Ogród H 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p
Od: 2 cze 2014, o 08:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród H 11

Post »

Wpadliśmy na chwilę w okolice Harzu, tradycyjnie Brunszwik i tym razem Wernigerode i Goslar.
Ach te cudne kolorowe misteczka, w których czas się zatrzymał... Domy ukwiecone, ogrody wielobarwne pełne niewyszukanej roślinności. Drewniane wózki, koszyki i kosze z kwiatami, donice z naturalnej gliny, płotki i ławeczki, drewniane skrzynki z kwiatami niemal pod i nad każdym oknem, liczne zakątki sentymentalne.

Wernigerode...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Goslar, ogród przy zamku...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Największe zaskoczenie naszej wyprawy...dotyczyło ślimaków. Otóż podczas spaceru uliczkami Goslar natknęliśmy się na plakat ze ślimakami, wśród których ujrzałam znajome potwory działkowe..

Obrazek

Plakat towarzyszy projektowi ekologicznemu w Dolnej Saksonii, poświęconemu ochronie i cytuję " innemu spojrzeniu na ślimaki" :D Moje spojrzenie jest niezmiennie negatywne.
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Piszę z rana zanim upał sparaliżuje moje komórki mózgowe. Poza tym za chwilę wypad na ogród a tam natura rządzi się swymi prawami i za nic ma moje próby zapanowania nad nią. Za kilka dni wyjeżdżamy na dłuższy czas i pozostawiamy ogródek pod opieką znajomych- mając nadzieję, że znajdą chwilę na podlanie pomidorów, ogórków i kabaczków bo te rośliny zapowiadają zbiory. W ostatnich dniach dużo czasu spędzamy w ogrodzie wykonując różne zaległe prace bo chcemy zostawić teren zaopiekowany ale z nieba bucha żar co nie ułatwia sprawy. Stan dzisiejszy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kosze puste czekają na zbiory...
Obrazek

Trochę kwiatów...raczej kwiatochaszczorów...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odswieżyłam "maskownicę" kompostownika, farby zostało, więc dziecina ochoczo ruszyła do bielenia i transferowania skrzynki na "przydasie"

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

W tym roku postanowiłam przygotować z zebranych w ogrodzie porzeczek galaretkę. Przeanalizowałam wiele receptur i wybrałam wariant szybki i prosty: sokownik i cukier żelujący. Już degustowana, idealna z potrawami i bez nich.

Obrazek

Obrazek

Kolejne porządki i poprawki, Katarzyna podcina trawę a mąż zakłada nową matę na chuśtawkę.

Obrazek

Obrazek

To przedwyjazdowe czynności, nie będzie nas w ogrodzie miesiąc.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Wernigerode...tam jest pięknie :D Byłam na wakacjach jako młoda dziewczyna, jeszcze będąc w harcerstwie. ;:oj
Działka zarasta, bardzo fajnie to wygląda. Pomocników masz widzę ochoczych. Ja to muszę zawsze się długo naprosić, żeby coś uzyskać.
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Towarzyski kot mojego brata zwany Krówką jest ciekawski i lubi domownikom towarzyszyć przy różnorodnych czynnościach- tu podgląda mnie przy praniu- wariant harcerski : wiadro, szlauch, pompa...

Obrazek Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek

Polska centralna i zamieszkujący tu jakże sympatyczny Winniczek...odmienny od potworów z naszego ogrodu.
Obrazek

Odpoczynek wśród pachących i wabiących owady kwiatów...

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Miesiąc nieobecności w naszym H 11. Tak dużo nas ominęło... Przyjaciele opiekowali się ogrodem i mimo naszej zachęty bardzo oszczędnie korzystali z jego dobrodziejstw, czekały więc na nas ogórki, kabaczki, fasola, pomidory. Fasola już nieco łykowata ale udało się wybrać na obiad co nieco.
W porównaniu z ubiegłym rokiem stwierdzam brak urodzaju cukinii i kabaczków, raptem kilka sztuk. Szkoda, bo lubimy leczo.

