Drugi rok storczykowej przygody
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Drugi rok storczykowej przygody
Brassia już przekwitła, ale miltonia kwitnie nadal drugim pędem. To był w obu przypadkach dobry zakup. 
Na ten sezon wyniosłam wszystkie z pseudobulwami na balkon sąsiadki (sama go niestety nie mam) i od razu są efekty, dwa wypuściły pędy kwiatowe i to z całkiem rachitycznych pseudobulw - one jednak lubią to świeże powietrze i zmiany temperatur - dzień-noc.
Tylko przez te ulewy musiałam je powyciągać z osłonek, bo codziennie stały w wodzie po "uszy". Stały w osłonkach bo bałąm się, że je wiatr poprzewraca, ale lepiej niech przewraca, niż miałyby zgnić w korzonkach.

Na ten sezon wyniosłam wszystkie z pseudobulwami na balkon sąsiadki (sama go niestety nie mam) i od razu są efekty, dwa wypuściły pędy kwiatowe i to z całkiem rachitycznych pseudobulw - one jednak lubią to świeże powietrze i zmiany temperatur - dzień-noc.
Tylko przez te ulewy musiałam je powyciągać z osłonek, bo codziennie stały w wodzie po "uszy". Stały w osłonkach bo bałąm się, że je wiatr poprzewraca, ale lepiej niech przewraca, niż miałyby zgnić w korzonkach.
- DAK
Wspaniała miltonia, ale jak dla mnie to trudny gatunek ja się już nie podejmuję tej odmiany, zawsze mi uschnie po czasie i nie umiem jej doprowadzić do kwitnienia. 

Klasyczna czy nie - jest piękna   I najważniejsze, że Tobie się podoba. Oby zakwitała Ci regularnie, przynajmniej tą samą ilością kwiatków
 I najważniejsze, że Tobie się podoba. Oby zakwitała Ci regularnie, przynajmniej tą samą ilością kwiatków  

I najważniejsze, że Tobie się podoba. Oby zakwitała Ci regularnie, przynajmniej tą samą ilością kwiatków
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...

Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- DAK
O to też się martwię, bo dotychczas nie miałam w ogóle ręki do wszystkich z pseudobulwami. Do teraz, bo widzę, że latem muszą być na dworze. Wszystkie Cambrie, Oncidium i Paphiopedilum wyniosłam na balkon i widzę zdecydowaną poprawę ich kondycji oraz pędy kwiatowe. Może i z Miltonią będzie podobnie, bardzo bym tego chciała.Filigranowa27 pisze:Wspaniała miltonia, ale jak dla mnie to trudny gatunek ja się już nie podejmuję tej odmiany, zawsze mi uschnie po czasie i nie umiem jej doprowadzić do kwitnienia.
Piękna miltonia  . Ja nie mam do nich ręki ale u mojej siostry na zachodnim parapecie pięknie kwitną.
 . Ja nie mam do nich ręki ale u mojej siostry na zachodnim parapecie pięknie kwitną.

. Ja nie mam do nich ręki ale u mojej siostry na zachodnim parapecie pięknie kwitną.
 . Ja nie mam do nich ręki ale u mojej siostry na zachodnim parapecie pięknie kwitną.- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przyciągająca miltonia   

Moja lada dzień zakwitnie, nie mam z nimi problemu, ale za to cattleye u mnie cierpią.
Rzeczywiście są piękne, zwłaszcza te z wielkimi kwiatami. Ostatnio widziałem w obi za 49 zł :O Cenią się, cenią.

Moja lada dzień zakwitnie, nie mam z nimi problemu, ale za to cattleye u mnie cierpią.
Rzeczywiście są piękne, zwłaszcza te z wielkimi kwiatami. Ostatnio widziałem w obi za 49 zł :O Cenią się, cenią.
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Przepiękna  Piękny, niespotykany wzór na płatkach
  Piękny, niespotykany wzór na płatkach 

- DAK
Jestem nią oczarowana, droga nie była (26zł w Ikea) szczególnie, że jest w fantastycznej kondycji, oby drugi pęd też się rozwinął, to całe wakacje będzie mi umilała domowe widoki. Przeglądając w sklepie półki ze storczykami nie widziałam czegoś szczególnie oryginalnego i tylko z boku stały dwie Miltonie całe tylko zapączkowane, więc trudno było powiedzieć jakie będą kwiaty, ale ta miała jeden kwiat już rozwinięty, więc wiedziałam co z niej za sztuka.    Druga miała mniejsze pąki, ale przypuszczam, że też mogła być ciekawa.
  Druga miała mniejsze pąki, ale przypuszczam, że też mogła być ciekawa. 
Żeby mi dłużej służyła, chyba będę ją na noc wystawiać za okno - tu w dzień wystawiłam na parapet tylko do zdjęcia, bo myślę, że bezpośredniego słoneczka to ona chyba nie lubi.

Druga miała mniejsze pąki, ale przypuszczam, że też mogła być ciekawa.
  Druga miała mniejsze pąki, ale przypuszczam, że też mogła być ciekawa. Żeby mi dłużej służyła, chyba będę ją na noc wystawiać za okno - tu w dzień wystawiłam na parapet tylko do zdjęcia, bo myślę, że bezpośredniego słoneczka to ona chyba nie lubi.

- Marcin01988
- 500p 
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
Ekstra miltonia, bardzo ładny wzór na kwiatach   A jaka masz fajna kolekcję sukulentowatych
  A jaka masz fajna kolekcję sukulentowatych 

Miltonia super, piękny wzór. 

Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078

Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
- Elfica_4flower
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 3 kwie 2014, o 21:10
Jeżeli chodzi o miltonie to mi najbardziej sę podobają czerwone i białe właśnie, cudny okaz ! Piękne ma ubarwienie  

- Karnova
- 1000p 
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Ładny zakup i trzymam kciuki w pomyślnej uprawie  

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova

Moje storczyki - Karnova
- DAK
Miltonia trzyma się rewelacyjnie - kwiaty od dwóch tygodni są w rozkwicie, drugi pęd rośnie, a w listkach drugiej bulwy widzę też zaczątki nowego pędu. Jest jednak mały szkopuł - jeszcze nigdy (poza liliami w wazonie) nie miałam tak intensywnie pachnącego kwiatu. Tylko, że na dodatek ten zapach nie za bardzo mi odpowiada - słodko-mdły z lekką nutą jakby czegoś zbutwiałego. Teraz gdy pachnie mniej intensywnie idzie wytrzymać, nawet doszukuję się uroku w tym zapachu, ale przez pierwsze dwa tygodnie przeszukiwałam kuchnię w identyfikacji - co tak cuchnie.  

- DAK