Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

jode22 pisze:Raczej przesyt ;:224 .
A czy w przesycie pomidorów generatywnych liście nie powinny być lekko wygięte do dołu oraz oklapłe ( jakby podwiędnięte) ?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Owszem przy delikatnym przesycie wierzchołek podwiJa się delikatnie w dół, jak rogi barana :) jednak gdy jest dużo za dużo to skręca aż łodygi z liśćmi w spiralę.
spanishfly
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 kwie 2014, o 14:54

Post »

Moje krzaczki już od ponad 10 dni nic nie dostawały poza wodą, dodatkowo pozwoliłem rosnąć wilkom żeby przejadały florovit który im dowaliłem w nadmiarze. Myślicie że ten krzaczek już dochodzi do siebie i mogę go oczyścić z wyrastających pędów czy jeszcze nie ? Oczywiście nie zamierzam dolewać nawozu :P
Obrazek
Pozdrawiam, Tomek.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

tencia pisze:Moje też się zwijają ,miały tylko obornik i po tygodniu od posadzenia zasilone saletrzakiem .W ubiegłym roku dawałam jeszcze gnojówkę z pokrzyw i też były zwinięte,chyba nie mam ręki do pomidorów.
Bardzo czesto mam dolene liscie na krzakach zwiniete w rurki (blaszka lisciowa podwija sie od gory na bocznych krawedziach liscia - jak rozumiem o to chodzi). Jedne krzaki to maja, inne nie. Rosna kolo siebie i sa tej samej odmiany. Na szczescie w pomidorach ze smakiem zjada sie owoce, a nie liscie. To zwijanie w rozwoju owocow raczej nie przeszkadza, wiec dlaczego piszesz, ze nie masz reki? :)
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Dobrze że napisałem na forum bo myślałem że one są głodne i dlatego wykręcają liście ale dzięki wam już wiadomo że mają przedobrzone. Ale muszę spryskać dolistnie siarczanem magnezu bo już Betaluxy jako wrażliwe na jego niedobór zaczynają dawać znać o tym.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Bardzo interesujący wątek.
Moje pomidory na razie jeszcze zielone (* i te żółte i te czerwone). Zauważyłam kilka staśmionych kwiatów. Pewnie trzeba je oberwać?
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Paweł zrób (jak możesz) zdjęcia betaluxom.

U mnie część pomidorów też się zwija ale mam x odmian i jakby dopóki tylko część ma jakieś nieładne liście to się tym zbytnio nie przejmuję.

Mam pytanie. Niektóre rośliny chyba dały z siebie już dużo i mają liście zwisające do samej ziemi. Czy powinnam je oberwać?

A oto i rysunek :;230

Obrazek

Te dolne liście powinnam oberwać jeśli prowadzę roślinę na 2 pędy? Nie mam jak przenieść zdjęcia z aparatu na laptop stąd też ten mój rysunek ;:131
Pozdrawiam Jola
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też prowadzę zawsze pomidory wysokie na dwa pędy i mniej więcej teraz, jak krzaki są już wyrośnięte obrywam dolne liście do pierwszego grona. Potem już nic nie ruszam aż do końca sezonu, oprócz wilków oczywiście.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

grazka100 najważniejsze by ze staśmionych kwiatów, z owoców nie zbierać nasion.A czy oberwiesz to sama musisz zdecydować. Ja oberwałam w sumie dwa, bo były na dużych gronach, resztę zostawiłam - będą do jedzenia.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ja staśmionych nie obrywam, nawet jeśli wyrośnie z niego mutant o dziwnym kształcie, to i tak trafi do sosu :)
A nasionka, to wiadomo - z najładniejszych okazów tylko.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

whitedame, miałam Caro Rich w zeszłym roku, ale miałam też cały czas niedobór azotu (bo wiosną przez deszcze wszystko wymyło). Krzaki nie miały grubych łodyg, liście średnie, nieźle wiązał, smak wspaniały, natomiast wielkość owoców mniejsza niż podają źródła. Jeżeli ty masz grube łodygi i wielkie liście które skręcają się w baranie rogi, to znaczy że na starcie miał nadmiar azotu i poszedł w rozwój wegetatywny. Niestety nie ma innego wyjścia, tylko trzeba czekać, aż przeje jedzenie ;:131 . Kozula kiedyś radziła, żeby usuwać po jednym liściu z łodygi - nad gronem, to osłabi ich wzrost wegetatywny.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Dzięki Jode, muszę sobie zaznaczyć, że jest tak wrażliwy na nadmiar azotu. Czekam aż go przeje i zobaczymy.
W tym roku próbuję odmiany stąd ich mnóstwo w moim ogródku, ale już widzę o co chodziło forumowicz jak pisał, że wystarczy tylko kilka odmian.
Przy ich zbyt wielu nietrudno popełnić pomyłkę przy nawożeniu.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

No dokładnie :D Dlatego bardzo zdziwiłem się jak ktoś odpowiedział na jego wypowiedz ironicznie, skoro on powiedział najprawdziwszą prawdę :wink:
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Dzięki, dzięki. Cały czas się uczę.
Jestem taką "ogrodniczką" od dwóch - trzech lat.
Na starość mi się zachciało. Przedtem nie miałam ani kawałka ziemi. :lol:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

BobejGS pisze:No dokładnie :D Dlatego bardzo zdziwiłem się jak ktoś odpowiedział na jego wypowiedz ironicznie, skoro on powiedział najprawdziwszą prawdę :wink:
Błażej. Taka ironia wzbudza we mnie tylko politowanie. Przecież nie ja się będę borykał z problemami.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”