Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
marmod
50p
50p
Od: 4 lip 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1

Post »

Dzięki, też obstawiałem nadmiar nawozu. Zrobiłem analizę gleby ale gleby w gruncie. Czy jest jakiś tańszy sposób na sprawdzenie podstawowych pierwiastków w glebie?

Nie wyobrażam sobie płacić za 2 analizy gleby w gruncie i w tunelu co rok. Mam po prostu za małe paletka na rośliny ( w sumie 30 sztuk).
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

monika10 pisze:Co może być powodem ,że w gronie jeden lub dwa pomidory duże,a reszta praktycznie nie rośnie. Mam tak na kilku krzakach ,może to kwestia odmiany ,bo są i takie ,że grona bardzo ładne ,wyrównane. :wink: Pozdrawiam.
Monika, w innym wątku Wszystko o pomidorach cz. 8 na str. 69, krystynac50 pisała o czymś podobnym, może Ci to pomoże :wink:
krystynac50 pisze:...Ispolin rósł 1 w dolnym gronie i do póki nie zerwałam go reszta pomidorów czekała . Zniecierpliwiona tym że inne nie rosną odciełam go sekatorem jak tylko zaczął się czerwienić i dopiero następne pomidorki zaczęły rosnąc było ich jeszcze 13..
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wreszcie coś się zaczyna dziać. Pierwsza była Rozowaja Mjeczta, teraz Mortgage Lifter. :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie Betaluxy pod chmurą dojrzewają a pod folią ni chuchu :evil:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym dojrzewaniem tego roku, to jakieś wielkie hallo się u mnie robi. Stoją jak zaklęte, ale ciepłe noce wreszcie przyszły, to może ruszą. :?:
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Moje pomidorki w tym roku bardzo późno posadzone. Trzy przedostatnie wysadziłam dziś :| .
Pierwszy dojrzał Stupice (kilka dni temu) wysadzany po 20 maja. Dziś zerwałam kolejne dwa Stupice i jednego Betaluxa. Pozostałe jeszcze zielone.
pozdrawiam Ewa
radekt
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2014, o 08:22

Post »

Jak na pierwszoroczniaka moje pomidory rosną na razie prawie bez problemów. Po lekturach wątków z tego forum przesadziłem trochę z oszczędzaniem w podlewaniu przez co 3 krzaki mają suchą zgniliznę wierzchołkową. Ale dzięki temu forum rosną mi piękne pomidory. Tylko cierpliwości brakuje bo już pomidory duże a wszystkie zielone :( Przez ostatnie chłody całkowicie przestały rosnąć ale już teraz jest ciepełko :D Oto kilka zdjęć. Są to opal essence. Obrazek Obrazek
Pabblo_Pl

Post »

Prośba do osób które miały pomidora Czarny Merv o potwierdzenie że to właściwy pomidor.
Dodam iż że siałem 4 ziarenka i każde w osobny podpisany kubeczek więc o pomyłce mojej nie ma mowy.
A dwa mam takie jak na zdjęciu a dwa krzaki mają owoce koktajlowe w kształcie winogronowym.
Obrazek
Obrazek

Ogólnie Jabłonka Rosji już też dojrzewa i pomidor, który miał być White Tomesol a nim nie jest bo robi się czerwony a nie kremowy, też dojrzewa..
Na zdjęciu jeszcze nie dojrzały jak White Tomesol..

Obrazek
ju_s_tyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 wrz 2013, o 20:38

Post »

Powiedzcie jakie macie "patenty" na obniżenie temperatury w folii w taki upał jak dzisiaj?? Wchodzę do folii a tam na termometrze 45*C :((, nasłoneczniona folia jest mniej więcej od 9.00-do 17.30 czyli jak jestem w pracy i nigdy tego nie zauważyłam, no ale dziś się załamałam już wiem czemu mi opada trochę kwiatków. Aha folia jest otwarta na przelot drzwi 1,2x2m z obu stron
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyna Wcześniej wapnowałem, jednak na liczniku 42-43 stopnie. Zdenerwowaszy się i założyłem agrowłókninę na dach. Dojechało przy tych upałach do 36 stopni. W razie potrzeby, zawsze można ja odsunąć dla lepszego prześwietlenia foliaka.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

U mnie zjedzonych kilka Stupice. I Najwcześniejszy od Comci się rumieni. Ale widac w tym roku go wyprzedzili:)

Bardzo się napaliłam w tym roku na wcześniejsze pomidory. Pierwsza partia poszła do tunelu nieogrzewanego już 9 kwietnia(siane początkiem marca) ( eksperymentalnie, miałam w zapasie ich sadzonki). Ale widać, że klimatu w Polsce się nie przeskoczy :;230 i nie ma to większego sensu. Człowiek zdany jest na pogodę i wiosnę, która różnie się rozkręca co roku. A zimne noce i zimni ogrodnicy i tak "robią swoje". Pomidory są jak co roku koło połowy lipca- czyli jakby były sadzone jak Bóg przykazał :wink: ok 15 maja. Sadziłam je na 3 tury, w odstępach 2 tygodniowych. I wszystkie wyrównały, nie widać różnic. Takie moje wnioski:).
Obrazek

Stary Malinowy
Obrazek

Kalman
Obrazek

Polish Giant i Czarny Książę
Obrazek
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Obrazek Obrazek
Stupice i Herzfeuer już od tygodnia jemy,pozostałe kolory też dojrzewają Obrazek
Frankenstein Black
Obrazek
Persimmonowy żółty
Obrazek
Koralovyj
Obrazek
Koktajlowy nn najwcześniejszy.Siany razem z innymi dojrzewa duuużo wcześniej,dlatego na pierwszych gronach już obskubane owoce.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Ale podnosicie ludziom ciśnienie.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Pierwszy raz w życiu udało mi się zaobserwować zjawisko gutacji, dzisiaj rano w foliaku.
Zdziwiło mnie to, bo raczej nie mam czasu często podlewać i pomidory bywają nieraz lekko podwiędnięte, nawet bałam się, czy nie dostaną SZW...
A tu okazuje się, że mają wody aż za dużo. Gleba jest gliniasta, jednak z racji na te temperatury przesycha szybko.
Nie podlewać, nawet jeśli więdną wierzchołki?
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Oczywiście, że podlewać, to zjawisko wynika z różnic w wilgotności , czy raczej jej braku, jak rano niema wiatru, a słońce świeci to rośnie wilgotność i liście "łzawia" ale póżniej wszysto wraca do normy , pomidory muszą mieć wodę , zwłaszcza w czasie upałów
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”