Oto zdjęcia :

Dodam jeszcze zdjęcie roślinki ze strony na której nie ma plamek :

Proszę o informacje czym jest to spowodowane i co zrobić aby się to nie rozprzestrzeniło, z góry dziękuję

To systemik: jak tylko roślina weźmie w siebie truciznę którą podlejesz ta zaczyna krążyć razem z sokami. Co żeruje na korpusie lub w korzeniach - pada.+Kris napisał(a):
(...)Bi58. Ten środek działa od razu po podlaniu czy po jakimś czasie??
Dzięki za informacje pogoda u mnie niezbyt ciekawa to Słońce w połączeniu za spirytusem chyba nie zaszkodzą, dałem niewielką dawkę którą powtórzę mam nadzieje że nie uszkodzę stożka wzrostu.blabla pisze:Nie mam doświadczenia z Bi58. 100% moich roślin pochodzi z wysiewów i w mojej kolekcji nie ma szkodników. Jest niewielka szansa, że spirytus uszkodzi pęd, wrażliwy może być stożek wzrostu roślinki. Stara tkanki poradzą sobie ze spirytusem bez problemu. Nie należy także używać spirytusu gdy na roślinę pada słonko, wtedy może dojść do poparzeń.
To akurat już ziemia przesuszona, więc jak dostane chemie to kaktuski powinny od razu pociągnąc roztwór.hen_s pisze:To systemik: jak tylko roślina weźmie w siebie truciznę którą podlejesz ta zaczyna krążyć razem z sokami. Co żeruje na korpusie lub w korzeniach - pada.+Kris napisał(a):
(...)Bi58. Ten środek działa od razu po podlaniu czy po jakimś czasie??