Liliowce 2014 Magdula141

Zdjęcia naszych ogrodów.
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liliowce 2014 Magdula141

Post »

Dorotko - ja też nie dodaję zdjęć. Madzia robiła zdjęcia i Madzia dodawała :D Robię teraz telefonem a Madzia doda jak przyjedzie. :D
Przyjedzie chyba po niedzieli.Mam trochę bałagan w liliowcach.Kilka się powtarza będę musiała je wykopać.Kilka przenieść w inne miejsce ze względu na niski wzrost. Dorotko ja też uwielbiam liliowce :D Przygodę z nimi zaczęłam ok.20 lat temu :D i tak trwa do dziś :D
Dorotko reszta na p.w.

pozdrawiam ;:196 :wit ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O widzę, że coś dla mnie :D Teraz wpadłem w szał z liliowcami i kupuję jak szalony ;:306 Sliczne są ;:oj
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu - miło mi Ciebie gościć :D liliowce rzeczywiście z dużą siłą zaczęły rozkwitać :D Co dzień nowy :D

Pozdrawiam :wit ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

Cześć Wanda,

liliowce mają swoje "5 minut" :) Kupowane od Ciebie 2 lata temu mają się dobrze.
W zeszłym roku zakwitły 4 (no, trafiła się 1 pomyłka - powtórka wcześniej posiadanego ale rośnie zdrowo :)) a w tym roku zakwitły kolejne 3 ( 1 sadzonka nie ta) i jeszcze jeden w pąkach... Najpiękniejszy jest chyba ten fioletowy z ciemnofioletowym środkiem oraz wiśniowy z wywiniętymi do tyłu płatkami - duże, efektowne kwiaty ;:138
Życzę powiększenia kolekcji tych wdzięcznych bylin :D
pozdrawiam
Adrian
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :D

Adrianie ten fioletowy z ciemnofioletowym oczkiem i ten drugi to są moje ulubione liliowce :D Ale on się obraził na mnie za wykopanie i dwa lata u mnie nie kwitł.Pozostałe z tych starych też i to niektóre zakwitły po 2 latach.Są takie na których czekam kwitnienie.Ale zakwitają nowo kupione w ciągu 2 lat liliowce,choć nie wszystkie :D Na wiele z nich czekam na kwiaty.Są to głównie od Emila i z innych żródeł.Niektóre dech w piersiach zapierają.To chyba dlatego ,że ja je uwielbiam :D Część z nich przejdzie na nową kwaterę bo na starej im za ciasno :D Najgorsze jest to, ze 2 tygodnie nie mam aparatu żeby robić im zdjęcia.Wnuczka wyjechała do drugiej babci a to ona robi zdjęcia :D Ale niebawem wróci a zdjęcia są na moim telefonie :D więc je wstawi na mój wątek :D

Pozdrawiam ciepło i również życzę wiele radości z tegorocznych kwitnień :wit ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

Wanda,

jeśli pozwolisz to jeszcze popiszę u Ciebie :) Ja bardzo lubię takie ciemne kwiaty. I jeszcze te z kontrastowym, dużym środkiem

Zastanawiam się dlaczego czasem liliowce nie kwitną, mimo że teoretycznie są wystarczająco duże... (pomijam młode lub przesadzane - mają prawo zbierać siły)

Miałem (w tym roku też) przypadki, że sobie robi przerwę :evil: A poczciwy Stella d Oro 2. rok nie zakwitł.
Możliwości jest kilka: przemarznięcie pąków (ach ci zimni ogrodnicy...), przenawożenie (za dużo azotu - idą w liście) albo zbyt cieniste miejsce (Stella ma u mnie miejscówkę z lekką przewagą cienia) bo podobno liliowce potrzebują co najmniej kilku godzin słońca by porządnie kwitnąć (gdzieś czytałem o 6 godz.). Co Ty o tym sądzisz?

Oho, to na pewno będą fantastyczne kwiaty i można im chyba wybaczyć jeśli zakwitną w przyszłym roku (widziałem gdzieś wątek Emila z ofertą ;:oj ) a te nowe odmiany (np. polskich twórców) to w ogóle same rarytasy!! Jest tyle wspaniałych odmian - tylko miejsca (no i czasem kasy) brak...

Wanda, na pewno byłabyś w stanie sama wstawiać zdjęcia - jest tu gdzieś samouczek a i na pewno uzyskasz pomoc :)
Niech no wnusia przyjedzie to będzie co fotografować i potem podziwiać!

pozdrowionka
Adrian
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adrianie - Liliowce z pewnością,żeby obficie kwitły potrzebują słońca. U mnie te,które mają mało słońca słabo kwitną lub wcale :D

Liliowce u mnie rosną przy płocie graniczącym z sąsiadem.Przy części płotu od strony sąsiada rosną tuje. W tym miejscu liliowce oraz inne rośliny gorzej rosną. Może i tuje do mnie korzenie zapuszczają ;:oj

Adrianie masz rację teraz jest tyle wspaniałych odmian :D Kiedy ja swoje pierwsze kupowałam 20 lat temu nie było takiego wyboru.
Pierwsze liliowce kupiłam drogą wysyłkową od Pani Elżbiety Hum z Gdańska.To było święto jak zakwitły :D

Ja chyba już zaprzestanę na tych,które mam :D Są ograniczenia co do powierzchni uprawy i do zawartości portfela emeryta :D A najbardziej istotne to ograniczenia zdrowotne :D Oprócz liliowców mam wiele innych roślin ogrodowych,tarasowych :D

życzę wspaniałych kwitnień Adrianie :D

:wit ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

Witam

Wandziu co z Tobą się dzieje :?: , jak tam z Twoimi liliiowcamo :?:

Powodzenia
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Stefanku - Dziękuję za odwiedziny :D

Stefanku liliowce są jeszcze na aparacie w telefonie.Niebawem wnuczka wstawi :D
Już zakończyły kwitnienie. Kwitnie jeszcze liliowiec cytrynowy pełny i na dodatek pachnący :D

pozdrawiam ciepło :wit ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

Witam
Czekam z niecierpliwością.

Powodzenia ;:172
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudowne te twoje Liliowce ;:215 ;:138 ;:63
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p
Od: 29 kwie 2014, o 19:49

Post »

Piękne chyba się skuszę. ;:138
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogdanm - witam serdecznie w moim wątku :D

Skuś się skuś :D - liliowce to bardzo urokliwe rośliny :D

:wit ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

śliczne liliowce... od zawsze na nie chorowałam.Jeszcze nie miałam ogrodu a już miałam z nimi romans :;230 W tym roku zasadzę w sumie 6 odmian ( skromne początki). Jak im u mnie przypasuje, to na pewno skuszę się na więcej :heja

Zapisuję wątek :uszy żeby nie zgubić ;:223
Pozdrawiam, Ela
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Elu :D Liliowce warto posadzic w ogrodzie,kwitnąc dają wiele radości :D

Pozdrawiam ciepło :wit ;:3
Pozdrawiam Wanda