Przycinanie bylin po kwitnieniu

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

;:24 Powiadasz.... przyciąć lobelię? A ja, głupia, zawsze ją wyrzucałam jak przekwitała :( A tak lubię tego kwiatuszka. Biorę nożyczki i lecę ciąć :)
A tak na marginesie to... jest to roślina jednoroczna? Pytam bo może ja robię błąd wyrzucając ją co roku.
Pozdrawiam
Marta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Ostróżka kwitnie po przycięciu. Jednego, bardzo mokrego roku, zakwitły mi nawet niezapominajki!Baśka
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cynobrówce obcinam na bieżąco przekwitnięte kwiaty i kwitnie do jesieni.
Awatar użytkownika
papaE
50p
50p
Od: 21 lut 2012, o 16:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przycinanie bylin po kwitnieniu

Post »

Czy należy obcinać kwiatostany tawułek?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Nie wycinam, ładnie wyglądają do jesieni :D
Awatar użytkownika
papaE
50p
50p

Post »

Mam piękną kępę pysznogłówki. Przekwitającym kwiatom ścinać tylko kwiatostany czy ciąć tak nisko jak ostróżkę: jeżeli tak to jak nisko? Przeczytałam gdzieś,że do 10 cm - wydaje mi się to bez sensu...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja ostróżki tnę do ziemi.Łubin też.I orliki.
Awatar użytkownika
papaE
50p
50p

Post »

Postępuję tak samo - chociaż nie tak radykalnie (ostróżka przycięta 20 cm nad ziemią), natomiast co z pysznogłówką?
Awatar użytkownika
psinka
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 14:43

Post »

Czy jest jakaś ogólna zasada dotycząca przycinania bylin, czy jednak powinno się szukać informacji na temat poszczególnych roślin?
"Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób." Hipokrates
Pozdrawiam Wiktoria
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jednej zasady nie ma, ale ja mam dylemat.Może ktoś rozwieje? Może nie mam racji? Obserwując byliny zauważyłam, że lepiej im robi gdy nie są zmuszane w jednym sezonie do powtórnego wyrastania od ziemi.Tak na logikę biorąc po kwitnieniu roślina wytwarza w karpie korzeniowej pąki odnawiające na następny sezon, które zimują.Cięciem do ziemi po kwitnieniu zmusza się byliny do ruszenia tych pąków np. ostróżek.Zakwitną drugi raz, ale czy w następnym sezonie roślina nie będzie osłabiona? Ma potem mało czasu na wytworzenie nowych pąków, a wytworzy je tylko z części karpy, która przyrośnie. Z drugiej strony ma się ochotę ciachnąć byliny, bo zasychające stopniowo do zimy części nadziemne irytują.Niektórzy widziałam obcinają nawet takie, które mają nadal ozdobne liście po kwitnieniu jak irysy i liliowce, co nigdy nie przyszłoby mi do głowy.Ja jeśli ostróżkę opanuje mączniak to tnę, ale jeśli jest zdrowa, to obcinam tylko do połowy.Na mojej wilgotnej glebie są to rośliny krótkowieczne, szczególnie te ładniejsze, odmianowe.
Cięłam np.szałwię omszoną, jedną do ziemi ( miała mączniaka), drugą o 1\3 tylko obcinając co przekwitłe (zakwitła ponownie z pędów bocznych).Lepiej w przyszłym sezonie kwitła ta nie obcinana do ziemi, ale może przyczyna była inna :roll:
Można bez obaw ciąć kwiatostany bylin, które tworzą rozety przyziemnych liści np. penstemony, orliki, złocienie i inne, głównie wiosenne byliny.Jednak inne np. pysznogłówki, floksy obciąć tylko przekwitłe kwiaty, a zostawić resztę do jesieni.Trzeba indywidualnie podchodzić do cięcia.Ja w eksponowanych miejscach unikam sadzenia bylin, które robią się brzydkie po kwitnieniu, a wybieram te które przycinając zyskują np. ubiorki i inne skalne, czy np. ciemierniki.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja niedawno przycięłam prawie do ziemi kocimiętki i teraz znów szykują się do kwitnienia :D
Przycięta szałwia znów ma piękne zielone i świeżutkie kępy.
AnnaDe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2014, o 14:17

Re:

Post »

Onak pisze:Na pewno lobelia, - jak już jest szara, przeschłe kwiaty ma w połowie lata - trzeba silnie przyciąć - ja swoja w misie, przycięłam i kwitnie jak szalona! ;:215

P.S. W kwietniu przycięłam silnie Pierisa- japonice, pięknie puściła nowe silne pędy, warto! Beda z nich piękne kwiaty w przyszłym roku. ;:183
Dzięki za informację. Bo moja właśnie spłowiała i nie wiedziałam co mam z nią robić. A tu mam podpowiedź jak znalazł.

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Selli akurat ostróżek to nie osłabia.Moja babcia nic nie tnie, a one i tak kwitną ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”