Minibotanik Jacka cz.9
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.9
Miałam obie przez kilka ,ale musze się przyznać ,że z wielką nieśmiałością napisałam o swoich wątpliwościach
,wiesz dlaczego 
Pozdrawiam Alicja
Kolejne powalające kwitnienia!
Kiedyś miałam dużo dalii, ale pewnej mroźnej zimy nie przetrwały w garażu! Trochę mnie to zniechęciło
Kiedyś miałam dużo dalii, ale pewnej mroźnej zimy nie przetrwały w garażu! Trochę mnie to zniechęciło
Niesamowite te Twoje dalie, jedna piękniejsza od drugiej 
- pestka

- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Jacku ; ale dałeś po oczach tymi daliami ja wolę popatrzę na twoje

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Janko, ja też sukcesywnie wiążę dalie. Właściwie powinienem wkopać podpory już przy sadzeniu ale nie lubię tego lasu tyczek, które w dodatku mam różnego rodzaju więc wolę je dyskretnie ukryć wśród liści
Ta dalia przez kilka sezonów brylowała, gdy miałem kilka dalii na krzyż. Patrzę na nią z sentymentem i ... nadal ją lubię

Alu, bardzo dziękuję za merytoryczną dyskusję. To lubię
Dalia pierwsza pochodzi z Twojej kolekcji więc Twoje wątpliwości są dla mnie święte
Napisy na zdjęciach już podmieniłem.
Czemu piszesz o swoich wątpliwościach z nieśmiałością? Tego nie wiem
Kolejna zakwitła od Ciebie i czeka da rozpoznanie

Izo, bardzo dziękuję. Wiem, że wiele osób nawet gdyby chciało - nie może sobie pozwolić na uprawę dalii. Cieszę się, że mogę to robić i powiększać kolekcję, bo dalie pochłonęły mnie mocno
Ta dalia zakwitła w ub. sezonie rzutem na taśmę - na początku października. W tym spokojnie będzie sobie kwitła i cieszyła oczy, bo ta Japonka jest fantastyczna!

Dzięki Loki
Ty też masz chyba dalie? Wczoraj czytałem Twoje wpisy w wątku daliowym sprzed kilku sezonów.
Jeszcze niedawno dziwiłem się u forumowego kolegi, że ta dalia u niego różowieje a u mnie była raczej beżowa. Teraz i u mnie różowieje

Miłko, bardzo dziękuję za uwagi i już sprostowałem napisy. Cieszę się, że to 'Kidd's Climax', bo już u Ciebie mnie zachwycił w ub. roku! Co do tej drugiej to też pierwsze skojarzenie, że jakaś Fubuki, ale 'Red White Fubuki' na pewno nie a innych w takim zestawie kolorów nie znalazłem. No i jest chyba wyższa niż Fubuki, bo przekroczyła już 170 cm! No zobaczymy
A tę od Ciebie już pokazywałem? Bo zaczyna mi się mieszać

Smolko, straty zniechęcają, ale jak zaczyna się sezon daliowy zapominam o wszelkich trudach i stratach
Też z wieloma daliami się już pożegnałem. Niektóre do mnie wracają.
Ta, pomimo iż wielka i ciężka, daje wrażenie lekkości, zwiewności. To chyba przez te pastele i miękkie ułożenie płatków

Basiu, zgadzam się z Tobą - jedna piękniejsza od drugiej
Jeszcze jedna od Gittsa

Pestko, dziękuję
Jedni dają po oczach różami, inni żurawkami, a ja kocham dalie
I zakończę dzisiejszy pokaz podobną do pierwszej ale w szczegółach różnią się

Ta dalia przez kilka sezonów brylowała, gdy miałem kilka dalii na krzyż. Patrzę na nią z sentymentem i ... nadal ją lubię

Alu, bardzo dziękuję za merytoryczną dyskusję. To lubię
Czemu piszesz o swoich wątpliwościach z nieśmiałością? Tego nie wiem
Kolejna zakwitła od Ciebie i czeka da rozpoznanie

Izo, bardzo dziękuję. Wiem, że wiele osób nawet gdyby chciało - nie może sobie pozwolić na uprawę dalii. Cieszę się, że mogę to robić i powiększać kolekcję, bo dalie pochłonęły mnie mocno
Ta dalia zakwitła w ub. sezonie rzutem na taśmę - na początku października. W tym spokojnie będzie sobie kwitła i cieszyła oczy, bo ta Japonka jest fantastyczna!

