Ekologia - co zmienić?

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Ekologia - co zmienić?

Post »

Co zmienilibyście w zakresie ochrony środowiska w naszym kraju, gdybyście mieli taką możliwość? :?:

Ja najchętniej wprowadziłabym kary dla tych, co nie mogą trafić nigdy do kosza na śmieci oraz przedmiot "Ekologia" do szkół.
Awatar użytkownika
aagus
100p
100p
Od: 25 gru 2006, o 13:35

Post »

Hehe poddaj pomysł G ... jeszcze troche to uczniowie w ogóle nie będa wychodzili ze szkoły ... tyle będą mieli zajęć :P

Ale fakt wiedza na takie tematy w naszym kraju nie jest zbyt powszechna ... a jak już ktoś duzo o tym mówi to mało robi .

Bez nazwisk musimy Agnieszko :wink: (musiałam wykropkować) - Aurynka
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
aurynka
---

Post »

aagus pisze: Ale fakt wiedza na takie tematy w naszym kraju nie jest zbyt powszechna ... a jak już ktoś duzo o tym mówi to mało robi .
To prawda. Nasz kraj w porównaniu do innych z Unii jest deczko w tyle. Jak byłam np. we Wiedniu to nie do pomyślenia było aby pluć lub śmiecić na ulicy. :)
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aurynko takie kary chyba sa, ale trudno zlapac tych co wyrzucają smieci gdzie popadnie. Ja wyrzucanie smieci gdzie popadnie w miescie jestem w stanie przełknąc bo służby prędzej czy pozniej to sprzątną, ale jak widze jak jade na działkę przez las i widze worki ze smieciami to opadają ręce i reszta kończyn :(
aurynka
---

Post »

wronek89 pisze: jak widze jak jade na działkę przez las i widze worki ze smieciami to opadają ręce i reszta kończyn :(
Wiem coś o tym opadaniu :roll: Jak byłam ostatnio w lesie z rodziną, to za pewnym pagórkiem raczej ładnie nie pachniało :? Jak tam zajrzałam, to ukazał mi się obraz dosyć sporego wysypiska śmieci i zdezelowanych, zardzewiałych części samochodowych. Wtedy odechciało mi się spacerów - jakichkolwiek. :(
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Kiedyś istniało coś takiego jak kindersztuba. Dzieci otrzymywały ją w domu zanim posłano je gdziekolwiek poza dom.

Tyle tylko, że dawali ją dzieciom rodzice. I problem się zamyka, bo kto dzisiaj da taką szkołę rodzicom, by oni mogli ją przekazać dzieciom?
To wszystko szkoła może umocnić ale nie nauczyć. I kary to nie jest rozwiązanie, choćby z powodów już wspomnianych.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

O czym mowa! Zacznijmy od prostej sprawy - wyrzucić śmieci do kosza? A GDZIE TEN KOSZ? Nie zawsze nasze urzędy dbają o takie "drobiazgi".
Druga rzecz - segregacja śmieci - ile gmin może o tym marzyć? A pamiętacie jak to się w szkołach zbierało makulatyurę, puszki aluminiowe itp?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Basiu masz rację. Nic nie pomoże szkoła, gdy przykład idzie z góry, a pierwszy i najlepszy przykład dają rodzice.
W szkole jest przedmiot "ochrona środowiska" ale to nie o to chodzi, tu chodzi o zasady dobrego wychowania.
Awatar użytkownika
aagus
100p
100p
Od: 25 gru 2006, o 13:35

Post »

aniawoj pisze: Druga rzecz - segregacja śmieci - ile gmin może o tym marzyć? A pamiętacie jak to się w szkołach zbierało makulatyurę, puszki aluminiowe itp?

Hihi ja pamiętam jak byłam w podstawówce brałam udział w konkursie " Rady na odpady " ... zbierało się własnie makulature plastik szkło i aluminium ... i oddawało do takiego punktu przy szkole ... i za kilogram danego " odpadu " dostawało się iles tam punktów ... potem punkty były sumowane i wyłaniany zwycięzca :P ... pamiętam to kombinowanie , chodzenie po sklepach i zbieranie kartonów i ciągła rywalizacja ... hihi i jaka radocha była :P

Hihi nie chwaląc się ... ale zajęłam 3 miejsce :P ... i wygrałam walkmana :P i mam nawet gdzieś dyplom do teraz ... no i nagrode oczywiście też :P
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
aurynka
---

Post »

Ja jak należałam do drużyny starszo - harcerskiej to mięliśmy jeden dzień w miesiącu przeznaczony na sprzątanie Ziemi. Fajna zabawa(pożyteczna) połączona z ogniskiem wieczornym i śpiewaniem. :D Oby więcej takich akcji było organizowanych i częściej.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja widziałam raz taki obrazek- do pojemników z posegregowanymi odpadami podjechała śmieciarka i wysypała wszystkie posegregowane do jednego zbiornika w smieciarce...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

aniawoj pisze: Druga rzecz - segregacja śmieci - ile gmin może o tym marzyć? A pamiętacie jak to się w szkołach zbierało makulatyurę, puszki aluminiowe itp?

Pamiętam jak córka angażowała całą rodzinę do tego zbierania,
bo w szkole było współzawodnictwo. :D :D :D
Z makulaturą to mi do dzisiaj zostało :D
zbieram i jak jest pełen karton
to przychodzi pan i zabiera,
aby sprzedać sobie w punkcie.
W ten sposób pomagam również mu
w reperowaniu budżetu domowego.
aurynka
---

Post »

Nela pisze:A ja widziałam raz taki obrazek- do pojemników z posegregowanymi odpadami podjechała śmieciarka i wysypała wszystkie posegregowane do jednego zbiornika w smieciarce...
No to wspaniale :roll: W rewelacyjnym kraju żyjemy(nawet w tej dziedzinie) :roll:
Awatar użytkownika
jolanda
50p
50p
Od: 20 kwie 2007, o 19:40

Post »

Za dużo psiaków zanieczyszcza trawniki, to jest też wielki nasz problem. :!:
moje roślinki moja radośc
Awatar użytkownika
Gofka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 maja 2007, o 16:06

Post »

Witam. Jolanda co do psów to niestety masz rację. Szczególnie po zimie, jak stopnieje śnieg. Ale to kwestia mentalności i przyzwyczajenia właścicieli. Po studiach miałam staż w wydziale ochrony środowiska UM. Nawet rozdawanie specjalnych torebek na psie odchody nie pomaga. Większość osób nawet nie wiedziała do czego to służy.
Nie chce się sprzątać po własnych pupilach. Kiedyś zaszokował mnie widok jak pewna pani podtarła pupę swojemu pupilowi po tym jak zrobił kupkę a papier zostawiła na trawniku. To było w centrum miasta. Dla mnie rzecz niepojęta. A wystarczy zwykła jednorazowa reklamówka.
Wszystko można co nie można, byle z wolna i z ostrożna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”