Poziomki - uprawa cz. 2
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
Ja mam w dużych donicach z drzewkami. Są podsadzone na dole i zakrywają całą ziemię w donicach. Pędy z owocami przewisają przez krawędź. Dzieci same sobie zbierają owoce. Donice mają 90l pojemności.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do kiedy można nawozić poziomki? Chodzi mi o nawóz wieloskładnikowy Yara Mila Complex (12N+11P+18K + mikro). Poziomki to Rugia.
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
"A moje owocują ale liście są porażone jakąś chorobą,mają kropki i usychają...czy można je teraz w czasie owocowania czymś prysnąć??"
Ewo Ja mam podobny problem z poziomkami, też podsychają liście u dołu krzaczka. Moje krzaczki są dość rozrośnięte gdyż rosną już 3 lata w tym samym miejscu. Ostatnio przeprowadziłam taki zabieg: wzięłam nożyczki i powycinałam wszystkie pokładające się na ziemi zeschłe liście starając się oszczędzić pędy z owocami. Było tego sporo - z 10 krzaczków prawie pełne wiaderko (10l) Od razu się rozluźniło w moich poziomkach. Te zeschnięte liście spaliłam.
Dodam jeszcze, że moje Reginki rosną na agrowłókninie z wyciętymi otworami, co sprawia, że ziemia tak nie wysycha, i podlewanie od czasu do czasu wystarcza.
W ubiegłym roku owoce zbierałam jeszcze w listopadzie, rzecz jasna nie były tak smaczne jak teraz. Gdzieś w połowie listopada scięłam i spaliłam wszystkie poziomkowe liście, żeby nie rozprzestrzeniać chorób grzybowych.
Wydaje mi się, że pryskanie chemicznymi środkami w czasie, gdy dojrzewają owoce nie bardzo ma sens.
Może pomyśl o jakimś preparacie roślinnym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=253
ale wcześniej trzeba by pozbyć się tych porażonych liści. A chemię można zastosować na wiosnę profilaktycznie.
Sorki, że się trochę powymądrzałam
Ewo Ja mam podobny problem z poziomkami, też podsychają liście u dołu krzaczka. Moje krzaczki są dość rozrośnięte gdyż rosną już 3 lata w tym samym miejscu. Ostatnio przeprowadziłam taki zabieg: wzięłam nożyczki i powycinałam wszystkie pokładające się na ziemi zeschłe liście starając się oszczędzić pędy z owocami. Było tego sporo - z 10 krzaczków prawie pełne wiaderko (10l) Od razu się rozluźniło w moich poziomkach. Te zeschnięte liście spaliłam.
Dodam jeszcze, że moje Reginki rosną na agrowłókninie z wyciętymi otworami, co sprawia, że ziemia tak nie wysycha, i podlewanie od czasu do czasu wystarcza.
W ubiegłym roku owoce zbierałam jeszcze w listopadzie, rzecz jasna nie były tak smaczne jak teraz. Gdzieś w połowie listopada scięłam i spaliłam wszystkie poziomkowe liście, żeby nie rozprzestrzeniać chorób grzybowych.
Wydaje mi się, że pryskanie chemicznymi środkami w czasie, gdy dojrzewają owoce nie bardzo ma sens.
Może pomyśl o jakimś preparacie roślinnym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=253
ale wcześniej trzeba by pozbyć się tych porażonych liści. A chemię można zastosować na wiosnę profilaktycznie.
Sorki, że się trochę powymądrzałam

