Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

Dorotko,
dzięki za fotki Z.D. ;:196 . Uważam jednak, że zdjęcia nie oddają w pełni jej urody. Tę różę trzeba po prostu zobaczyć w realu i ... ;:97 . Tak właśnie było ze mną. No i teraz nie daje o sobie zapomnieć ... :lol: .

A propos Garden of Roses to przychodzi mi na myśl przędziorek ... :evil: . Ten pajęczak zazwyczaj atakuje rośliny, kiedy jest sucho i gorąco. Sprawdź, czy na liściach lub pod nimi jest coś w rodzaju pajęczynek, bądź meszku, a także maleńkich robaczków. To znak rozpoznawczy żerowania przędziorka. Oprócz żółknących liści, rzecz jasna :roll: . Pomocny będzie na to oprysk środkiem owadobójczym MAGUS.
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko dzięki, że wstawiłaś Jubilee Celebration, bo sie zastanawiałam nad jej kupnem, ale rozwiałaś moje wątpliwości. Z pewnością zagości w moim ogrodzie - przepiękna róża. Mam jeszcze chęć na Abrahama Darby i Princess Aleksandra of Kent /imienniczka mojej córki/, chociaż nie mój kolor. Może wiesz coś bliżej o niej.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Dorotko Abrahama Darby to piękna róża, wiele razy przymierzałam się do jej kupienia, niestety jakoś nie wyszło, a teraz już brak miejsca, chyba że jakaś Austinka wypadnie to na pewno ją kupię.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Ten avatarek to zagadka dla nas czy Twoja kolejna NN do rozpoznania ? :D

Ja bym oberwała G of Roses chore liście.
W tym roku trochę podobny problem miałam z jedną z Pastelek. Nagle zaczęły jej więdnąć lisie a po kilku dniach schnąć. Tak jakby miała za goraco i za sucho z tym że sucho raczej nie miała Wykopałam ją by sprawdzić czy coś jej nie podjada , ale miała zdrowy ładny korzeń więc z powrotem wróciła na swoje miejsce. Przycięłam ją i obskubałam z liści. Wypuściła skromny cienki pęd. Czyli jeszcze żyje Zobaczymy co z niej będzie.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Obejrzałam jeszcze raz Twoja NN i porównałam ją ze swoją z Giardina. Liście , pokrój i wysokość by się zgadzały kwiat nawet podobny
Pozwolę sobie wstawić fotkę Jeśli Ci będzie przeszkadzać usunę
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Dorotko patrzę na fotki Twojej chorej rózyczki i wygląda mi to na jakąś chorobę grzybową,ja opryskałabym na grzyby oberwałabym liście porażone i ustawiła w jakim przewiewnym miejscu,łodygi wyglądają na zdrowe,więc powinna wypuścić nowe listki.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu, tak ona jest ;:167

Aniu, to jest taka zagadka dla wszystkich, którzy zaglądają do mnie i chcą rozpoznać tę ślicznotkę :wink:
Balkonik jest ;:333 i dobrze podtrzymuje pokładające się różyczki.

Gabi, mam taką nadzieję, bo Jubilee jest prześliczna. Po pierwszym kwitnieniu nie powaliła mnie na kolana. Kwiaty szybko się osypały, a jak chciałam ją powąchać to musiałam położyć na trawę ;:306. Teraz jest już trochę większa i ma sporo pączków. Myślę, że w przyszłym sezonie trochę zmężnieje.
Jeśli chodzi o Abrahama, to mój jest zdrowy, żadnych chorób, chętnie kwitnie, a kwiaty są wyjątkowej urody. Dzisiaj stałam koło niego z piętnaście minut i oczu nie mogłam oderwać. Wielkie i cudnie pachnące kwiaty. Koło tej róży nie można przejść obojętnie ;:108 Ja bym dokupiła drugi krzaczek gdybym tylko miała miejsce.

Moniko - Rozeto, cała przyjemność po mojej stronie ;:196 A Zefirynka jest faktycznie ładniejsza w realu niż na zdjęciach :)
Obejrzałam dzisiaj przez lupę tę moją G of R i nic nie znalazłam. Oberwałam jej prawie wszystkie liście i stoi bidula taka łysiutka :? Jutro prysnę ją jeszcze na przędziorka ;:14 i zobaczę co dalej. Dzięki za nazwę środka na to paskudztwo.

