Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Post »

Monia, kolejna przeróbka rabaty ;:oj
Jak zwykle nic nowego nie napiszę...........pięknie ci wyszła ;:108
Różami czasujesz ;:196
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko pod opaski żwirowe kładę zwykłą grubszą folię. Wiem że to mało ekologiczne ale nie sadzę w tym miejscu żadnych roślin. Zielsko również nie rośnie i na jakiś czas mam spokój. Co jakiś czas chwaścik się przyplącze ale łatwo się go usuwa.
Na dużych rabatach położona jest folia ogrodnicza ale ona po kilku latach zaczyna przepuszczać chwasty. Nie jest tego wiele ale z roku na rok coraz więcej. Zwłaszcza, że wokół otaczają mnie nieużytki rolne ze sporą ilością różnorakiego zielska.

Alu mistrzynią w przeróbkach ;:224 Szkoda tylko, że za pierwszym razem mi tak nie wychodzi jak powinno. W ten sposób zaoszczędziłabym sobie sporo czasu i pracy i od kilku lat mogłabym leżeć na leżaczku :;230 Z drugiej strony człowiek uczy się na błędach więc doświadczenie i dorobek w tej dziedzinie mam już spory ;:306

Reniu skrupulatnie wypełniam swój plan na ten rok i jak dobrze pójdzie to chyba zasłużę na leżaczek :D Zostały mi jeszcze dwie rabaty do zakończenia. Nie wiele pracy ale muszę mieć kamyki by je dokończyć. No i jeszcze cała rabata do przeróbki od wschodniej strony domu. Nie miałam jej w planach przerabiać ale przestała mi się podobać i powstała nowa koncepcja dość kosztowna bo chcę kupić duże rośliny więc nie wiem czy nie przełożę jej na następny sezon.
I to byłby chyba koniec. Tylko rany boskie jak ja przeżyję bez zakupów w szkólkach ;:oj
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Moja nadal rabatowa Eden Rose
Obrazek Obrazek

Bailando
Obrazek Obrazek

Heidi Klum

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

Moniczko, jak zwykle niebywale pięknie i estetycznie u Ciebie.
Mam tylko jedno wielkie ALE, ale ale czemu Skierniewice są tak daleko ode mnie ;:145 ;:145
Na żywo Twój ogród wygląda pewnie jeszcze okazalej
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Moni :wit Na razie tylko zaznaczam sobie Twoje królestwo, jutro poczytam uważniej. Róże widzę masz już dorodne, rozkrzewione, bujnie kwitnące ;:oj Wspaniałe :D Cudna Clair Renaissance - już mnie zaraziłaś ;:306 Trafiła na zachciankową listę, tylko gdzie ja ją upchnę ;:223
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Miniczko wspaniałe rabaty ;:215 zawsze je podziwiam ;:168
Rabatowa Edenka ;:167 dla mnie mogłaby zawsze taka być :D
Ja swoją w tym sezonie poprowadziłam poziomo jak najniżej gruntu, ale nie udało mi się
osiągnąć efektu róży rabatowe.... Moja ma zbyt grube pędy :wink:
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Monimg aż tak daleko to nie jest ale w półgodziny niestety nie dojedziesz na szybką kawę i pogaduchy. Jak będziesz się wybierała do centrum to zapraszam. Niestety mój ogród nie zawsze jest wymuskany. W tym tygodniu nie miałam czasu by cokolwiek w nim robić i jak zrobiłam w piątek wieczorem obchód to mi ręce opadły. Róże po deszczach a później po kilku dniach słonecznych wyglądały okropnie, większość z nich przekwitła albo oklapła. Wiele krzewów i bylin wymaga przycięcia.
Dopiero dziś znalazłam czas i sekator poszedł w ruch ale żeby ogarnąć całość potrzebowałabym z dwóch wolnych dni.
Obecnie pada a raczej leje więc znów będę miała pełno kwiatów różanych do przycięci,a przede mną pracowity tydzień więc raczej na ogród znajdę czas dopiero w sobotę. Pocieszające jest że od 14 lipca mam 2 tygodniowy urlop.

