Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Post »

Jeszcze lwie paszcze- każdy kolejny kwiatek to zaskoczenie, jaki będzie kolor.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

nachyłek - trochę na niego ponarzekałam i proszę jak rozkwitł
Obrazek

Obrazek

dzwonki i czarnooka Zuzia na domku dają popis
Obrazek

Obrazek

Obrazek

kosmosy - stargane wiatrami dalej pięknie się prezentują
Obrazek

Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jeszcze kilka aktualnie kwitnących

Rozkwitła nowo wsadzona ostróżka od Stasi
Obrazek
Obrazek

i powtarza ostróżka od Małgosi - równie pięknie tylko teraz ma inne otoczenie bardziej jesienne.
Obrazek

Obrazek

a to mała sadzoneczka to chyba chryzantema? kto się do niej przyzna? też pikny kolor
Obrazek

Dzielżan jesienny w towarzystwie marcinków - te się ociągają
Obrazek

Obrazek

zakwitł pierwszy zawilec, drugi w pąkach - choć pewnie już też kwitnie
Obrazek

Obrazek

To chyba na razie tyle bo zrobiło się późno.Dobranoc
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry... ;:196
Cudne, słoneczne fotki... Śliczne Kwiatuszki i kwiatuszki... ;:333
Tych suszek masz spore ilości, ja nie sieję wielu jednorocznych... Dopiero pod wpływem Forum coś tam, gdzieś tam... Ale nie wiem, czy mi tak zostanie... Wieloletnie jednak bardziej do mnie przemawiają... :wink:
I Ostróżki... Są rewelacyjne, z tym ich wielokrotnym kwitnieniem... ;:180
U mnie pada i nijak wyjść do ogrodu się nie da... ;:185
Serdeczności... ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Dorotko, "nadrabiając" zaległości naoglądałam się wszystkiego i naczytałam z uśmiechem na twarzy ", że sama nie wiem od czego zacząć, no więc po kolei pytając się co byś ode mnie ściągnęła miałam na myśli roślinki (nasionka) :;230 , bo myślałam, że coś konkretnego sobie upatrzyłaś, a Ty piszesz o ścieżkach, grillu itd, z tego co wywnioskowałam po dziewczynkach, to dość młoda z Ciebie osóbka, więc wszystko jeszcze przed Tobą, to są pracochłonne inwestycje nie wspominając o kosztach, dlatego i my takimi małymi kroczkami realizujemy swoje plany. Dziewczynki faktycznie niczym modelki, ale najważniejsze, że szczęśliwe, a to widać nie tylko po roześmianych buźkach, ale po iskiereczkach w oczach. Historyjka z kalarepą i ziemniakami bombowa, ;:306 wcale Ci się nie dziwię, pewnie sama miałabym problem z tymi drugimi, których nigdy nie sadziłam. Podpórki do ogórków do "odgapienia", te siatki do pnączy też fajna sprawa, a kwiatuszki wciąż kwitnące cieszą oczęta ;:63, rzeczywiście Twoje hortensje bardzo dobrze czują się w tym klimacie, zauważyłam ogromną kępę rozchodnika szykującego się do pokazania swego piękna, te suszki też urocze ;:108
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko dziękuję w imieniu kwiatuszków ;:306 i kwiatków. Suszki fajne mają kolory jak wysadzam na parapet to zawsze przesadzam z ilością a potem szkoda mi sadzonek( zresztą to samo było z pomidorami wszystkie wyrosły i wszystkie wsadziłam bo szkoda, a teraz gdzie się nie spojrzysz tam krzak pomidorów). Suszki sieję dla dziewczyn, mogą zrywać w międzyczasie , a na jesieni mamy dodatkowe zajęcie bukiety i ozdabianie domu.
W W-wie dziś pięknie słoneczko świeciło ;:168

