Dach w kształcie kopuły do pergoli - jak zrobić?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
paei200
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2014, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dach w kształcie kopuły do pergoli - jak zrobić?

Post »

Witam forumowiczów ;-) Przed laty postawiłem w swoim ogródku 4 fragmenty pergoli, w dość nietypowym kształcie, który ciężko opisać i sfotografować, więc niestety musiałem zrobić bardzo prymitywny rysunek w Paincie, zapewne w jakimś zaawansowanym programie graficznym wyszło by to lepiej, ale niestety jestem starszym człowiekiem i nie jest to dla mnie takie proste :-) Tak więc link do rysunku, w jakim kształcie są ustawione "skrzydła" pergoli z lotu ptaka tutaj: http://www.iv.pl/images/34846402255690077064.png

Zatem puściłem po pergoli winogrona, które bardzo ładnie urosły, aż za bardzo, bo nie mają już dla siebie miejsca, więc łapią się siebie nawzajem, a nawet chwyciły pobliskie drzewo, bardzo mocno podciąłem je zeszłej jesieni, mogłbym powtórzyć proces i w tym roku, ale uznałem, że ładnie będzie zrobić coś w rodzaju dachu/kopułki, aby rosły one dookoła, oraz nad głową, można by puścić zwykłe listwy poziomo, ale nie wyglądałoby to zbyt ładnie, dlatego chciałbym zrobić taką kopułę. Moim prostym pomysłem było, aby z każdego rogu pergolek poprowadzić listwy pod kątem, mocując je do pergoli metalowymi profilami i łącząc je jakoś u góry, a przestrzenie między listwami wypełnić drutem, którego łapałyby się winogronka ;) To pomysł dość prosty, dlatego zwracam się do Szanownych forumowiczów z prośbą o pomoc - Czy ten pomysł jest dobry? Jeżeli tak, to jak to zrobić? Jeżeli ktoś inaczej by to zrobił to bardzo proszę o odpowiedź. Poniżej 5 zdjęć pergoli (niezbyt dobrze widocznej, ze względu na atak zatrzęsienie winogron, oraz przerośniętą brzoskwinię - podetnę ;)

http://imgur.com/WEmNs3o,2hDmbSP,kwMCnG ... ,7YMSJiv#0

Z poważaniem,
Zygmunt
tadziop
50p
50p
Od: 30 maja 2012, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dach w kształcie kopuły do pergoli - jak zrobić?

Post »

Zygmuncie,

Nie podajesz żadnych wymiarów, więc muszę się domyślać. Podejrzewam, że pomiędzy wierzchołkami słupków masz rozciągnięte poziomo zwykłe łaty dachowe 6x4 cm. To trochę mało aby utrzymać jakąkolwiek konstrukcję dachową. Wymieniłbym je na słupki 7x7 cm, takie same jakie stoją u Ciebie pionowo pomiędzy płotkami. Na nich już można dość pewnie oprzeć jakiś daszek. Proponuję konstrukcję krokwiową z deską kalenicową. Poniżej schematyczny rysunek oparty o Twój szkic. Deska kalenicowa (na szkicu czerwona) to zwykła prostokątna deska, usytuowana poziomo, o wymiarach np. 200-300 x 15-20 cm i grubości 2-2,5 cm. Do niej mocuje się (najlepiej wkrętami) krokwie (na szkicu niebieskie) wycięte, jak to pokazałem obok, z takiej samej lub podobnej deski, a w ostateczności nawet z łat 6x4 cm. Cała połać powinna być lekka i sztywna. Co najwyżej może ona lekko rozpychać na zewnątrz płotki pergoli czemu łatwo zaradzić ściągając dwa krańcowe wierzchołki słupków dodatkową poziomą łatą drewnianą lub nawet drutem. Później możesz już na krokwiach położyć listwy dowolnie zagęszczające połać.

Obrazek

Pozdrawiam
Tadeusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”