Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Szukam twojej domniemanej Lavender Lassie/Coral. Pokaż fotki będziemy sprawdzać kto ona.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ależ mam refleks. To już 10 strona a ja dopiero zauważyłam, że nowy wątek otworzyłaś :oops:
A zastanawiałam się dlaczego w starym cisza ... :roll:
Aguś cóż ja mogę napisać. Ogród wypielęgnowany, rabatki perfekcyjnie skomponowane kolorowe od samej wiosny, ale ... te Twoje lilie biją wszystko na głowę. Coś niesamowitego ;:215 Wyobrażam sobie jak musi pachnieć ... cudownie tak posiedzieć wieczorem i zażywać aromaterapii :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kochani ależ ja mam lenia przez ten upał.... nawet pisać nie mam ochoty, chodzę po forum, zaglądam do wszystkich zaprzyjaźnionych ogródków, czytam co słychać, oglądam zdjęcia, a już na pisanie nie mam ochoty.... a jeszcze na dodatek szynę wymienili mi na dłoni na gips, bo słabo się zrasta i jest mi bardzo niewygodnie, pisząc cały czas walę gipsem w monitor :roll:
Ogródek zarasta mi w niesamowitym tempie, na skalniaku pełno ziela, na nowych fragmentach rabat, tam gdzie były wykopki roślinne i teraz nie ma ściółki, też zielsko aż szumi..... nie mogę na to patrzeć ;:223 A jeszcze około miesiąca ( oby nie dłużej ) będę uziemiona z pracami....
Chodzę tylko i wycinam przekwitnięte kwiaty, codziennie po troszkę, żeby ręki zbyt mocno nie forsować. Lilie przekwitają na potęgę, praktycznie kwitnie już tylko jedna kępa Deborah, a pozostałe to już pojedyncze egzemplarze, reszta przycięta.... liliowce to samo..... codziennie wycinam kolejne kępy, hosty też straszą badylami..... strasznie to szybko idzie.... zaczynają kwitnąć kwiaty jesieni, chryzantemy, wrzosy pokazują pąki..... Ja jednak mam nadzieję, ze jesień będziemy mieli długą i piękną ;:167

Maryniu i ja kocham kwiatowe, kolorowe ogrody..... same iglaki i trawa to nie dla mnie ;:185

Dosiu bardzo dziękuję za miłe słowa o moim ogródku i bardzo zapraszam :wit

Izuś przez te niesamowite upały i suszę tak szybko wszystko przekwita. Lilie już kończą, liliowce tak samo..... aż szkoda :(

Miłeczko nawet nie wiesz jak się cieszę, że jesteś :D

Aniu wątek niedawno ruszył, więc można było jeszcze nie zauważyć początku. Ciesze się bardzo, że jesteś :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu witaj w nowej późno-letniej odsłonie mojego ogrodu, zapraszam serdecznie :wit

Aniu na lilie bardzo namawiam, to naprawdę wspaniałe kwiaty i bardzo żałuję, ze nie mam miejsca na więcej. Fajnie, że chcesz posadzić floksy, to kolejne rośliny, które podbiły moje serce, niekłopotliwe, piękne, pachnące ;:167

Jolu naturalnie, że nie tylko żółte i czerwone :wink: mnóstwo jest różowych i całkiem sporo białych :lol: ja uwielbiam je wszystkie.....

Martusiu
bardzo dziękuję za jak zwykle cieplutkie słowa ;:196
Floksy bardzo lubię i mam ich całkiem sporo.... nawet więcej niż planowałam, bo kilka kęp przesadzałam i na starym miejscu powybijały z jakiegoś pozostawionego korzonka i są teraz i w nowym i w starym miejscu...

Aniu bardzo dziękuję ;:196
U mnie jakoś roślinki trzymają się, w tym roku podlewałam wyjątkowo mało, ale chyba gąszcz na rabatach i ściółkowanie spełniają swoją rolę całkiem nieźle...

Marysiu dziękują za miłe słowa ;:196 Ale tak naprawdę, to ja wcale szczególnie nie dbam o roślinki..... nawozów praktycznie u mnie nie widzą, jedynie mulczowanie skoszoną trawą i korą....
Faktycznie większość lilii jest u mnie większa niż w opisach, bardzo mylące jest to w momencie, kiedy mamy NN i chcemy ją nazwać, tak jak to jest właśnie teraz u mnie :lol:

Aguś ale te 250 to nie odmian lilii, tylko mniej więcej sztuk.... odmian jest może 60....może 70.... nawet nie wiem dokładnie... Liliowców też troszkę się nazbierało..... bo jedne i drugie są na czołówce moich ulubieńców :lol:
Ogród naprawdę niewielki i bardzo mnie to złości, bo tak dużo jeszcze mam roślinnych chciejstw :wink:

