Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Post »

Zmierzyłem moją dyńkę i póki co ma ~221cm (OTT), czyli na razie wgle nie mieści się w normie tabelki ;:218
Ale mimo wszystko rośnie jak na drożdżach, teraz jeszcze pada... :roll: ;:215
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zasiliłam krzak pokrzywówką,chwilowy brak nawozu mineralnego.Przy okazji pomiar OTT-388.Dynia zaczyna zadziwiać nawet mnie samą. Joanna
Opady deszczu powinny wspomóc jej wzrost.Po południu dostanie jeszcze po liściach.
Mój M mówi że mam już obsesje na jej temat.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Joanna to jest obsesja!!!!:):) ja co prawda jestem daaaaaaaleko za Wami i zazdrosc mnie zżera okrutna ale choć giganty mam miniaturowe...to moja obsesja jest gigantyczna! Mój mąż też lekko się o mnie i nasz budżet :). Ale Ty przynajmniej masz super efekty więc jest sens obsesji! Naprawdę strach się bać z Tobą konkurować:):):)

-- 24 lip 2014, o 13:51 --

Zapomnialam napisać słowa " martwi"
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja obsesja powoli przechodzi w paranoję. Pierwsze kroki na działce kieruje w stronę moich dziewczynek. Dzisiaj co prawda pada od rana ale normalnie biorę wąż i zaczynam podlewać. Potem przegląd pędów i obrywanie zbędnych rzeczy które wyrosły w ciągu ostatnich godzin.Wieczorkiem zawsze obowiązkowy pomiar i zapis do notesu. W między czasie moje uważne oko patrzy żeby nikt się nie zbliżał do moich podopiecznych i niechcący uszkodził. To nazywa się już paranoją.
x-s-D
---

Post »

Zdrowa rywalizacja wpływa korzystnie na całokształt i ma wpływ na organizm ludzki.Co do budżetu,szczęśliwi nie liczą,mam w sprawie dyńki wolną rękę,M stwierdził,nie będzie 100 na dożynki działkowe,nie będzie dyni na drugi rok.Moja troska,jego splendor.Tak sobie wydedukował,niech mu bedzie. Joanna
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Uzależnienie od dyni ma swoje uzasadnienie psychologiczne, chodzi o rozwój a właściwie o widoczne niemal natychmiastowe efekty naszych działań (tak jak w niektórych grach komputerowych w których rozwija się jakąś postać, państwo etc. od takich właśnie gier uzależniają się ludzie najczęściej).
Dynia reaguje bardzo szybko w porównaniu do innych warzyw na nasze działania, rośnie w oczach (hodowcy największych dyń ustawiają sobie krzesełko obok dyni i patrzą jak rosną, serio ;:172 ).
damy nawóz->szybciej rośnie
przytniemy-> rozkrzewi się
przysypiemy pędy -> wypuści nowe korzonki
Porównywanie się z innymi (np. na tym forum czy z sąsiadem) też ma na celu upewnienie się, że nasze działania mają sens i coś dają.
Uznaję obsesję na punkcie dyni za niegroźną w końcu zakup nawozu ma większe uzasadnienie niż kupno miecza za 200$ w jakiejś internetowej gierce ;:306 , to pierwsze jest chociaż namacalne.
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Kurdę te moje to jakieś opóźnione w rozwoju takie małe za późno je siałam :?
arkawroc
200p
200p

Post »

OTT dyni nr.1 326cm. to jest ok. jeśli dobrze odczytałem z tabeli 24.6kg.
jondi
500p
500p

Post »

Joanna fajnego masz męża haha to pracuj pracuj i zrób mu niespodziankę i machnij 300 i niech kombinuje jak ją zatrasportować na te dożynki:). Ja też na Ciebie liczę! I tak zdrowo Ci zazdroszczę:):)
Adik pięknie to wytłumaczyłeś i masz rację!
Arcawroc ja rano w piżamie od razu biegnę podlewać:) i kilka razy w ciągu dnia sprawdzam i tylko czekam aż sąsiedzi nie wytrzymają i przerwą milczenie pytaniem co robię:).
x-s-D
---

Post »

Jondi,byłabym niesprawiedliwa gdybym nie wspomniała o zasługach M w uprawie giganta.Rozkłada węża do podlewania dyni,nosi wodę w konewce(10l)do rozrabiania nawozów,porobił osłony dla pędów dyni.Dzisiaj przytaszczył za miedzy 5kg pelletu bydlęcego sucho stwierdzając-przyda się. Przyda się,tylko na przyszły rok.Joanna Obrazek
jondi
500p
500p

Post »

No widzisz na coś w końcu się przydają ci nasi mężczyźni :) mój ogranicza się do pytań " ile urosła?" " zrobiłaś baldachimy?" " dlaczego narzekasz, że masz mało ziemi skoro tyle marnyjesz na dynie?" " nie możemy na tydzień wyjechać bo kto Ci będzie dynie podlewał?" "eeeee tam po co będziesz kupować nawozy?" " czym znowu pidlałaś, że tak śmierdzi?"widzisz jaki mój jest pomocny:):) ale z drugiej strony już widzi naszą miniaturkę giganta w lokalnej gazecie:):). Trochę jestem złośliwa tak dla żartu bo tak naprawdę wiernie mi sekunduje i wszystkim opowiada o moim nowym nałogu przynajmniej mam psych wsparcie.
A moja największa miniaturka ma dzisiaj 71 cm no dobra dobra nie musicie się śmiać ....
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Och naprawdę zza miedzy myślałem, że sąsiad ma krówkę :;230
x-s-D
---

Post »

Od metra pójdzie w górę szybko,też miałam obawy co można stwierdzić po moich wczesniejszych postach.Nawet teraz M woła-daj juz spokój,jutro też jest dzień.
Adik-pytanie na dobranoc.Dynia dostała pokrzywówkę,3 dni ma padać,następne podlewanie z npk czy odpuścic sobie kilka dni aż pobierze wszystko.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jondi
500p
500p

Post »

Ona jest na 1,30m niestety więc nie zaszaleje (zaden wiecej żeński się nie pojawił za nią więc nie mialam wyboru) no i początkowo rosła do 6cm dziennie a teraz po 4 więc żadne szaleństwo ale i tak ją kocham:). Mam kilka innych ale wszystkie za "krótko" za późno zapylone ale co tam zbieram doświadczenia na rok przyszły:).
arkawroc
200p
200p

Post »

Jondi a może Twojego starego zazdrość zżera, tak jak moich sąsiadów, ciągle słyszę :znowu podlewasz? jak tam pomiary? ile urosła itd. a w oczach zazdrość że mi rośnie a im nie i to nie tylko w kwestii dyni. :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”