Obrazek Obrazek

Pomidory nadal zielone...

Obrazek Obrazek

Zapowiada się udany zbiór jabłek...

Obrazek Obrazek

a my rozpoczęliśmy zbiory śliwek....
Obrazek Obrazek

Klęska urodzaju śliwek:) obdarowaliśmy znajomych, konsumujemy wbrew zdrowemu rozsądkowi i owoców nadal wiele. Wobec faktu, iż nie lubimy konfitur i kompotów szukałam innowacyjnej dla mnie receptury na śliwki i znalazłam sos śliwkowy. Podjęłam próbę i efekt przeszedł moje wyobrażenia. Hinduski chutney, aromatyczny, pikantny i słodki jednocześnie został doceniony przez rodzinę. Jedzony przez nas z wędliną, mięsem, pizzą i lodami i w każdym zestawie idealny.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Zebrane ogórki w zalewie curry. Takie nam posmakowały w roku ubiegłym .

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Ostatnie kwiatki...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Zaskoczenie!!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Stanowczo za rzadko bywamy po wakacjach w ogrodzie. To z ostatniego pobytu: jabłka czekają na zbiory. Trzy różne rodzaje jabłoni ale nie potrafię ich zdefiniować. Najsmaczniejsze są te na środkowym zdjęciu, zbieramy je późną jesienią.

Obrazek Obrazek Obrazek

Postęp w temacie wózka: mam mieszane odczucia co do nowego oblicza skrzyni i tęsknię za spróchniałymi burtami wózka.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Ostatnie zbiory...

Obrazek

Wrzesień w kolorze różu..
Obrazek Obrazek

Koronkowa robota... natury

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Ostatnie zbiory jabłek. Mikrozbiory. Jabłka trzeba zerwać z drzewa bo spadają tabunami.

Obrazek

A kiedy mężczyzna pracuje , kobieta wypoczywa...

Obrazek

Wózek z dyszlem...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Dzisiaj szarlotka sypana i pieczone jabłuszko w mikrofali. Szarlotka piewszy raz tak przyrządzona przez mnie. Skrzystałam z przepisu Pani Zofii Nasierowskiej. Coż powiem, mam mieszane odczucia. Sposób przyrządzania błyskawiczny ale czegoś w tej szarlotce brakuje, poza tym wyczuwalny jest cukier. Szarlotka najsmaczniejsza jest zaraz po upieczeniu. Zimna kruszy się w trakcie jedzenia co przeszkadza w nabieraniu wideczykiem. Ale i tak ją zjedliśmy :wink:

Obrazek Obrazek

A to upieczone, pachnące, posypane waniliowym cynamonem jabłuszko.. Jabłka z mikrofali są pyszne i aromatyczne i nie obchodzą mnie wszystkie fizyczne zjawiska , którym podlegają- mąż fizyk wyedukowany dużo mówi na ten temat ale ignoruję...

Obrazek Obrazek

Na balkoniku czeka jeszcze spory zapas potencjalnych mikrofalowych deserów...

Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Odwlekam moment wykopania dalii bo to jedyny radosny akcent w ogrodzie o tej porze....

Obrazek

Prosżę szanownych ogrodników o rozpoznanie drzewa, które mnie zachwyciło. Drzewo o układzie choinki, składające się z listków pelargonii !

Obrazek Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłorząb :D
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Dziś wpadliśmy na ogród i wykopaliśmy dalie- jest nadzieja, że w przyszłym roku będą kwiaty. Jak przeschną, przywiozę je do piwnicy w domu bo w domku na działce zimno.

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ ładny, a przy tym smaczny ogródeczek. Z przyjemnością obejrzałam wszystkie fotki. Niebieskie mebelki mają wielki urok - przebywanie w takim otoczeniu - nawet wirtualnie - to czysta przyjemność :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale będzie dalii ;:oj Moje bulwy już leżakują w trocinach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”