jarha
Dzięki za odpowiedź
chyba tak zrobię wieczorkiem,że pozbędę się usychających liści...może to trochę pomoże 
Dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam Ewa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2014, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poziomka - zimowanie
Witajcie,
Nie jestem żadnym ogrodnikiem, ale ostatnio na ryneczku znalazłam coś, co krzyczało do mnie: "kup mnie! kup mnie!"
Była to doniczka z wielką ilością poziomek. Doliczyłam się jakichś 3-4 krzaczków, ale widzę też świeże liście i pędy.
Tym samym potrzebuję kilka rad od doświadczonych osób.
Czy mogę teraz spokojnie przesadzić te poziomki do jakichś osobnych doniczek, żeby tak nie siedziały na kupie? I do jakiej ziemi?
Czy poziomki trzeba specjalnie zimować? Sprzedawczyni powiedziała mi, że na zimę trzeba ściąć wszystkie liście i ona odbije na drugi rok, ale mam trochę wątpliwości.
Pozdrawiam,
Maja
Nie jestem żadnym ogrodnikiem, ale ostatnio na ryneczku znalazłam coś, co krzyczało do mnie: "kup mnie! kup mnie!"
Była to doniczka z wielką ilością poziomek. Doliczyłam się jakichś 3-4 krzaczków, ale widzę też świeże liście i pędy.
Tym samym potrzebuję kilka rad od doświadczonych osób.
Czy mogę teraz spokojnie przesadzić te poziomki do jakichś osobnych doniczek, żeby tak nie siedziały na kupie? I do jakiej ziemi?
Czy poziomki trzeba specjalnie zimować? Sprzedawczyni powiedziała mi, że na zimę trzeba ściąć wszystkie liście i ona odbije na drugi rok, ale mam trochę wątpliwości.
Pozdrawiam,
Maja
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomka - zimowanie
Ja kupiłbym.
Sadzonka może byc troche pędzona używkami i na wielkie plony w tym roku nie ma co liczyć, ale z czasem sadzonki rozplenią się i będziesz miało trochę radości. Z przycinaniem jak najbardziej prawda
Sadzonka może byc troche pędzona używkami i na wielkie plony w tym roku nie ma co liczyć, ale z czasem sadzonki rozplenią się i będziesz miało trochę radości. Z przycinaniem jak najbardziej prawda
Witam, mam pytanie, czy Wy obcinacie pędy poziomek już zjedzonych? U mnie jakoś słabo rośną ;(
Doczekalam sie pierwszych owoców ale szału nie ma jak dla mnie są bez smaku. W niczym nie przypominają leśnych poziomek pachnących i aromatycznych 

- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Z moich tegorocznych, własnoręcznie wysiewanych 30 krzaczków mam kilka garści dziennie poziomek. Poziomki muszą być mocno dojrzałe, by były słodziutkie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 cze 2013, o 01:22
Ja mam to samo. Dopiero zebrałam około 15 poziomek, ale wszystkie były bez smaku. Może delikatnie smakowały co najwyżej truskawką. A tak się nie mogłam doczekaćlucyna78 pisze:Doczekalam sie pierwszych owoców ale szału nie ma jak dla mnie są bez smaku. W niczym nie przypominają leśnych poziomek pachnących i aromatycznych

- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
U mnie smak poziomek zależy też od tego, czy jest susza - są małe i twarde, czy jest wilgotno i ciepło - są duże i soczyste.
Czy na jesieni u poziomek obcinamy liście tak jak u truskawek czy zostawiamy?
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Witam
Gdzieś czytałam, że można zebrać nasiona poziomek z dojrzałych owoców (teraz nie mogę znaleźć tego postu). Mam kilka krzaczków odmiany Regina i chciałabym samodzielnie "wyprodukować" kilka nowych sadzonek
Wczoraj zerwałam takie przejrzałe owocki, zgniotłam na papierze do pieczenia i poziomkową "ciapę" położyłam na parapecie do wyschnięcia. Dzisiaj odkleiłam przyschnięte do papieru drobiny owocków z nasionkami zalałam wodą w kubeczku i po kilkakrotnym pomieszaniu oddzieliły się drobniutkie nasionka
Tylko teraz nie wiem co z tym zrobić
Wysuszyć i schować do wiosny
Na pewno zginą. Wysiać teraz i jeśli wykiełkują przechować sadzonki w widnej dość ciepłej piwnicy
Ktoś poradzi 

Gdzieś czytałam, że można zebrać nasiona poziomek z dojrzałych owoców (teraz nie mogę znaleźć tego postu). Mam kilka krzaczków odmiany Regina i chciałabym samodzielnie "wyprodukować" kilka nowych sadzonek

Wczoraj zerwałam takie przejrzałe owocki, zgniotłam na papierze do pieczenia i poziomkową "ciapę" położyłam na parapecie do wyschnięcia. Dzisiaj odkleiłam przyschnięte do papieru drobiny owocków z nasionkami zalałam wodą w kubeczku i po kilkakrotnym pomieszaniu oddzieliły się drobniutkie nasionka

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja nie moczyłam po wyschnięciu. Czy takie będą dobre?jarha pisze:... Wczoraj zerwałam takie przejrzałe owocki, zgniotłam na papierze do pieczenia i poziomkową "ciapę" położyłam na parapecie do wyschnięcia. Dzisiaj odkleiłam przyschnięte do papieru drobiny owocków z nasionkami zalałam wodą w kubeczku i po kilkakrotnym pomieszaniu oddzieliły się drobniutkie nasionka...
Pudełko na nasiona i na pewno nie zginą - ja mam nasiona z kilku lat (np pomidorów)i szczęśliwie przetrwały w przeznaczonym na to pudełku/miejscu.jarha pisze:... Wysuszyć i schować do wiosnyNa pewno zginą....
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."