Moja działka i róże-danutab cz5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka i róże-danutab cz5

Post »

Danusiu, a co to za róża ,ta bordowa :?:
pięknie u Ciebie , fioletowa róża -prezentuje się jak królowa ;:180
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Aniu U mnie jedynie róże wielkokwiatowe Meillanda są zdrowe, ale były posadzone wiosną do dobrej ziemi z doniczek, przedtem 3 lata rosły w donicach i zimowały w domku. Jestem ciekawa jak zniosą tegoroczną zimę w gruncie. Zrobiły się z nich piękne krzaki. Jak widać ta ziemia im spasowała, była przez 3 lata kompostowana i dzisiaj są efekty, tylko na jak długo :?: Chartreuse de Parme jak się nie pozbiera pójdzie wen, trzeciej kupować nie będę. Podobnie Mamy Blue, te dwie róże Delbarda źle u mnie rosną inne są ładne, a mam ich osiem.

Jadziu moja Barcarole jest już wykopana, dałam patyczek do ukorzenienia może się przyjmie, a jeśli nie no to trudno. Była 3 lata i zaszczyciła mnie zaledwie kilkoma kwiatami.

Sabinko nie mam zamiaru nikogo wyganiać, zaglądaj kiedy tylko będziesz miała ochotę. Jest mi bardzo przyjemnie jak moje rośliny podobają się odwiedzającym. Przecież wszyscy wkładamy całe swoje serce w te kwiaty i miło gdy się ktoś to zauważa.

Dorotko może i lato prędko minie bo i wcześniej się zaczęło, ale może jesień będzie łaskawa i będziemy się jeszcze cieszyć różnością kwiatów i róż, bo te ładną jesienią pięknie się wybarwiają. Chociaż nie kwitną tak obficie jak w pierwszym kwitnieniu to zdecydowanie kwiaty mają piękniejsze. Nie ma się co dziwić że liście opadają przecież była susza, a teraz nadmiar wody.

Maju to Tradescant, trochę była w zeszłym roku sponiewierana, ale teraz się zabrała i chociaż jest mały krzaczek to już trzeci raz kwitnie. Róża fiolet to przecież generał Charles de Gaull nic dziwnego że stoi pięknie na baczność.

Maju żebyś nie mówiła że figurka jest tylko z tyłu robiona, to dla Ciebie cała z przodu, ale zdjęcie nie wyszło za dobrze, bo górna część trochę wyszła za duża, a przecież ona jest proporcjonalna;

Dzisiejsze zdjęcia
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeżówki Supreme Cantaloupe, Hot Papaya, Secret Joy
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu ;:196 dziękuję za zdjęcia ,jeżówki piękne -kusisz, oj kusisz
chyba trudno będzie mi się oprzeć ,jutro zobaczę w ogrodzie
czy są jeszcze miejscówki ;:65
ale z tej figurki "osa" -tez tak chcę :tan
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Supreme Cantaloupe też sobie kupiłam .Masz takie fajne niskie róże .Moje w przyszłym roku też będę nisko ciąć ..Wczoraj sobie zapatyczkowałam JPII ciekawe czy uda mi się go ukorzenić . Ma cudny zapach i cudny kwiat i jest zdrowiutki . Niestety nie wszystkie róże chcą sie ukorzeniać w każdym razie u mnie .Jeśli sie nie da to wiosną go sobie zamówię ,bo muszę ja mieć ;:167 Moja Barcarole na razie ma pąki ,ale jak tylko skończy kwitnienie zaraz ja wykopuję .W tym roku zaszalała mi Astrid .Wypuściła długaśny pęd czego nigdy nie robiła Miała zawsze jakiś 1m a teraz 1,5 m pęd sie pokazał ;:oj
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju mnie w tym roku bardzo zauroczyły jeżówki i jak na razie bardzo się z nich cieszę. Mam jeszcze 4 miejsca gdzie mogły by rosnąć, więc na pewno w przyszłym sezonie dokupię. Są bardzo wdzięczne szczególnie teraz gdy róże już mniej kwitną, zrobiło się znów kolorowo. Co miałaś na myśli pisząc że też tak chcesz ;:7 mieć taką figurę, czy mieć taką figurkę ;:306

Jadziu jeżówki mnie tak oczarowały że kupiłam w tym roku 9, razem mam 14. Supreme Cantaloupe ma ładny duży kwiat, a niektóre z nich jeszcze pachną. Nie jestem dobra w skrótach jakie na forum używa się przy różach ale domyślam się że chodzi o Jana Pawła II, jeśli nie to mnie popraw. Barcarole już poszła wen. Astrid kupiłam jesienią i na razie ładnie się rozkrzewia. Pierwsza wypuszczała mi dziczki i chciałam ją wyrzucić ale Grażynka się nad nią zlitowała. Pamiętam jednak że u mnie ta pierwsza Astrid miała 1,5m długie pędy.