Dzięki Loki
Jeszcze niedawno dziwiłem się u forumowego kolegi, że ta dalia u niego różowieje a u mnie była raczej beżowa. Teraz i u mnie różowieje

Miłko, bardzo dziękuję za uwagi i już sprostowałem napisy. Cieszę się, że to 'Kidd's Climax', bo już u Ciebie mnie zachwycił w ub. roku! Co do tej drugiej to też pierwsze skojarzenie, że jakaś Fubuki, ale 'Red White Fubuki' na pewno nie a innych w takim zestawie kolorów nie znalazłem. No i jest chyba wyższa niż Fubuki, bo przekroczyła już 170 cm! No zobaczymy
A tę od Ciebie już pokazywałem? Bo zaczyna mi się mieszać

Smolko, straty zniechęcają, ale jak zaczyna się sezon daliowy zapominam o wszelkich trudach i stratach
Ta, pomimo iż wielka i ciężka, daje wrażenie lekkości, zwiewności. To chyba przez te pastele i miękkie ułożenie płatków

Basiu, zgadzam się z Tobą - jedna piękniejsza od drugiej
Jeszcze jedna od Gittsa

Pestko, dziękuję
I zakończę dzisiejszy pokaz podobną do pierwszej ale w szczegółach różnią się

- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mam dalie, nawet wkleiłem dzisiaj do mojego nowego wątku ogrodowego kilka fotek. Wszystkie moje dalie pochodzą z nasion, przy czym część nie kwitła w zeszłym roku, przezimowała w gruncie i zakwitła dopiero teraz... 
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- alicjad31

Jacku ona mi przypomina Fabergealicjad31 pisze:Jacku piękne dalie tak jak pozostałe ,ale mam wapliwości co do Fuzzy Wuzzy czy to ona
Pozdrawiam Alicja
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cóą więcej mogę dodać.......
Co jedna to piękniejsza, nie można się napatrzeć.
A nowości faktycznie kuszą ogromnie i tyle chciałoby się mieć a miejsca nie ma.
Co jedna to piękniejsza, nie można się napatrzeć.
A nowości faktycznie kuszą ogromnie i tyle chciałoby się mieć a miejsca nie ma.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP

Loki, masz bardzo ładne dalie; widziałem
I jestem pełen uznania, że te pełne też masz z nasion
Rozwija się chyba największy kwiat dalii, jaki posiadam. W katalogach piszą, że ma 25 cm średnicy ale u mnie chyba przekroczyła tę wartość

Alu, chyba masz rację, bo zgadzają się też wymiary
Zatem mam piękną 'Faberge'!

Grażynko, to prawda - nowe dalie kuszą, bo nowości to dla mnie wszystkie te, których nie mam. Mam już całą listę tych, które chcę zdobyć
A tymczasem zakwitają kolejne czekające na nazwanie. Bardzo miła pomyłka kapersowa
:

Rozwija się chyba największy kwiat dalii, jaki posiadam. W katalogach piszą, że ma 25 cm średnicy ale u mnie chyba przekroczyła tę wartość

Alu, chyba masz rację, bo zgadzają się też wymiary

Grażynko, to prawda - nowe dalie kuszą, bo nowości to dla mnie wszystkie te, których nie mam. Mam już całą listę tych, które chcę zdobyć
A tymczasem zakwitają kolejne czekające na nazwanie. Bardzo miła pomyłka kapersowa

