Przeniosłem posty na chirurgię.
Chirurgia drzew - PORADY
-
gienia1230
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski
Ten grzyb- to tak na pierwszy rzut oka- huba, czyli niewesoło.
ERNRUD
Pozdrawiam! Gienia.
- ERNRUD

- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Chirurgia drzew owocowych
- ERNRUD

Słabo to wygląda. 20% szans na wygojenie. Wyczyść dokładnie z dezynfekcją noża. Pomaluj z dodatkiem 1/5 miedzianu. Zrób to teraz.
Re: Stara chora jabłoń, spruchniały pień
ERNRUD,
bardzo ciekawie się czyta Twoje wpisy -
merytoryczne, udokumentowane zdjęciami i zrozumiale opisane - bardzo dziękuję za chęć dzielenia się wiedzą i doświadczeniem!!
a jeśli drzewo będzie spróchniałe do podstawy to co z tym "odpływem"?
pozdrawiam
Adrian
bardzo ciekawie się czyta Twoje wpisy -
merytoryczne, udokumentowane zdjęciami i zrozumiale opisane - bardzo dziękuję za chęć dzielenia się wiedzą i doświadczeniem!!
a jeśli drzewo będzie spróchniałe do podstawy to co z tym "odpływem"?
pozdrawiam
Adrian
- ERNRUD

Re: Stara chora jabłoń, spruchniały pień
Miło mi Adrian.
Jeśli wnętrze jest całkowicie wypróchniałe, to woda sama odpływa. Jeśli natomiast są wyraźne oznaki, że zbiera się na poziomie nasady pnia, a wewnątrz zalega próchno to warto wnętrze pnia oczyścić, wyciąć niewielki otwór wentylacyjny tuż nad ziemią i wyłożyć warstwę grubego żwiru.
Jeśli wnętrze jest całkowicie wypróchniałe, to woda sama odpływa. Jeśli natomiast są wyraźne oznaki, że zbiera się na poziomie nasady pnia, a wewnątrz zalega próchno to warto wnętrze pnia oczyścić, wyciąć niewielki otwór wentylacyjny tuż nad ziemią i wyłożyć warstwę grubego żwiru.
Pomoc w ratowaniu drzewa
Mam na działce kilka drzew owocowych,
działkę mam pierwszy rok i chciałem zobaczyć jakie drzewa mają jakie owoce i otóż zależy mi na uratowaniu tej śliwki:
Była złamana i nie wiem co zrobić by ją jakoś zakonserwować? Jest na to szansa?
Jak byście wykonali cięcie korony? Bo tak jej nie mogę zostawić. a śliwki miodzik
działkę mam pierwszy rok i chciałem zobaczyć jakie drzewa mają jakie owoce i otóż zależy mi na uratowaniu tej śliwki:
Była złamana i nie wiem co zrobić by ją jakoś zakonserwować? Jest na to szansa?
Jak byście wykonali cięcie korony? Bo tak jej nie mogę zostawić. a śliwki miodzik
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomoc w ratowaniu drzewa
Najlepiej pewnie maścią ogrodniczą 
Re: Pomoc w ratowaniu drzewa
weźmie ostry nóż, piłkę oczyści to wszystko, a potem przygotuj paciaciajkę. Farba emulsyjna z dodatkiem miedzianu. Może być Topsin. Gęsta i malujesz. Możesz tą dziurę wypełnić dodatkowo klejem do płytek ( ja używam multi kreizlera ) i smarujesz do samego dołu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- ERNRUD

Zależy jak Ci zależy na tym drzewie i ile jesteś w stanie wydać na nie pieniędzy i poświęcić czasu. Jeśli chcesz je podratować to przypomnij się w marcu odnośnie cięcia. Teraz nic nie tnij.
Ranę możesz zrobić teraz tak jak napisał Robert i jest to szybki i tani sposób.
Jeśli jednak chcesz zrobić to dobrze i na lata to trzeba by obrać inną strategię z użyciem innych środków.
Ranę możesz zrobić teraz tak jak napisał Robert i jest to szybki i tani sposób.
Jeśli jednak chcesz zrobić to dobrze i na lata to trzeba by obrać inną strategię z użyciem innych środków.
To może zdradź co to za strategia?? 
- ERNRUD

Wyczyszczenie i wyrównanie rany, dezynfekcja, zabezpieczenie obrzeży funabenem i impregnacja wnętrza. Bez jakiegokolwiek wypełniania. Tyle, że tutaj dla jednej rany może się nie opłacać, bo koszt kilkudziesięciu złotych. 
Rana jest dość duża, planowałem nawet ściąć tą 3 gałąź bo boje się że nie wytrzyma i też się złamie.
Choć stabilna się wydaje. Planowałem to wygładzić i czymś pomalować by zabezpieczyć pień. Czym to najlepiej wyrównać? Piła elektryczna nie będzie za drastyczna? I czym najlepiej to pomalować. Zależy mi na tej śliwce więc koszt kilku dziesięciu złotych to nic
Choć stabilna się wydaje. Planowałem to wygładzić i czymś pomalować by zabezpieczyć pień. Czym to najlepiej wyrównać? Piła elektryczna nie będzie za drastyczna? I czym najlepiej to pomalować. Zależy mi na tej śliwce więc koszt kilku dziesięciu złotych to nic
- ERNRUD

Powiem szczerze, że najlepiej dla drzewa byłoby ściąć ten konar i dopiero potem grzebać przy całości rany, która powstanie. Z drugiej strony trochę szkoda 1/3 drzewa. To już musi być Twój wybór.
Do wyczyszczenia tej rany ja użyłbym jednak po części pilarki, a do tego tylko, żeby uformować DÓŁ tej wyrwy tak, aby swobodnie spływała woda. Powierzchnie takich ran najlepiej oczyszcza się natomiast szlifierką z tarczą o dużych ząbkach. Przy operacji trzeba szczególnie uważać, aby nie uszkodzić narośniętej już tkanki przyrannej.
Rana po wszystkim musi być GŁADKA. Obrzeża malujemy zazwyczaj funabenem, tak na 2 cm od brzegu. Do wnętrza zastosowałbym tutaj OLEJ DO DREWNA - jest stosunkowo nietoksyczny dla drewna. Ale jeśli przy doczyszczaniu okazałoby się, że rana murszeje (ma miękkie miejsca, jakaś grzybnia, itp.) to wtedy polecam już DREWNOCHRON.
I ważne: najpierw obrzeża, potem wnętrze. Dostanie się impregnatu do żywych tkanek może skończyć się katastrofą.
Do wyczyszczenia tej rany ja użyłbym jednak po części pilarki, a do tego tylko, żeby uformować DÓŁ tej wyrwy tak, aby swobodnie spływała woda. Powierzchnie takich ran najlepiej oczyszcza się natomiast szlifierką z tarczą o dużych ząbkach. Przy operacji trzeba szczególnie uważać, aby nie uszkodzić narośniętej już tkanki przyrannej.
Rana po wszystkim musi być GŁADKA. Obrzeża malujemy zazwyczaj funabenem, tak na 2 cm od brzegu. Do wnętrza zastosowałbym tutaj OLEJ DO DREWNA - jest stosunkowo nietoksyczny dla drewna. Ale jeśli przy doczyszczaniu okazałoby się, że rana murszeje (ma miękkie miejsca, jakaś grzybnia, itp.) to wtedy polecam już DREWNOCHRON.
I ważne: najpierw obrzeża, potem wnętrze. Dostanie się impregnatu do żywych tkanek może skończyć się katastrofą.