Sally Holmes, clematis Warszawska Nike i biały John Huxtable
Obrazek Obrazek

pierwsze kwitnienie Aphrodite i drugie kwitnienie Aphrodite na jednym pędzie tyle kwiatów
Obrazek Obrazek

clematisy Semu i Ashva lipcowy zakup
Obrazek Obrazek
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Danusiu dobrze kojarzysz to Jan Paweł II.Chopichon mi się zatraca ma tylko 1 pęd reszta zaschła .Nie wiem co jest grane tak samo Burgund tez sie cofa .Fakt ,ze Burgund jest już u mnie chyba z 10 lat tak jak Gloria dei .jeśli wiosną porządnie nie ruszy idzie w odstawkę .Aphrodite też słabo kwitnie ,ale ona z wiosny ,albo za mało dałam jej jedzonka No chyba ,że deszcze wszystko wypłukały .14 jeżówek ;:oj fajnie zaszalałaś. Pamiętam Danusiu ,że miałaś albo jeszcze masz Paco Rabanne .Czy ona pachniała bo patrząc na HMFie na moją Sipową Champagne to bardzo by mi do niej pasowała .Niestety takiej róży Champagne nie ma ani na ruskiej ani na HMFie dlatego zaczęłam drążyć temat
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu jak cudnie u Ciebie idą powojniki. Tak je lubię ale mogę mieć tylko bylinowe bo one na moje lichej ziemi jakoś jeszcze rosną. Mam nadzieję, że z czasem poprawię strukturę i też nimi będę się cieszyć. :D
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu miałam na myśli oczywiście talie ;:306
sprawdzam gatunki jeżówek ,może coś wybiorę,wybór ;:151
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jeżówki wyborne,wszędzie je podziwiam ;:333
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Warszawska Nike jest niesamowita..Czy ona w rzeczywistości ma taki głęboki kolor??
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżbietko powojniki są kapryśne nie tylko do podłoża, ale przede wszystkim nie tolerują, gdy sadzi się je nie na tej wystawie na której powinny rosnąć. Przekonałam się o tym na własnej skórze, kiedy chciałam by dany clematis rósł mi na płn. a on powinien rosnąć na płd. Skutki były tragiczne, musiałam je przesadzać, nie wszystkie zniosły przesadzanie. Kupując powojniki trzeba dokładnie zastanowić się gdzie będą rosły, a wówczas i one i my będziemy zadowoleni.

Maju tak myślałam :D ale wolałam się upewnić. oczywiście kup jeżówki, ale teraz już jest słaby wybór.

Annes miałam na działce od samego początku 1 jeżówkę Rubinstern nie wiedziałam że jest ich taka masa i takich pięknych. Więc od zeszłego roku dokupuję nowe. Mam ich 14 szt. i w planie następne 4szt. To jednak już w przyszłym roku.

Sabinko tak, Warszawska Nike ma taki piękny głęboki kolor z lekkim aksamitem. Poza tym jest niezawodna. Zaczyna kwitnąć w czerwcu i kwitnie bardzo długo. Zauważyłam coś ciekawego u tego powojnika. Otóż kwitnie razem z Blue Bird, a ponieważ jest to już stary clematis, chciałam go odnowić. Ścinając mu pędy przycięłam jeden pęd Nike, a prowadziłam na dwa pędy. Gdy tak leżał na tarasie zrobiłam mu zdjęcie z żalu na pamiątkę. Bardzo szybko zaczął się odbudowywać i w krótki czasie zaczął kwitnąć na nowych pędach, więc ścięłam drugi pęd i już jest odbudowany i kwitnie nadal. Przez to ścięcie kwitnie zrobił się ładniejszy i kwitnie obficie przez cały czas. Widocznie potrzebował tego ścięcia.

Warszawska Nike ścięta na tarasie jeden pęd.
Obrazek
Obrazek

jeżówki Southern Belle, White Double Delight nowe sadzonki i kwiatki z bliska
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Daydream piękny duży kwiat Firebirdpierwszy kwiat trochę niewydarzony kolorem, ma być czerwony a jest ceglasty, może następne kwiaty będą inne.

Obrazek Obrazek
Moje linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

A mi się ten ceglasty kolorek Firebird bardzo podoba ;:108 W przyszłym sezonie muszę dokupić kilka szt..... już mam upatrzone małe co nie co ;:7
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ja już zrobiłam sobie listę jeżówek które chciałabym kupić, jest ich sporo ale miejsca niestety nie, ale zawsze po zimie coś wypada więc może będzie jakaś miejscówka na jeżówki. One są rewelacyjne właśnie w deszcze. U nas ostatnio codziennie pada więc róże są marne a one dzielnie kwitną i są piękne. ;:108

Kilka portretów niektórych moich róż.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Moje linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Danusiu moja Firebird też taka niewydarzona. :oops:
Coś mi umknęło... dlaczego Warszawska Nike jest ucięta?
Piękne portreciki. Uwielbiam oglądać forumkowe róże.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Danusiu ja tez wpadłam w jeżówki po uszy Uwielbiam te puchate główki w różnych kolorach.
Nie trzeba nawozić,pryskać...mam jeszcze kilka na oku np.tą białą co pokazałaś :wink:
Co sądzisz o Agnes S? U mnie nie jest ładna,lekko się zawiodłam na niej,na fotkach wyglądała ładniej.
Lavender Ice rośnie u Ciebie w gruncie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”