzieła sztuki ;:180
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witaj Bogusiu u Ciebie jak w pięknym ogrodzie botanicznym .Wspaniale zaaranżowane zakątki aż miło popatrzeć,Ja na chwilę muszę zrobić przerwę z pracami ogrodowymi ale mam nadzieję ,że szybko poukłada się to co nie wiadome.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monisiu! pierwsze moje "dzieło" tworzyłam drżącą ręką ;:108 Teraz mam już wprawę ;:108
Beatko! dziękuję za miłe słowa, mobilizujące do dalszej pracy. Mam wiele miejsc niedopracowanych albo całkowicie chaotycznie zaaranżowanych . Przez długi okres dzielenia czasu pomiędzy tworzenie ogrodu i pracę zawodową ,sadziłam co się dało i gdzie się dało Teraz chcę wprowadzić trochę ładu i harmonii./ ale nie wg. szablonu, nadal dominować będzie spontaniczność , jak przystało na wiejski ogród. ;:108 Uważaj serduszko na siebie. ;:168
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Bogusiu,piękne romantyczne zdjęcia, z ogromną przyjemnością je obejrzałam,a wnuczka bardziej pasuje na córke.
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Bogusiu, ale piękny gąszcz... A dalie ;:oj Aż mnie nogi bolą od spacerowania po Twoim ogrodzie, a co dopiero to ogarnąć. Pięknie, pięknie!
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Bogusiu wnusia przy daliach dwukolorowych cudnie wygląda,urocza dziewczynka i te dalie ;:oj a na innej fotce duet albo trio nie widzę dokładnie ,która to .Prześliczne są. ;:196 :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie moich wiernych bywalców ;:168
Małgosiu!miłe to co piszesz i cieszę się,ze lubisz bywać w moim ogrodzie. No i to porównanie ,ja- wnuczka ;:306 ;:306 ;:306
Aniu! no właśnie ,jednej osobie ogarnąć to -za krótki tydzień. Tydzień po tygodniu, jak w kołowrotku;:108 Wczoraj syn miał wolny dzień więc pomógł mi trochę przy truskawkach/ skosił je i wywoził to co wyplewiłam /. Pomoc była bardzo przydatna, choć nie raz usłyszałam" podziwiam, jak można lubić grzebanie w ziemi???"Puściłam te słowa wraz z wiatrem ;:306 , sądząc,ze późno ale jeszcze zrodzi się miłość do ziemi i zielonego. Moje zamiłowanie tez rodziło się powoli i w późnym wieku , aż w końcu na emeryturze przerodziło się w pasję.
Beatko!Rano wybierałam się zrobić fotki swoim daliom , nie zdążyłam przed deszczem. Jeśli tylko przestanie padać i trochę przeschnie - uczynię to. Podeślę C na pw. Wnusia dzisiaj została ze mną , by mi pomóc w ogrodzie. Niestety pada!
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Bogusiu wiedz, że zaglądam, podczytuję tylko na wpis często nie wystarcza czasu ;:168
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

A ja myślałam, że formowałaś te iglaczki od "małego", no tak nie pomyślałam jakie one są już duże, to może odważę się spróbować kiedyś z moją tują, która jest u mnie 6 rok, chociaż sama nie wiem, czy coś z tego wyjdzie bo ona raczej taka prosta strzelista. Ten różanecznik jest niesamowity, skoro po przesadzeniu powtarza kwitnienie, czy on zawsze tak ma, to znaczy czy zawsze kwitnie dwa razy w ciągu jednego sezonu? Dzięki za przepis, a te pelargonie pikowałaś 3 lutego czy marca, wydaje mi się, że wkradł się błąd :wit
bwoj54 pisze:Ilonko!dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu i mojej pracy..Pelargonie siałam 28 stycznia a 3 stycznia przepikowałam . Do wysiewu wykorzystałam specjalną ziemię/ ona jest drobno przemielona/. Pikowałam do małych doniczek.

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”