- alicjad31

Jacku śliczne masz dalie
,a na tę amarantową możesz liczyć mam ich kilka
.
Jeżeli we wrześniu przyjdzie mróz to dużo moich dalii nie zakwitnie .
Jeżeli we wrześniu przyjdzie mróz to dużo moich dalii nie zakwitnie .
Pozdrawiam Alicja
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Czyli pomyłki udane! Ja w tym roku zyskałam Procyon, Good Earth, Apache i Lambadę. Popularne odmiany, ale nie miałam. Miałam Apache, ale wyrodzonego, za to "pomyłka" jest wypasiona
Faberge powinnam mieć, ale coś nie mogę znaleźć. Albo jeszcze nie zakwitła, albo poszła na wieczne łąki...
A tych wielkich dalii, to aż się boję
Robią wrażenie, ale moi goście bardziej cmokają na Creme de Cassis i Jowey Linda niż na te wielgachne 
Faberge powinnam mieć, ale coś nie mogę znaleźć. Albo jeszcze nie zakwitła, albo poszła na wieczne łąki...
A tych wielkich dalii, to aż się boję
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale śliczne dalie- dobrze że mam zawsze mało czasu - bo pewnie te też by u mnie gościły. Ale zawsze mogę pooglądać u Ciebie.
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Śliczna pomyłka , z takich dużych została mi malutka kępka żółtych ,, Jeszcze nie kwitnie ale już ma duży pąk .. Trochę roboty jest z nimi ale za to jak zakwitną to kwitną do samych mrozów ..
- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Jacku, aż głowa boli od mnogości odmian dalii, które posiadasz !
Wszystkie piękne
Ogromnie żałuję, że mam problem z ich przechowywaniem zimą. U mnie rosną tylko cztery krzaczki ...
Wszystkie piękne
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- JacekP

Alu, amarantową? Czy to jakaś, którą pokazywałaś u siebie? Bo nie załapałem
Przymrozek we wrześniu?! Nawet tak Alu nie myśl
Już w ub. roku przyszedł szybko ale to był początek października i też kilka dalii nie zdążyło zakwitnąć. Ale w tym roku sadziłem 15 kwietnia i powinny zdążyć wszystkie.
Kolejna od Ciebie jest coraz piękniejsza i może jeszcze zaskoczyć, bo pojawił się biały koniec na jednym płatku czyli kolejne kwiaty mogą być inne
Masz jakieś sugestie co do nazwy?

Miłko, ludzie są rozczarowani pomyłkami, kupując dalie i naiwnie wierząc, że w środku będzie to, co na zdjęciu. A tak jest w 50%. Niespodzianki i pomyłki zazwyczaj bywały fajne i lepiej zakładać, że może być pomyłka ale podchodzić do tego pozytywnie - fajna pomyłka, niespodzianka
W tym roku zakupiłem 'Apache', o której wspomniałaś. Oczywiście nie wyrósł 'Apache' ale inna bardzo ciekawa dalia. Szukamy dla niej imienia
:

Dorotko, zapraszam na oglądanie u mnie, zanim się nie złamiesz i zaczniesz sadzić dalie

Janko, na początku mojej bytności tutaj dostałem dalię żółtą o wielkich kwiatach. Niestety zmarnowałem ją
Przypomniałaś mi o tych pionierskich czasach
Tamtej dalii nie znalazłem w albumach ale za to trafiłem na inną, której już nie mam od kilku lat, a była główną ozdobą daliowej rabaty:

Marysiu wolałbym, żeby nikogo głowa nie bolała po wejściu do mojego wątku
Ale dalie rzeczywiście przyprawiają o zawrót głowy. Dlatego tam mnie "wzięło" na dalie
Cztery dalie to już coś
Zakwitają dalie pojedyncze/półpełne ale o pięknych ciemnych liściach:

Przymrozek we wrześniu?! Nawet tak Alu nie myśl
Kolejna od Ciebie jest coraz piękniejsza i może jeszcze zaskoczyć, bo pojawił się biały koniec na jednym płatku czyli kolejne kwiaty mogą być inne

Miłko, ludzie są rozczarowani pomyłkami, kupując dalie i naiwnie wierząc, że w środku będzie to, co na zdjęciu. A tak jest w 50%. Niespodzianki i pomyłki zazwyczaj bywały fajne i lepiej zakładać, że może być pomyłka ale podchodzić do tego pozytywnie - fajna pomyłka, niespodzianka

Dorotko, zapraszam na oglądanie u mnie, zanim się nie złamiesz i zaczniesz sadzić dalie

Janko, na początku mojej bytności tutaj dostałem dalię żółtą o wielkich kwiatach. Niestety zmarnowałem ją

Marysiu wolałbym, żeby nikogo głowa nie bolała po wejściu do mojego wątku
Cztery dalie to już coś
Zakwitają dalie pojedyncze/półpełne ale o pięknych ciemnych liściach: