Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Post »

Jagódko wraz z mamą bardzo dziękuję za wspaniale spędzony czas w Twoich ogrodach.
Może choć jego wspomnienie na chwilę rozgoni Twoje rodzinne smutki i spowoduje chociaż mały :)

Obrazek

Wczoraj w ogrodach pojawiły się koronki, obrusy, różane serwetki i angielska porcelana.

Obrazek

Obrazek

Wszystko to tworzyło niezapomniany nastrój. Poczułyśmy się jak ta angielska królowa Elżbieta - którą przy wejściu powitała nas w ulubionym forumkowym dywaniku.

Obrazek

Pokoje wysprzątane, aż błyszczały. Iza uznała więc, że wypada zdjąć buciki, by nie nabrudzić

Obrazek

W salonie-odbywały się ogrodowe pogaduchy.

Obrazek

Trochę dalej pani Goździkowa słuchała narzekań pani Lilii. Skarżyła się na wścibskie Kaszubki, które nie pytając o zgodę dotykają, oglądają z wszystkich stron, a co gorsze wąchają ;:120 wszystkie tubylczynie.

Obrazek

Często przebywająca tu Lisica-zostawiła swoje ogonki, zabrała im jednak nielubiany tu rudy kolor.

Obrazek

Kolory romantyczne - pastelowe przeważały.

Obrazek Obrazek

Choć i dla wielbicielek słonecznych i kontrastowych kompozycji też coś się znalazło.

Obrazek

W sypialni ławeczka-leżanka zajęta przez Szuwarka, który dokładnie już wie, w którym miejscu się umościć, by ogon nie uwierał.

Obrazek

Płot pusty, tym razem nie wisiały na nim żadne forumki. Pusto też w pokoju gościnnym?

Obrazek

Obrazek

W łazience czyściutko, schludnie- wanna pełna przejrzystej wody z romantycznymi nenufarami.

Obrazek

Napełnione nie tylko takimi widokami (tiramissu- przepyszne ;:333 ), wróciliśmy ukontentowane do domu.
Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom spotkania za mile spędzony czas. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jaka miła i lekko dowcipna relacja z zielonych pokoi. Alicjo ;:180
Jagodo utulam ;:167 ;:4
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Alicjo-relacja arcyciekawa ;:138 Tylko Was trochę mało na zdjęciach :wink:
Czekamy na powrót Gospodyni,zobaczymy co też Ona nam dopowie.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagi witaj :wit Zwabiona tu zostałam zdjęciami ze spotkania i opowieściami Alicji. Zaczęłam przegladać wątek w kolejności od końca i ani się spostrzegłam jak jestem na początku ;:306
Wobec takiego obrotu spraw czuję się w obowiązku wpisać ale nie będę wymieniać co mi się w tych gościnnych pokojach podobało bo doba za krótka.
Choć nie, o kilku rzeczach napisać muszę, mianowicie o niebieskich dodatkach ogrodowych, których ciekawość spowodowała że klikałam w kolejne strony wątku. Oraz kociambry, które uwielbiam choć sama chwilowo nie posiadam.
Koty dobrze ułożone....tak, to coś, co przyciąga bardziej niż róże ;:215

pozdrawiam słonecznie ;:3
April
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Bardzo proszę o wytłumaczenie dlaczego Garden of Roses nie w Twoim kolorku.
Ja cały czas się zastanawiam i zastanawiam co kupić i czuję, że w końcu nic nie kupię, bo co już coś wybiorę to zaczynają sie wątpliwości
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witam po przerwie!
I nie wiem od czego by tu zacząć, bo czas mija tak szybko, że coś sprzed kilku dni już jest mocno nieaktualne.
A więc, przede wszystkim dzięki należą się dziewczynom, które mnie odwiedziły, zielone pokoje skomplementowały w sposób, który wzbudził moje zażenowanie, bo piekielna susza jednak odebrała im sporo urody. Dzięki też za piękne zdjęcia. A szczególne uznanie wyrażam Alicji, której relacja jest tak kompletna i błyskotliwa, że nic dodać... ;:224. Alicjo ;:180.
Tak więc, jako kropkę nad i, zamieszczę swoje zdjęcia z tego wydarzenia.
Było tak gorąco i słonecznie, że dziewczyny uciekały w cień, stąd zdjęcia nieco zacienione.
Ciekawe tylko, skąd te poważne oblicza, skoro tyle było śmiechu, czyżby to skupienie nad tiramisu ;:218 ?Ale fajne mam gronko pomorskie, prawda?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odprawiwszy w czwartek w Szczecinie funeralne uroczystości, zaplanowałyśmy powrót w piątek.
A że było prawie po drodze, odwiedziłyśmy Hortulus w Dobrzycy. Założenie potężne, budzące szacunek dla twórców, choć momentami kontrowersyjne. Ot, choćby ścieżki i trakty wyłożone nierównymi, wystającymi głazami i kocimi łbami, na których bardzo łatwo o potknięcie (akurat na zdjęciach tego nie widać). Jak dla mnie, zestaw prezentowanych róż był co najmniej mało wyszukany, no i na całym ogrodzie znać było piętno długotrwałej suszy. Niemniej respekt budziły piękne i różnorodne kompozycje roślin jednorocznych, fantastyczne bukszpanowe szpalery i inne żywopłoty perfekcyjnie przycięte.
No i ten rozmach i różnorodność, choć niektóre zakątki, szumnie nazywane ogrodami, były bardzo maleńkie. Ale, generalnie rzecz ujmując, zobaczyć to trzeba było.

Obrazek

Kompozycje roślin jednorocznych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogród biały.

Obrazek

Okienko w murze w ogrodzie ognistym.

Obrazek

Ogród traw, choć wybór traw niewielki.

Obrazek

Wzorowany na pomysłach Gaudiego ;:218.

Obrazek

Budzący respekt ogród francuski ;:333. Musiałam się wdrapać na górę po ogromnych głazach, żeby dobrze było widać to wielkie przedsięwzięcie.

Obrazek

No i rozarium, niestety z przewagą róż czerwonych ;:209. Ale bukszpan w kancik ;:oj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do domu zajechałam już po ciemku, a dziś od rana kontemplowałam żałosny wygląd zielonych pokoi, wykończonych upałem i suszą. Pod sekator poszły przekwitłe w 50% lilie, pysznogłówki, część floksów i cała masa drobiazgu wszelakiego. O worku ślimaków nie wspomnę.
Jestem wykończona, więc pozwólcie, że na Wasze przemiłe wpisy odpowiem jutro po powrocie z Kaszub.
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie - Jagi
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Witaj a masz może zdjęcie całego murka z cegły?Ogród francuski bardzo fajny ;:oj
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagi z wielką przyjemnością obejrzałam fotki i przeczytałam Wasze relacje ze spotkania.... kolejne wspaniałe pogaduchy ogrodowe zaliczone ;:167 :D
Widoki jak zawsze kuszą i zapraszają do zwiedzania. To przykre, że po tak krótkiej nieobecności, tak dużo roślin przekwitło..... i u mnie susza niesamowita i też roślinki przekwitają hurtowo :roll:
Wczoraj ogród podlewany przez 9 godzin, a dziś dalsza część ogrodu od 4.30, znów lanie..... pewnie jeszcze z godzinkę :roll:
Muszę jeszcze wrócić do spotkania.... a raczej do zastawionego stołu 8-) .....ależ masz cudne filiżanki.... no cudne po prostu, nie mogę się napatrzeć :roll: :lol: mam kompletnego fioła na punkcie skorup wszelakich, a szczególnie filiżanek i kubków :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grupę pomorską zazdrościłam i komplementowałam już Justynce. Miło widzieć (chociaż słabo i nie rozróżniam wszystkich) Wasz Buzie!
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Jagodo, dziękuję za spotkanie i fotorelację z Hortulusa. Byłam późnym latem, więc wszystko wyglądało troszkę inaczej.
Po błyskotliwej relacji Alki zostało mi tylko wstawić fotki z salonów.
Piękne są.

Przez dziurkę od klucza :wink: .
Obrazek

I trochę bliżej...
Obrazek

Pyszne tiramisu ;:oj przygotowane przez Gospodynię ;:180 .
Dostała mi się najśliczniejsza filiżanka :D .
Obrazek

Obrazek

Moje rozczochrane spojrzenie na wzorowe rabatki :wink: .

Obrazek

Jedna ze 100...
Obrazek
...i jeszcze jedna...
Obrazek

Lisica w lelijach ;:108
Obrazek.
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Fotorelacja cud-miód ;:215
Mimo suszy u Ciebie Jaguś wciąż cudnie.
Mnie córka obdarowała hortensją pnącą z Dobrzycy.Kiedyś może i ja się tam wybiorę.
Pozdrawiam ;:196
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Dodam coś jeszcze...
Ale u Ciebie kolorowo ;:306
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Piękne miejsce,kolorki bliskie mojemu sercu,spokój i harmonia,a widok forumek na kolejnym spotkaniu raduje ;:4
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

U mnie jedno co dobre z tych upałów i suszy, że ślimaki zeszły do podziemia 8-)
Moja Dobrzyca była na początku września i niestety ze 3-4 lata temu. Wtedy teren był podmokły...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jagódko, cień starych drzew w te upały to jest to co najlepsze. Piękne pokoje w chłodnych tonacjach bieli i niebieskiego idealne do zwiedzania w te upalne dni.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”