Sezon 2014 rozpoczęty

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Powojniki - sezon 2014

Post »

Dawno nic nie zamieszczałam, więc pora, abym i ja pokazała co tam słychać u mnie w ogrodzie :wit
Drugi rok uprawy służy moim powojnikom. Już nie mogę się doczekać jak będą wyglądały w przyszłym roku ;:138

Avant Garde
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Purpurea Plena Elegans
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jackmanii
Obrazek

Obrazek

Madame Julia Correvon
Obrazek

Obrazek

I pnąca się po uschniętym drzewku w towarzystwie bluszczu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze na koniec ta moja "różowa ściana" o której Wam już wcześniej wspominałam, gdzie teraz dosadziłam 3 nowe clematisy: Kiri Te Kenawa, Mikelite i Semu
Obrazek
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

Cha cha Jurek, kokietujesz tu nas :D
(choć wiadomo, że do zdjęcia rośliny "pozują" tak, by wypaść korzystnie)

Firletko,
na części powojników są hmm takie przebarwienia brązowawe, które stopniowo opanowują całe liście.
To na pewno nie jest plamistość ani chyba także mączniak (brak tego nalotu)
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Firletka pisze:Jurku - piszą,że Cholmondeley jest długokwitnący , tzn. gdy zacznie , to nieprzerwanie do końca sierpnia. Jak jest z Twoim ?
Moje myśli zaczęły krążyć wokół niego :roll: i może coś się z tego wykluje, tylko chyba już nie w tym sezonie, bo gdyby miał się teraz zatrzymać, to raczej wolałabym go oglądać w pełnej krasie od przyszłej wiosny. Chociaż...?
Żebym to ja pamiętał, jak długo kwitnie ;). Jeśli nawet ma kwitnąć do końca sierpnia, to raczej pojedynczymi kwiatami.
Jeśli planujesz zakup, to lepiej teraz, niż w przyszłym roku, zdąży CI się ładnie zaaklimatyzować i ukorzenić.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jurek a co to te listki za powojnikiem?

dziunia plena elegans jest po prostu prześliczna/y ;:oj
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Jurku, wiesz, masz rację. Mimo ,że już dość późno, chyba go kupię. Może zlituje się i w sierpniu pokaże mi jeszcze jakieś kwiaty, a w przyszłym roku będzie już miał lepszy start.

Dziunia - śliczne te Twoje bordowe pomponiki. Widzę,że gustujesz w wiśniach i czerwieniach.
Ciekawe jak się razem zaprezentują Kiri Te Kanawa , Mikelite i Semu. Wszystkie w podobnej tonacji , czy aby nie znikną w swoim towarzystwie ? :roll:

Adrian - czy to coś w rodzaju rdzy ?
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Firletko wiśniowe i czerwone clematisy posadziłam przy siatce wzdłuż, której biegnie "słoneczno-ognista" rabata zkwiatami w kolorze żółtym czerwonym i pomarańczowym.
Kiri Te Kenawę posadziłam przy Jackmani, bo myślę, że pełne i ciemnoniebieskie kwiaty Kiri Te Kenawy będą ładnie komponowały się z pojedynczymi fioletowymi kwiatami Jackmanii :)
Dalej obok Jackmani jest Semu, który nieco jaśniejszy niebieski będzie piął się po środku ściany i pięknie ją zdobił, ponieważ potrafi nieprzerwanie kwitnąć aż do października. Zapełni "dziurę" po wczesnym Jackmanii i Warszawskiej Nike, która rośnie dalej w prawo.
Następnie jest Mikelite, który dzisiaj rozwinął pierwsze kwiaty i jak podrośnie będzie ładnie kontrastował z różową Madame Julia Correvon ;:138

Generalnie mam zamysł "kwitnącej ściany" w tym miejscu i zamierzam zakupić porządną siatkę ze stylonu na wymiar i przymocować jej na całej wielkości ściany, co by za parę lat cała ściana była w clemkach :)

Dokupić jeszcze muszę Star of India, który wespnie się najwyżej całej kompozycji ;:215
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p

Post »