Małgosiu bardzo miła jesteś, dziękuję serdecznie za takie cieplutkie słowa ;:196

Jolu już wklejam moją Coral ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiolu bardzo dziękuję za cieplutkie słowa ;:196
Pachnie naprawdę niesamowicie, cały ogród i okolica zasnute zapachem . Już większość lilii przekwitła, niesamowicie szybko w tym roku..... aż żal...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zima idzie ;:108 ;:108 ;:108 Mi róza kwitła do przymrozków,ogólnie to na zimę nawet liści nie chciała zrzucić,a teraz już pąków brak :shock:
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Aguś współczuję kłopotów z ręką. Sama wiem jak ciężko jest gdy się chce, a ze względów zdrowotnych nie da się w ogródku pracować. Ja mam tak samo-kolano nie jest jeszcze do końca sprawne i nie mogę w pełni cieszyć się ogrodem. Dobrze, że udało mi się namówić eMa na przekopanie miejsca na kolejną rabatę. Przynajmniej mam spokojną głowę bo jedzie do mnie 11 kg liliowców :D :D Posadzić jakoś je posadzę :)
Aguś u Ciebie na zdjęciach wcale jeszcze jesieni nie widać. Jest pięknie ;:167 Ale rzeczywiście-coś to lato daje się we znaki przyrodzie-brzozy powoli żółkną, nawłocie już kwitną....a u mnie wszystko na raz-tak jakby mój ogród wytwarzał jakiś dziwny mikroklimat-ostróżki, lilie, róże, rudbekie, kanny i dalie-wszytko kwitnie na raz :lol: Dobrze, że chociaż piwonie i tulipany skończyły kwitnąć o czasie, bo byłabym naprawdę zdziwiona :D
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurcze z tym palcem to nie ciekawie w taki upał, zdrówka dla paluszka. ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Raczej różyca nie wyglada na Lavender Lassie choć niezwykle podobna ;:oj

W domku porównam jeszcze środeczki dla pewności.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Piękne ukwiecone obrazki pokazujesz ;:333 Nie widać tych wszystkich niedociągnięć, o których piszesz spowodowane niedyspozycją palca (współczuję :( )
od godziny 14 w zacienionych miejscach już włączyłam podlewanie, będzie się lało do późnej nocy.....
Wodę masz z wodociągów? Bo o ile pamiętam, studnię masz nieczynną? Rachunki za wodę chyba spore? ;:131
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap te upały powodują, ze wszystko bardzo szybko przekwita.... już od wiosny tak było :?

Andziu zastrzeliłaś mnie informacją o ilości liliowców, na które czekasz.....ależ będzie pięknie, gdy wszystkie zakwitną ;:oj ;:167 Wszystkie na jedną rabatę dasz, czy również wkomponujesz w inne miejsca w ogrodzie???
Takie różne kontuzje to straszna uciążliwość..... nie tylko ze względów zdrowotnych, bo to oczywiste, ale właśnie to, że tak bardzo nas ograniczają w różnych pracach.....

Dorotko bardzo dziękuję ;:196 , mam nadzieję, że wszystko dobrze się wyleczy....

Jolu w takim razie nadal ją mam pod nazwą Coral :lol:

Jacku dziękuję :D
Na fotkach zielska nie widać, ponieważ fotografuję miejsca, gdzie jest go mniej 8-) :lol:
Co do podlewania, to w tym sezonie podlewam wyjątkowo mało... ściółkowanie trawą i korą , oraz gąszcz na rabatach powodują, że nie ma tak mocnego parowania i wilgoć długo trzyma, ale jak już podlewam, to dłuuuuugo, żeby ziemię dokładnie nawodnić :D

Zrobiłam dziś mnóstwo fotek i przy zgrywaniu z karty wszystko poszło w kosmos ;:223 Jak się troszkę ochłodzi to pójdę znów na fotograficzne łowy :evil:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Aga oj przykro z tymi zdjęciami.... ;:196 ja czekam na powtórkę.... ;:168
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Oj Aguś współczuję kontuzji, a zdjęcia ostatnio sama straciłam, więc wiem o czy mówisz.
Jak zrobisz pokaż. Dzisiaj pokropiło, więc podlewać nie muszę i jest czym oddychać.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Też zauważyłam, że wszystko szybciej niż zwykle przekwita :? Upały też robią swoje...
Oj, chyba jesień szybko do nas zawita. Rób jak najwięcej fotek, będzie potem co wspominać ;:108
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Agnieszko nie tylko ty jesteś taka zdolna :wink: Mnie też zdarza się wysłać w kosmos plik zdjęć, czy dopieszczony post.
Dzisiaj znowu ulewa, więc ogród podlany, a zdjęć nie ma jak zrobić.
Najbardziej żal mi lilii bo one wyjątkowo źle znoszą taką pogodę. Trzymaj się kochana, będzie lepiej ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko pechowo coś nie tak wcisnęłam i wszystko poszło w kosmos .... nawet nie wiem co zrobiłam źle... to były sekundy :roll: :lol:

Justynko u mnie wciąż strasznie sucho , któregoś dnia przeszła burza, ale prawie bez deszczu z samymi grzmotami :roll: Jak było sucho tak jest nadal...

Dorotko z tym szybkim przekwitaniem to już od wiosny tak jest..... już tulipany i rododendrony szybko przekwitły, bo dosłownie się smażyły, później to samo z piwoniami, różami, liliami... Upały i mało deszczu wykańcza roślinki :?

Iwonko ulewa mówisz..... nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę..... u mnie nieustająca spiekota i susza.... ziemia zamieniła się w popiół, roślinki omdlałe..... ależ marzę o deszczu :?
Ja nawet nie mam ochoty wyjść z aparatem w ogród w taki upał :roll:

Kochani zapraszam na zacienioną huśtawkę , już czeka kawka i jogurtowe ciasto ze śliwkami z ogródka ;:196

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”