Atlas chwastów

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Atlas chwastów

Post »

Hej :wit

Sprawdzałam w kluczu i atlasach, Jolek i Emilia mają racje; parzydło leśne i mydlnica lekarska ;:108

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za pomoc ;:180 .
Takich parzydełek rośnie trochę w mojej okolicy i chciałem przede wszystkim poczytać czy są miododajne.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Romix ja sądzę,że to wiązówka błotna( Filipendula ulmaria )
W moim ogródku też kwitną aktualnie wiązówki
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyjrzałem się dokładniej i rzeczywiście to wiązówka błotna. Parzydło dłuższe kwiatostany, wiązówka bardziej skupione (owalne).
Powierzchnie liści parzydła są gładkie, a wiązówki karbowane (podobne do malin-owych).
A na dodatek wiązówka jest miododajna :D (to tak na marginesie) i lecznicza :tan .
Dziewczyny jeszcze raz dziękuję za pomoc ;:63 .
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33

Post »

KaRo ma racje. Proszę o wybaczenie za wprowadzenie was w błąd :oops: ;:110 chyba muszę skombinować sobie okularki ;:218
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalii, no proszę Cię, jakie tam wybaczanie. Nie ma czego wybaczać.
To Ty mi wybacz ;:180 , że Ci tyłek zawracam.
Rozpoznawaj dalej i pisz, pisz .......
Życzę powodzenia.
:wit
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Natalii88 - pisz , pisz. My się też uczymy na błędach ;:113 Nieraz zdjęcie jest podobne do całkiem innej rośliny a dopiero po którejś weryfikacji poznajemy jej ,,prawdziwe oblicze" :D
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

O ja gapa! Wyrwałam takie coś, co miało prawie identyczne liście jak keria, między której łodygami wyrastało. Już kwitło i wystraszyłam się, że to podagrycznik , a to pewnie była ta wiązówka.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć co to za roślina? Proszę. ;:180 Rośnie na suchym ugorze i na skarpie przy obwodnicy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

@ Emalia112, liście słabo widoczne, więc sprawdź czy to nie jest marchew zwyczajna (Daucus carota). Ona często rośnie w takich miejscach.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Dzięki LaViol do głowy by mi nie przyszło, ze marchew może rosnąć ot tak na nieużytkach.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10

Post »

Przeczytałam cały wątek i dzięki Wam wiem już, że mam w ogrodzie m.in. rdest plamisty. A przedtem myślałam, że to jakieś chore biedaczki, bo przecież taka brzydka plama na każdym liściu...
Mam też podagrycznik, jak na szanującego się ogrodnika przystało, ale tego gada znałam z imienia już wcześniej. Udało mi się stłumić ekspansję większości chwastów dzięki obfitemu ściółkowaniu i teraz życie z ogrodem jest o niebo łatwiejsze, ale mam wciąż jedną niewyjaśnioną zagadkę.

Roślinka swym uporem dorównująca podagrycznikowi, wyrośnie spod wszystkiego (ściółki, kartonu, kupy kamieni) i na wszystkim (tzn. niewybredna pokarmowo), a jednocześnie tak z twarzy sympatyczna i z aromatycznym wnętrzem, że podejrzewam ją o jadalność, a wręcz jakieś cudowne właściwości medyczne. Po roztarciu w palcach liść wybucha silnym, odświeżającym aromatem mięty, melisy i... pomarańczy? Ja nie mam nosa polskiego ogara, więc te nuty zapachowe mogą w rzeczywistości brzmieć nieco inaczej, ale takie mi właśnie przyszły do głowy, gdy pierwszy raz zgniotłam wspomniane ziele. Ja w ogóle rozgniatam wszystkie nieznane rośliny i wącham - nie wiem, nerwica jakaś?

Oczywiście zaraz okaże się, że WSZYSCY wiedzą, co to jest, ba, że wszyscy POWINNI wiedzieć, bo to przecież okropnie oczywiste, ale cóż - JA nie wiem, więc pytam. Kim jest osobnik na zdjęciach? Mam tego pełno, aż mnie korci, żeby to zjeść, zaparzyć herbatkę, ew. podać kozie i kurczakom. Podpowiedzcie, dobrzy ludzie, zanim urządzę sobie pomór masowy :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

@ Kabomba, kto pyta nie błądzi :) Mnie to wygląda na miętę pomarańczową (http://www.oczarjk.pl/?act=2145 )
A rozgniatanie rośliny to czasem całkiem niezły sposób na jej rozpoznanie, a nie żadna nerwica :D
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Dziękuję, LaViol, sprawdziłam i niby wszystko pasuje, tylko te połyskliwe liście nie bardzo. Moja jest raczej matowa i na żadnym etapie wzrostu nie robi się błyszcząca. Co więcej, ostatni obrazek na stronie, którą podałaś, ukazuje roślinę o sporych liściach. To moje zielsko ma liście jednak drobniejsze. ALE... Ale może moja roślina jest po prostu skundlona? I skąd mięta pomarańczowa w lesie? No chyba, że poprzedni gospodarze coś takiego sobie wysiali, dawno temu, a to się rozpanoszyło i ciut zdziczało? Czy moje rozumowanie ma choćby cień sensu?
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Niech będzie, dla DOBRA NAUKI poszłam zjeść jeden listek. Ocena organoleptyczna:

Liść smaczny, kruchy, bez długożujących się włókien. Smak orzeźwiający, lekko trąci skórką pomarańczową (czyli nuta cytrusowej goryczki) i odrobinę pieprzny - pozostawia uczucie "szczypania" na koniuszku języka. Przegryziony racuszkiem z twarogu z konfiturą wiśniową - doskonały :)

Dam jeszcze kozie do spróbowania (mają "nosa" do odróżniania roślin trujących od jadalnych), tylko akurat gdzieś w diabły polazła.
No coraz bardziej wierzę, że to ta mięta od LaViol. A ja tyle tego wyrwałam na zmarnowanie!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”