Daysy, nawet się nie zastanawiaj kupuj Jubilee, bo kwiaty są po prostu ;:167 . A jeszcze jak urośnie to pewnie olśni nas swoją urodą.
Tak samo jeśli chodzi o Abrahama Darby, jego uroda mnie powala i ten zapach i kwiaty ;:215
O Princess Aleksandra of Kent nic Ci nie podpowiem, ponieważ jej nie mam.....jeszcze :;230

Danusiu, Koniecznie znajdź miejsce dla Abrahamka, bo jest tego warta. To jest jedna z moich najpiękniejszych róż, nie ma dnia żebym przy niej nie przystanęła. Obficie kwitnie i równie obficie powtarza. Musi mieć tylko miejsce raczej w półcieniu. Zresztą tak jak chyba wszystkie angielki...

Moniko - Soczewko, to jest taka zagadka dla wszystkich, którzy chcą zgadywać :wink: Ja znam imię tej ślicznotki i jeszcze trochę poczekam. Jeśli nikt nie zgadnie to oczywiście powiem Wam co to za róża ;:108
Liście G of R już oberwałam. Za sucho to ona nie miała. Jak ją wyjmowałam z donicy to nie widziałam żeby coś było nie tak z korzeniami, ale za bardzo też nie chciałam tam grzebać. Jeśli ona nie przeżyje to dobiorę się do korzeni i zobaczę czy tam czegoś nie ma ;:218
Fotek nie usuwaj, bo to piękność ;:167 Chyba możesz mieć rację co do niej. Dobrze by było znać jej imię. A czy możesz mi powiedzieć czy Twoja Giardina pachnie?

Tolinko, już sama nie wiem co robić ;:185 Listków już nie ma. Stoi w półcieniu i ma przewiew. Czas pokaże co będzie dalej :roll:

Dziewczyny, chcę Wam bardzo podziękować ;:196 za zainteresowanie moją chorą bidulą i za wszystkie rady.
Specjalnie dla Was kilka fotek

Ballade

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chippendale - jestem trochę zawiedziona tę różą... Czytałam na jej temat, że tak obficie kwitnie, a moja dosyć jest szersza niż wyższa i jak na razie to pokazała tylko kilka kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Mme Isaac Pereire

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Munstead Wood

Obrazek

Obrazek

I ogólnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec Abraham Darby ;:167..... nie mogę nacieszyć się jej kwitnieniem i dlatego zanudzam Was jej fotkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Abraham rzeczywiście wystrzelił,brawa dla niego ;:138
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Dorotko Abraham cudo! Mme Isaac ;:167 uwielbiam tą różę za wszystko ,a przede wszystkim za jej oszałamiający zapach ;:170
Piękne te twoje panienki ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Sprawdzę jak zakwitnie. Wyczytałam w opisie na stronie Floribundy że pachnie.
Mają już ofertę jesienną i kilka fajnych róż które bym chciała ;:223 A obiecałam sobie, że już nic nie będę zamawiała.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko no cóz potwierdziłaś tylko fakt, ze znowu szykują się wydatki :D .jeśli chodzi o Twojego nowego Avatarka to zgaduj -zgadula, ale strzelam - Abraham Darby dla którego straciłaś serduszko, czy może Jubilee Celebration?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aniu, ta róża skradła moje ;:167

Tolinko, ;:196 za miłe słowa.
Mme Isaac to piękność. Moja dopiero pokazuje na co ją stać. W zeszłym roku była dwa razy przesadzana i to w lipcu :oops: . Siedziała taka biedna z trzema lichymi badylkami do jesieni i ledwo żyła. Wiosną troszkę ruszyła, ale jak zakwitła w czerwcu to miała może ze 20 cm.... a potem podkarmiłam ją trochę Magiczną Siłą i wreszcie ruszyła. W tej chwili sporo urosła i ładnie się rozkrzewiła ;:173 Niestety znów będę jej musiała zmienić miejscówkę :roll: . Zobaczyłam jej ogromny krzaczor u Georgini i wiem, że ona potrafi osiągnąć duuży rozmiar. Pójdzie na tył rabaty i będzie miała sporo miejsca również na szerokość :)

Moniko, jeszcze raz przejrzałam fotki mojej donicowej NN i chyba masz rację. Twoja Giardina jest bardzo podobna. Tym bardziej, że ona mocno i silnie rośnie.... również wszerz :) Któraś z dziewczyn już wcześniej sugerowała Giardinę.
Wiedziałam, że jak będzie oferta jesienna to się złamiesz i coś zamówisz :wink: To choroba, z którą trudno walczyć. Trzeba zamawiać i już :heja Mnie to się powinno trzymać z daleka od sklepów ogrodniczych i internetu. Jak coś wypatrzę... to nie ma siły, muszę to kupić ;:7 a potem zastanawiam się gdzie to posadzić.
A co Ci wpadło w oczko w Floribundzie?