Ilonko - śmiej się śmiej. Ale ja już nie taka młoda(późne macierzyństwo) i mam prawo czasami nie zajarzyć ;:306 . Ale prawdę napisałam, wiem jakie to są koszty i wiem, że mamy dużo innych ważniejszych wydatków ale takie rozwiązania jak u Ciebie bardzo mi się spodobały i ogród w całości ( w końcu nie tylko ja tak myślę te nagrody znikąd się nie biorą). Ten rozchodnik pięknie się rozrasta nie wiem jaki to, nie podoba mi się tylko, że rozchyla się na boki i w środku pozostaje wielka dziura. Widziałam u kogoś inne bardzo ciekawe kolory.
Podobają Ci się moje historie warzywne to powiem jeszcze ostatnią. Zaczęłam sama na obiadki wykopywać po krzaczku i co? przyjechał tata więc mówię , czas ziemniaki wykopać bo gniją widocznie wody gruntowe podeszły, tata kopie i co? to na każdym krzaku gnije ziemniak, który był wsadzony- a już bym wykopki porobiła że ziemniak jeden pod każdym krzaczkiem zepsuty. ;:223
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla tych co czytają i się ujawniają i dla tych wszystkich wstydliwych - kilka fot i idę spać.

zakwitła kupiona w tym roku odętka różowa - nawet nie wiedziałam, że kolorem wpasuje się w kwitnącego w tle floksa. ;:333
Obrazek

Rudbekie - jestem nimi oczarowana(warto zbierać nasionka) - w tym roku byłyśmy na malwach pod blokami
Obrazek

Obrazek

mam jedną budleję - piękny krzak i przezimował- widziałam u kogoś białą - przydałaby się.
Obrazek

budleja z floksami
Obrazek

zamęczę Was- ta sama budleja z motylkiem :;230
Obrazek

Ilonko rozchodnik szykujący się do kwitnienia ma lokatora
Obrazek

a to ON we własnej osobie ;:202 - pamiętacie moją historię o arachnofobii ?
Obrazek

może tyle bo i tak nikogo nie ma :;230 . Dobranoc.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A nieprawda przyszłam pooglądać Twoje floksy i odętki, a do tego budleja w tym samym kolorze. Rudbekie też lubię ;:215 a mnie się ta drewniana faska podoba ;:215
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj dorotko,chociaż późno to zawsze ktoś sie znajdzie co nie śpi, tak jak Marysia i ja ,bardzo podobają mi się suchołuski to piękne kwiatki i w ogrodzie i w stroikach ,czy wiankach,ja ich nie sieję bo po prostu nie wyrabiam z jednorocznymi chociaż parę mam ,ale może i na nie się skuszę ,bo ja je lubię,pozdrawiam :wit ;:196
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu- ten drewniak służy teraz jako poidełko dla ptaków, nie wiem jakie miało wcześniej zastosowanie. Floksy tak muszę dosadzić więcej kolorów, widziałam u kogoś z jasnymi liśćmi bardzo fajne i same liście rozświetliłyby moje zakątki. Muszę jeszcze pomyśleć o ubraniu dla nich tak jak Wanda żeby nie było widać tych patyków u dołu. Odętka średnio jestem z niej zadowolona, że tak nierównomiernie kwitnie ale chyba taka jej uroda i kolorystycznie się wpasowała.

Marysiu ponieważ lubisz obserwować niebo dla Ciebie trochę burzowego z ostatnich dni
Obrazek
i słonecznego
Obrazek

Martuś- dobrze, że nie spałaś zawsze dwoje widzów to więcej niż jeden ;:306 . Są takie jednoroczne, które zawsze będą gościć u mnie nawet jak już będę miała może bylin ;:168
Dla Ciebie hortensja annabelle
Obrazek

Tu chyba Grandiflora
Obrazek
Obrazek

czekam jeszcze na rozkwitnięcie świecznicy gałęziastej Atropurpurea
Obrazek

-- 22 sie 2014, o 08:12 --

kilka widoczków
Obrazek
teraz robię zdjęcia wszystkiemu co jest na tle mojego nowego płotka ;:170 niestety nie skończymy w tym roku ;:185
Obrazek
biały zakątek- w tle płot ;:306

