Ogród 100 róż cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. III

Post »

Wiem, Aniu, wstyd straszny, że tak długo w krzaczorach siedziałam. Ale czytałam zawsze ;:168 I się jednak odezwałam.
No i zgapiać będę, cieszysz się ;:306
Nie, chodziło mi o Roseraie du Chatelet. Tę trza przed deszczem chronić.
A propos Purple Eden, to mam różę cudną, ciemną, podobną, ale do tej pory nn. Może to ona, hm? A Twoja pachnie? A jak znosi mocne słońce?
Moja jest przy murze i mimo, że tuż po południu pozostaje w cieniu do końca dnia słońce bardzo ją przypieka. Końcówki płatków robią się czarne, a kwiaty nie do końca już wtedy się otwierają. Muszę ją koniecznie przesadzić.
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Aniu na jak długo i co ile dni włączasz nawadnianie liniami kroplującymi rózom? Czy masz cięźką glebę w ogrodzie, gliniastą?
Zapomniałam napisać , ze zdjęcia róż powalają na kolana. Ale ja wracam do II części wątku, gdyż studiuję Twój alfabet różany :tan

Ps. Dotarly dzisiaj do mnie róże, Big Purple po prostu mnie zachwyciła. Ale poczekam sobie cieprliwie na pierwsze kwiaty Alana Tichmarscha, Louis Odier i kilku innych ślicznotek. Jak juz się wyedukuję w Twoich różch to znów wrócę z pytaniami :wit
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, ale zapodaaś porcję fotek :shock: Masz piękne róże w ciekawych odmianach ;:215 - u mnie róże nigdy tak dorodne nie urosną, bo są wciąż nie dożywione z powodu jakości gleby - to jedna z najsłabszych co do kategorii - zupełnie jałowa i bardzo przepuszczalna, a do tego poniżej 10cm tej ziemi jest już sam kamień :( - zastanawiam się jak w ogóle w tym mogą rosnąć te biedactwa. Muszę pomyśleć o jakimś nawadnianiu :roll:
Ja też sporo kupowałam w Floribundzie - jestem zadowolona z jakości sadzonek, choć zdarzyło mi się kilka pomyłkowych róż i to już mniej cieszy :?
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Aniu same ślicznotki masz w ogrodzie ;:63 .Cudne i pięknie kwitnące.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ania,
Dobrze doczytalaś, nie mam pewności czy będą to róże. Chyba raczej coś innego.
Były u mnie dziewczyny i spojrzaly na różankę innym, świeżym okiem, nawet podsunęły pewne pomysły ;:173
Pozdrawiam
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu chyba Cię zgubiłam ;:223 :oops:
Wracam oglądać Twoje cuda ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, :wit trafiłam do Ciebie z wątku Alexi. Twój ogród zachwyca w każdym calu ;:215 Róże wszystkie niezwykle dorodne i dobrane perfekcyjnie ;:333 Mi szczególnie przypadły do ;:167 Baronesse, Rosenfee, Chantal Marieux. Czy możesz napisać gdzie nabyć te ślicznotki? Ciekawa jestem jakie one duże u Ciebie urosły? Ja mam miejsce już tylko na niezbyt duże odmiany :?
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Witajcie upalnie ;:3

Juliet, no cieszę się jak cholerka :;230
Widzisz, jaki bystrzak ze mnie; napisałaś przecież, że z RO. Mam dla Ciebie zdjęcie tej róży po przedwczorajszej ulewie i wietrzysku. Myślę, że wygląda całkiem dobrze. Dzisiaj natomiast rozwinęło się większość pączków i kwiaty raczej marnie radzą sobie w tych wysokich temperaturach ? ugotowane...
Purple Eden to floribunda. Pachnie, a po rozwinięciu widoczny jest żółty środek. Moim aparatem za Chiny nie zrobię jej dobrego zdjęcia, więc tu masz link http://www.filroses.com/DetaliiProdus/1 ... _eden.html . Tu kupowałam i tak naprawdę wygląda. Czasami jest bardziej bordowa, a czasami bardziej wpada we fiolet jak na tych fotkach. Moja rośnie zdecydowanie w półcieniu (a nawet więcej niż pół :;230 ).

Roseraie du Chatelet
Obrazek

Madżenko, ostatnio wcale nie muszę włączać, bo codziennie leje :wink: Z tą moją linią kroplującą to jest tak, że była wykonana pod zupełnie inne rośliny (tyły ogrodu). Nie planowałam do końca takich nasadzeń, jakie mam obecnie, a tym bardziej ponad dwustu róż... W tej część nawadnianie musi więc zostać dostosowane do obecnego stanu. W związku z tym, że nie jest wydajne, w miarę potrzeb latam niestety z konewkami, ale głównie do nowo posadzonych krzaków.
W ogrodzie mam glinę klasy IVa, na którą nawieźliśmy kilkadziesiąt centymetrów czarnej ziemi klasy II.
Madżen, mnie również zachwyca większość purpurowych... Wszystko wskazuje na to, że też będziesz musiała przerabiać linię kroplującą :;230

Monia, dziękuję :) Tobie w takim razie tym bardziej należą się słowa uznania; przy marnych warunkach glebowych wyczarowałaś przepiękny ogród, z tyloma cudnymi odmianami róż...
Nawadnianie przy takich nasadzeniach to konieczność, żeby ogród cały czas był przyjemnością, a nie udręką... Swoje muszę przerobić jak najszybciej.
Wiesz co, mnie się jeszcze nie zdarzyła pomyłka we Floribundzie. Najgorsze są jednak pomyłki z zagranicznych szkółek, bo najczęściej oferują zwrot kasy, a nie nową przesyłkę.

Agatko, dzięki. Róże powoli wyhamowują. Pomagają im zdecydowanie ostatnie burze i silne wiatry :)

Justyś, to jestem ciekawa, co Ci chodzi po głowie... ;:oj

Majeczko, fajnie, że jesteś ;:196 . Zapraszam :)

Dzisiaj mam fotki z końca czerwca, które zrobiłam użyczonym, trochę lepszym aparatem. Ogród do tej sesji nie był zupełnie przygotowany; róże po deszczach nie oczyszczone, trawnik nie przystrzyżony, ale na zdjęciach ? przynajmniej wg mojej oceny ? wygląda to urokliwie, w realu ? niekoniecznie :;230

Acropolis
Obrazek

Petticoat
Obrazek

Novalis
Obrazek

Old Port. Bardzo jestem zadowolona z tej róży. Spełniła moje oczekiwania - co do koloru, powtarzania kwitnienia, budowania krzaczka. Na razie też nie choruje.
Obrazek

Harlow Carr. Zawsze ją lubiłam, ale w tym sezonie zachwyciła ....
Obrazek

Leonardo da Vinci
Obrazek

Aleksandra Princess de Luxemburg
Obrazek

krwawnik
Obrazek

cudowna Comte de Chambord
Obrazek

Maid Marion
Obrazek

Princess Alexandra of Kent
Obrazek

Claire Marshall
Obrazek

Claire Marshall i Sweet Sensation
Obrazek

Pink Flower Cirkus
Obrazek

Rosenfee
Obrazek

Baronesse
Obrazek

Lions Rose
Obrazek

Bonica 82
Obrazek

widoczek
Obrazek

White Meidiland
Obrazek

Cottage Rose
Obrazek

Princess Alexandra of Kent
Obrazek

zegar
Obrazek

Lionsy z krwawnikiem
Obrazek

New Dawn i Marcelina
Obrazek

Innocencia
Obrazek

Sharifa Asma
Obrazek

Fuksja Van Eijk Bello
Obrazek

Jeszcze raz Harlow Carr
Obrazek

;:100
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Cudownie ;:167 Brak mi słów zachwytu Aniu ;:170 Oj ten Leoś potrafi zawrócić w głowie ;:333
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Zupełnie jak w zaczarowanym ogrodzie. Róże tak pięknie wybrane. No nie do uwierzenia. ;:oj
Jak tu wytrwać, żeby ich nie szukać, kupować ... chcieć!