Daysy, ;:138 zgadłaś. To mój ukochany Abrahamek jest w avatarku ;:108
A wydatki na róże są bardzo przyjemne :)

Wczoraj dostałam przesyłkę z nowymi różami. Bardzo ładne krzaczki do mnie zawitały.
John Davis i Gartentraume

Obrazek

Chcę Wam pokazać przesadzone donicowe.
Graham Thomas - Najtrudniej było go wysadzić z donicy, ponieważ był najwyższy. Niestety też najmocniej uszkodziliśmy mu korzenie. Powoli jednak dochodzi do siebie. Tak wyglądał zaraz po przesadzeniu.

Obrazek

A tak wygląda teraz

Obrazek

Obrazek

I różowa NN - Giardina i niech to będzie ona. Przesadzona w sobotę. Nawet nie zauważyła przesadzania.

Obrazek

Pastella

Obrazek

Roter Korsar

Obrazek

Obrazek

Bernstein Rose

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gruss an Aachen

Obrazek

Obrazek

Lilia

Obrazek

I kolejna ;:167 Angielka - Munstead Wood

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko nie mogę się nadziwić kolorkowi Twojego Munstead Wood, już zaczynam mieć naprawdę watpliwości, czy ja naprawdę mam tę różę. Jak zakwitnie W.Shakespeare, to się im przyjrzę dokładnie, bo rosną obok siebie :wink: .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Soczewka
1000p
1000p

Post »

dorotka350 pisze:

Wiedziałam, że jak będzie oferta jesienna to się złamiesz i coś zamówisz :wink: To choroba, z którą trudno walczyć. Trzeba zamawiać i już :heja Mnie to się powinno trzymać z daleka od sklepów ogrodniczych i internetu. Jak coś wypatrzę... to nie ma siły, muszę to kupić ;:7 a potem zastanawiam się gdzie to posadzić.
A co Ci wpadło w oczko w Floribundzie?
Ja mam bardzo podobnie tylko że ja tak kupuję małe iglaki a później latam po całym ogrodzie i kombinuje gdzie je posadzić. Nad różami znacznie dłużej się zastanawiam ale to dlatego że zostało mi tylko kilka miejsc i chciałabym wybrać te do których nie miałabym żadnych wątpliwości.
W Floribundzie upatrzyłam William and Catherine i na pewno ją zamówię. Oprócz tego spodobały mi się Chantal Thomas, Morden Blush ale nad nimi muszę się poważnie zastanowić i trochę na ich temat poczytać.

Na nazwę róży z awatarka też wpadłam ale za późno mnie olśniła ;:223 gapa ze mnie
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Daysy, one obie różnią się od siebie nie tylko kolorem i wielkością kwiatów ;:173 William Shakespeare ma wyraźne oczko, natomiast Munstead Wood ma zupełnie inny środek. Poza tym M. W ma luźniej ułożone płatki ;:131
Przyjrzyj im się i jeśli masz obie te róże to na pewno zobaczysz różnice między nimi ;:108

Moniko, ładne róże masz na oku. Szczególnie William and Catherine i Chantal Thomas. Tej trzeciej nie znam ...też muszę poszukać informacji o niej :wink:
Przyznam Ci się, że ja już dwie szt. zamówiłam w F. i pewnie jeszcze coś domówię ;:7 ,ale max jeszcze dwie, bo ja jesienią mam mało czasu i nie chcę sadzić na szybko i byle jak. Dlatego wolę wiosenne sadzenie. Poza tym lubię zimą przeglądać, zamawiać i planować co będę sadziła na wiosnę. Łatwiej i szybciej mija zima :)

Drugie kwitnienie różyczek nie jest tak obfite jak pierwsze. Myślę, że pogoda też ma na to wpływ. Dawno nie było takich upałów i tak długo utrzymujących się wysokich temperatur. U mnie na dodatek jest straszna susza. Wczoraj trochę popadało, ale w sumie nie wiele się zmieniło. Nadal jest sucho a ziemia spalona na popiół :shock: Kwiaty momentalnie mdleją i opadają nie można nacieszyć się ich urodą. Dzisiaj rano Jack Cartier miał kilka kwiatów a po południu już praktycznie były zwiędnięte...nawet fotki nie zdążyłam zrobić :?

Trochę fotek

Floksy

Obrazek

Artemis

Obrazek

Otello

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomponella i floksy

Obrazek

Obrazek

Fragment rabaty

Obrazek

Na dole po lewej stronie przesadzona z donicy Giardina, bardzo dzielnie zniosła przesadzanie i już wypuściła następne pąki kwiatowe. Niesamowity wigor ma ta róża ;:215
Obrazek

Daysy, specjalnie dla Ciebie dojrzewające pomidorki i William Shakespeare

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”