Dziunia, poukładałam sobie tak jak napisałaś - wg odmian - i wyszła mi bardzo ciekawa kompozycja. Nawet się nie spodziewałam,że tak ze sobą będą harmonizowały . Szczególnie udane wydaje mi się połącznie Mikelite z Mme Julia Correvon , a Star of India zdaje się je pięknie spinać. ;:oj
Życzę Ci teraz aby jak najszybciej ten plan przemienił się w rzeczywistość i byś nam mogła wkrótce zamieścić tu zdjęcie Twojej "kwitnącej ściany". :wit
Firletka -Wizytówka
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też marzę o kwitnącej ścianie ;:108 Sadziłam na szybko,na chybił trafił a wyszło tak,że ciągle tam coś kwitnie ;:138
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Firletko za tak miłe słowa ;:196 Mam nadzieję, że mój zamysł okaże się w rzeczywistości chwytający za oko :) Teraz potrzeba mi sporo cierpliwości, co by doczekać się wymarzonego efektu ;:224

Pogrzebałam w necie, podzwoniłam i wyczaiłam firmę, która robi stylonowe sdiatki na zamówienie, na wymiar (głównie siatki sportowe do piłki nożnej i siatkówki). I taka biała siatka o grubości włókien 1mm o oczkach 10x10cm kosztuje tylko 1,10zł/m2 ;:138 A stylon jest wytrzymały i nie sparcieje po zimie ;:215

clem3 koniecznie pochwal się zdjęciami swojej kompozycji :)

Na koniec kilka fotek z dzisiaj

Mikelite
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warszwska Nike
Obrazek

Obrazek

Kardynał Wyszyński
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Westerplatte
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kiri Te Kenawa (okazało się, że już taki mam... bo rok temu jeszcze nic a nic się nie znałam i zakupiłam go jako Multi Blue ;:173 )
Obrazek

Wyszłam za płot i zrobiłam kilka ujęć od "zewnątrz"
Avant Garde
Obrazek

Obrazek

Purpurea Plena Elegans
Obrazek

Obrazek

Jackmanii (w końcu nie w słońcu :) )
Obrazek

Obrazek

Madame Julia Correvon (zaczęła się pjąć po tujach)
Obrazek

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziunia niestety nie mam zdjęcia całej rabaty,jest za długa,a poza tym robiłam etapami,bo tak kwitły.Wklejam co mam :wink:
Obrazek
Jak widać chciałam głównie zasłonić tą brzydką ścianę sąsiada,którego stary dom stoi w granicy (sytuacja już zastana...)
A tu kilka zbliżeń: Obrazek Obrazek Obrazek

A to właśnie mój pierwszy nabytek-biedunia,który co roku choruje na uwiąd i na wiosnę znów próbuje sił... Zna ktoś nazwę? Obrazek

Gdy te zaczęły przekwitać swój popis rozpoczął "biedronkowiec" i Błękitny Anioł. A w kolejce czekają jeszcze trzy inne,ale na razie malutkie są...
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

U mnie zakwitł Kiri Te Kanava tegoroczny nabytek Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Jurku mówiłeś u mnie o parawanie zrobiłam zdjęcie specjalnie dla Ciebie,ale gdybyś nie zajrzał wklejam go i tutaj.

Rubromarginata

Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p

Post »

clem3 pisze:
A to właśnie mój pierwszy nabytek-biedunia,który co roku choruje na uwiąd i na wiosnę znów próbuje sił... Zna ktoś nazwę? Obrazek
Clem,

wygląda na Daniela Deronda - ale się zrymowało...! :D
Jeśli drugie kwitnienie jest pojedynczymi kwiatami to b.prawdopodobne ,że to ten właśnie.

Skoro co roku choruje to zlej go Switch 62,5 WG , trudno że chemia, ale panuje opinia ,że ten środek jest najskuteczniejszy na uwiąd powojników.
Firletka -Wizytówka
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

firletka bardzo dziękuję ;:196 , zaraz zacznę poszukiwania tego środka,o którym piszesz.
Kwitnienie (o ile do niego dożyje ;:145 ) powtarza pojedynczymi...
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Danusiu Twój parawan mnie powalił! ;:180 Już czuję jak tam cudnie pachnie! Pozytywnie Ci zazdroszczę. Cudowny jest.
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”