Ile czasu spędzasz w ogrodzie ?

Piękne róże. Piękne zdjęcia. Piękny ogród.
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Dorotko :wit Dzięki za tak miłe słowa ;:180
Baronesse i Chantal Merieux kupowałam we Floribundzie, a Rosenfee ? w RosaĆwik. Te dwie pierwsze dorastają do 60-70 cm. Chantal mam dopiero pierwszy sezon. Teoretycznie osiąga wysokość 1m. Wszystkie więc powinnaś zmieścić :D

Aniu, dzięki ;:196 Tak, Leoś jest niezawodny. U mnie w tym roku taki bardziej kompaktowy nawet :D

Monika, ostatnio w ogrodzie spędzam o wiele za mało czasu niż bym chciała. Po paru dniach nicnierobienia trzeba jednak odpokutować i siedzieć w nim o wiele więcej niż bym chciała :;230 Tak na poważnie, to regularne oczyszczanie róż i bylin w szczycie sezonu wymaga 2-3 godzin pracy dziennie.
Bardzo Ci dziękuję za ciepłe słowa :D Nie pozostaje Ci nic innego jak szukać, kupować ... chcieć!. To najfajniejsze zajęcie na zimowe wieczory :wink:
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu przebrnęłam przez wszystkie cudowności, nad niektórymi zatrzymałam się na nieco dłużej, inne przemknęły dość szybko a do niektórych wracałam aby znowu je podziwiać ;:oj
Zebrałaś śliczniutkie różyczki, tego nie da się ukryć. Te potężne plamy kolorystyczne dają wspaniały efekt.
Pokazujesz takie zdjęcia że już od razu chce się
szukać, kupować ... chcieć!.
;:306

A teraz mam pytanie dotyczące dwóch białych róż: Artemis i Parky - obie śliczne ale którą byś poleciła z całego serca?
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Ana na szczęscie mam linię kroplującą dosyć gesto położoną więc mogę sadzić róże ;:oj :heja Problem polega na tym, że chwilowo nie dziala.... Bo od ciagłego przesadzania poprzecinałam ją szpadlem w wielu miejscach... ;:124 Ale mi to nie przeszkadza, bo ciągle leje a ja mam glinę klasy III :) I tak nowo posadzone róże wymagaja konewek.... Zatem nawadnianie moźe uruchomie od sierpnia ;:108 Tylko podlewam trawnik :)
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edulkotku, dzięki ;:196
Dla mnie te dwie róże są zupełnie inne. Obie są jednak zdrowe i chętnie kwitną. Artemis mam dopiero od wiosny. Szybko zbudowała ładny krzaczek i dłużej trzyma kwiaty niż Parky. Te róże mają też kwiaty różnego kształtu. Artemis ma nieduże, nieco kremowe kwiaty, zebrane w bukiety, a kwiaty Parky są bardziej eleganckie, czysto białe.. Biorąc pod uwagę fakt, że wkurzam się na częste oczyszczanie zbyt szybko osypujących się krzaków, pewnie skłaniałabym się ku Artemis.

Madżen, z tym przesadzaniem i przecinaniem węży, to tak jak u mnie :roll: M. zaopatrzył się już nawet w zapas złączek :;230
Ziemię masz koleżanko idealną do róż ;:oj Tylko sadzić :tan
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
hypnosa
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu,czytam ja sobie ciebie i czytam,a lista rośnie i rośnie.Ciekawe co z tego wyjdzie :lol: Tylko,że ja zapomniałam jaki klimat mam u siebie,zupełnie inny od twoich nadmorskich łagodności.Podziwiam stale urodę twojego ogrodu i jak mam doła ogrodowego to zerkam na twój watek,po którym dostaje kopa do działania. :wit
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”