Budowa własnej szklarni

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
majsterqrczak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2014, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Budowa własnej szklarni

Post »

Cześć wszystkim! Ostatnio rozmyślałem nieco nad zagospodarowaniem ogrodu i pozostali domownicy powierzyli mi budowę niewielkiej szklarni :D. Do dyspozycji mam ok 10-15 starych większych okien( razem z obramowaniem), oraz dużo desek (ok 10cm szerokości długość 5-8 m. Dużo prawdopodobieństwo że ktoś z was spotkał się już kiedyś z taką budową i byłbym bardzo wdzięczny gdyby ów osoba, doradziła mi, jak się za to porządnie zabrać, a szczególnie jak rozwiązać problem gradobić?( większy grad bez problemu przebije szyby ustawione pod kątem 90 stopni). Dzięki za ewentualną pomoc, pozdrawiam :) Przepraszam jeśli dałem w złym dziale, ale jestem od dzisiaj na tym forum i nie ogarniam jeszcze zbyt :P
bigs
100p
100p
Od: 17 sty 2011, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Budowa własnej szklarni

Post »

Mam szklarnię ze starych okien, dach z folii.
Obrazek
majsterqrczak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dokładnie o takim czymś myślałem :) Jak się sprawdza? Nie boisz się gradobić?

-- 3 lip 2014, o 09:46 --
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

A co z trzęsieniem ziemi, bo też może się zdarzyć, przynajmniej dach jest z folii, to szkło nie poleci na głowę.
majsterqrczak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie dodawaj bezsensownych odpowiedzi. Trzęsienie ziemi? Tego nawet mój dziadek u nas nie pamięta, za to gradobicia dosyć spore w moich okolicach zdarzają się co około 2 lata
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jak chcesz się ustrzec od szkód gradobicia, to możesz zawiesić gęstą siatkę, nawet taką na krety, większe kulki zatrzyma, a mniejsze zmniejszą prędkość, tak że nie wyrządzą szkody. Jeśli nie siatka, to można dach zrobić pod większym kątem, to też zwiększa wytrzymałość szyb.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Dokładnie, Ekopom dobrze radzi. U nas dach jest z okien. Na ramach okiennych przybite są dodatkowe listwy, po bokach wkręcone haczyki i umocowana jest zwykła, gęsta, zielona, plastikowa siatka . Chroni przed gradem i zacienia szklarenkę. Na zimę siatkę się ściąga.
Pozdrawiam! Gienia.
majsterqrczak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No i o taki pomysł mi chodził :) dzięki. A ja zrobiliście w swoich szklarniach fundamenty?
majsterqrczak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zabezpieczasz jakoś to drewno bigs?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W kraju buduje się dużo szklarni, tuneli foliowych - i te nie są jakoś dodatkowo zabezpieczane przed gradobiciami.

Wynika z tego, że nawet jeśli są, to niezmiernie rzadko robią szkody na danym terenie. A siatka ograniczy dostęp światła a i koszt pewnie będzie nie mniejszy niż nowa folia na dach czy wymiana dwóch szyb.
bigs
100p
100p
Od: 17 sty 2011, o 20:57

Post »

Szklarnia ma już 3 lata. W żaden sposób nie zabezpieczam dodatkowo drewna. Dach wykonałem z folii ponieważ było to wtedy dla mnie łatwiejsze do wykonania. Jeśli budujesz szklarnię na pustej działce to polecam przymocować ją do gruntu w kilku miejscach.
majsterqrczak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na fundamenty postanowiłem użyć takich beli, 7x7 cm gdzieś mają, rozłożone poziomo na ziemi, i do nich pod kątem 90 stopni szyby przymocuję. Bele będą miały kontakt z podłożem i tutaj się zastanawiałem czy nie byłoby dobre obsypanie ich piaskiem, a następnie zawinięcie w folię. Co do siatki, to myślę że nie musi być mocowana na stałe, a że mam sporo czasu, bo jestem jeszcze młody i mam wakacje to mogę w czasie mroczenia się nieba iść i ją rozwinąć. Co sądzicie o takich pomysłach ;:173 ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Hosta pisze:W kraju buduje się dużo szklarni, tuneli foliowych - i te nie są jakoś dodatkowo zabezpieczane przed gradobiciami.
Wynika z tego, że nawet jeśli są, to niezmiernie rzadko robią szkody na danym terenie. A siatka ograniczy dostęp światła a i koszt pewnie będzie nie mniejszy niż nowa folia na dach czy wymiana dwóch szyb.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u nas grad bywa 2 -3 razy w sezonie.Zdarza się taki, że uszkadza karoserie samochodów. Potłucze szyby i kto to szkło z ziemi powybiera bez pokaleczenia się? Taka zwykła plastykowa siatka z ogrodniczego kosztuje grosze, lekkie zacienienie jest bardzo potrzebne, bo pomidory się gotują, nie zapylają się, mimo otwartych wszystkich wietrzników i obydwu drzwi na przestrzał. Pyłek się po prostu nie osypuje. Zresztą boki szklarenki nie są zacieniane, przynajmniej można wejść, co bez zacienienia raczej trudne, gorąco nie do wytrzymania.
Pozdrawiam! Gienia.
majsterqrczak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dobrze że mi przypomniałaś o kwestii zapylenia :)
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie grad występuje tez 2-3 razy, ale tylko raz na kilka lat, taki, że słychać ze gdzieś tam coś uszkodziło. Na parkingach stoją setki aut, a tylko w pojedynczych przypadkach są w ogóle jakieś straty.

U mnie pomidory rosną w polu. W szklarni tylko i wyłącznie na czas wzrostu sadzonek pomidorów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”