Elwi na pewno znajdziesz miejsce dla kolejnej róży. Znając nasze zapędy to uszczuplisz kawałek trawnika lub wykopiesz jakiś mało efektowny krzew aby tylko znaleźć miejsce dla kolejnej wymarzonej :;230. Ja postanowiłam sobie, że już większej ilości róż nie mogę mieć ze względu na brak czasu no i miejsca niestety też. Na razie twardo się tego trzymam. Kolejna róża może być zakupiona tylko w zamian za jakąś inną z której będę nie zadowolona. I już chyba mam jedną do odstrzału ;:224

Maju jak chcesz żeby twoja Eden Rose miała rozmiary rabatówki to musisz tak jak ja posadzić ją miedzy thujami i wielkim jałowcem. Niestety to było jedyne miejsce z kawałkiem wolnej siatki na której mogłaby się opierać. Paradoksalnie niestety nie potrzebuje podpory bo nie ma długich pędów ;:223 Jestem bardzo cierpliwa i mam nadzieję że kiedyś jednak się doczekam.
Pozdrawiam Monika
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Piękne zdjęcia ;:167 Przeróbka rabaty niezwykle udana. Masz talent dziewczyno. Jak już myślę że pięknie to przerabiasz na jeszcze ciekawsze. Z przyjemnością oglądam ;:180
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Bailando muszę sobie w końcu kupić, wciąż o niej zapominam a jest warta grzechu :wink:
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Moniko czy ty swoim Roxy obcinasz przekwitłe kwiatostany?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Moni, a któraż to tak Ci podpadła, że chcesz się jej pozbyć? Po zdjęciach nie widać, że jakaś słabo rośnie. Heidi Klum masz katalogową, obsypaną kwieciem, Artemis też daje czadu ;:215
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Jola dziękuję. Już się szykuję do kolejnych przeróbek, więc w najbliższych dniach spodziewaj się nowych zdjęć.. Przez ostatnie dni szalałam z sekatorem i przycinałam bukszpany i krzewy. Rezultat ogarnięty ogród i palce w pęcherzach.

AniaDS Bailando polecam, jest bardzo piękna, kwitnie bardzo długo. Moje są do przesadzenia. Niestety miejsce w którym obecnie rosną nie za bardzo im odpowiada.

Anka_ obcinam Roxy przekwitnięte kwiatostany. Długie pędy przycinam bardzo krótko by tworzyła okrągłą poduszeczkę.
To samo robię z Knirpsem ale i tak sobie z tego nic nie robi i wypuszcza dłuższe pędy.

Elwi zastanawiam się nad pozbyciem The Fisherman's friend. Mam 3 sztuki posadzone koło siebie i niestety kolejny rok nie spełniają moich oczekiwań. Wiem , że to piękna róża ale u mnie jakoś jej nie pasuje. Przypala ją słońce, część kwiatów jest zniekształconych i ogólnie słabo się rozrasta. Zastanawiam się czy zamiast nich nie posadzić innej angielki William and Catherine.
Kolejne to dwie Pastelki Zaczęły mi marnieć i więdnąć Nie wiem co się z nimi dzieje. Ścięłam je i czekam czy wypuszczą nowe pędy. Jeśli nie zamienię je na coś sprawdzonego np na Leonarda

Zaczęła popis moja ulubienica Anabella

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Szalona Baronessa i delikatna Gemma

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No i gdzie zmiany?

Baronessa piękna, mam ją na jesienną listę wciągniętą ;:306
A Gemma dlaczego delikatna? Źle znosi warunki atmosferyczne czy taka eteryczna z wyglądu? bo wygląda dość solidnie.

A propos cięcia Knirpsa, gdzieś czytałam, że jak za mocno się tnie to róża właśnie sobie to rekompensuje długimi batami. Może ustal jej jakąś średnią wielkość. Ja swojej w ogóle nie cięłam ale mam ją pierwszy rok i pozwalam na samowolkę. Ma niemal 2 m szerokości i super kwitnie po całości, tworząc front rabatki.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Moniko, :wit . Obejrzałam Twój ogród i jestem zachwycona połączeniami iglaków z różami. Całość jest bardzo spójna, wszystko jest pięknie przemyślane, aż nie chce się od Ciebie wychodzić ;:215 Fajnie, że każdy z ogrodów ma swój styl i jest inny. Zawsze można czegoś nowego nauczyć się i wdrożyć ciekawe pomysły u siebie ;:173
Mam dzięki Tobie nową koncepcję na rozszerzenie swojej kolekcji róż ;:131 Posadzę moje ulubienice właśnie w sąsiedztwie iglaków :) W jakiej odległości radziłabyś je posadzić? A Baronesse ;:167 podziwiam ją już w kilku ogrodach i coraz bardziej mi się podoba.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”