Obrazek
brzózki z lawendą- czy lawędę można jakoś rozmnożyć :?: ( jakby ktoś nie zauważył - tam widoczny nowy płot ;:306 )
Obrazek

Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Witaj DOROTKO :wit
Ogród masz w fazie tworzenia ale już sporo ciekawych roślin ;:108
Że wymienię tylko ostróżkę /też ją mam :!: /,hortensje czy anemona :!:
Ale najbardziej spodobały mi się Twoje córcie i mają się gdzie bawić :!:
Pozdrówki,
Sławek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Sławek słusznie zauważył, ze najlepsze jest to, że dzieci mają się gdzie bawić :) Świetny tworzysz ogród :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Dorotko... ;:196
Cudne te Twoje Brzozy, napatrzyć się nie mogę... ;:333
Ta przestrzeń, ogród masz cudny, choć dopiero w fazie tworzenia... ;:138
Ale, czekaj, o jakim płocie Ty piszesz, bo nie widzę... ;:306
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Dorotko, ależ u Ciebie jest fantastycznie. Ja też chcęęęęęę taki wieeeeeelki ogród, bo już nie mam miejsca u siebie na wsadzanie kwiatów :( Nachyłek jest świetny. Nie widziałam takiego jak u Ciebie nigdzie. Bardzo mi się podoba. Jak Ci się rozrośnie to ja bym takiego chciała :lol: Ja mam żółtego-uwielbiam go bo tworzy taką kulę kwiatów i kwitnie niezmordowanie od czerwca-do tej pory i jeszcze ma jakieś pączki. Dorotko, nie wiem jak Twoje dziewuszki-już w sumie są duże, ale uwrażliw je wilca na domku (te dzwonki jednoroczne) bo on jest trujący, a wytwarza spore nasionka. Tak wiesz-na wszelki wypadek, żeby im nic głupiego do głowy nie przyszło :lol:

Płot pierwsza klasa ;:215
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku witam Cię w mych skromnych progach. Tak mój ogród w fazie początkowej tj. tworzenia i chyba długo taki będzie ;:306 .
Co to za ciekawe rośliny skoro je masz , jakbym Cię czymś zaskoczyła to by było- ale z tego co poczytałam 'W Kocimiętce.. ' i co zobaczyłam to nie wiem czy jest coś co by Cię zaskoczyło :uszy
Córcie - hmm to już inna sprawa anioł z diabłem w jednym, ale kochane- fakt mają gdzie się bawić, a pomyśleć że zaledwie trzy lata wstecz wszędzie był las.
Widzialam u Ciebie anemona różowego? co to za odmiana?

Mariolu - dziękuję

Dorotko- dobre, dobre ;:306 ;:306 dowciapna. Odpoczywaj proszę.

Aniu- nie masz miejsca , nie ma sprawy wsadzaj u mnie :;230.
Naprawdę nie wiedziałam, po pierwsze nie znałam nazwy tego dzwonka, po drugie że nasiona trujące, a po trzecie musiałam w necie sprawdzić i wiesz co ? jest ich więcej ;:oj , tzn. kolorów- muszę je mieć, te mam z pod bloków w W-wie. Cały czas powtarzam dziewczynkom jemy z ogródka, żadnych kwiatów, owoców spoza, myślę że rozumieją, nasion zresztą pewnie by nie próbowały prędzej owoce ;:174.
Nachyłek wsadzony wiosną , American Dream różowy, jak przezimuje to masz- przypomnij, mam też żółty okółkowy Zagreb ale coś nie idzie mu u mnie(chyba też muszę ponarzekać na niego to ruszy jak ten)
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokażę Wam skąd mam braki w ogródku ;:224

Więc wpierw było opracowywanie planu działania tj. zakupów
Obrazek

później były zakupy w warzywniaku

Obrazek