jest to krzew ozdobny zaślaz ,Abutilon (Hybridum striatum) . Abutilon jest niewymagający, uprawia się go w pojemniku na balkonach, tarasach. Kwiaty są duże, dzwonkowate o białym,różowym,zółtym łub pomarańczowym zabarwieniu. Idealna temperatura do przezimowania to ok.10°C, ale wystarczy mu i 5°C. W okresie wegetacji mocno podlewamy i nawozimy 2x w miesiącu nawozem do roślin pokojowych. Zimą podlewanie i nawożenie ograniczamy. Wiosną (na koniec lutego) rośliny przycinamy, żeby wypuściły nowe pędy i przesadzam (klasyczny ogrodniczy substrat).Pozdrawiam
Witam serdecznie wszystkich ,wiem ze jesteście świetni i mogę na Was liczyć .Wiosną siałam wiele nasion i po prostu nie pamiętam nazwy tej roślinki.Rośnie zdrowo co rusz wypuszcza młode listki ,jak na razie nie kwitła.Czy ktoś wie co to może być ? pozdrawiam gorąco
To chyba zaślaz, lub jak kto woli klonik ogrodowy(abutilion)Miałem przez kilka sezonów i całkiem ładnie się prezentuje. Niestety trzeba go przenosić na zimę do bezmroźnego i widnego pomieszczenia.Trochę zachodu, lepiej trzymać jako roślinę jednoroczną.Zdąży ładnie zakwitnąć gdy posieje się go wcześnie w domu lub szklarni.
Witaj Pawle ,nie mam zielonego pojęcia.Wiosną wysiewałam sporo nasion i przez przypadek wyrzuciłam torebki z nazwą.Dzisiaj jak ogladałam tą rośinkę to jest jeden pąk ,i wydaje mi sie ze będzie kwiat koloru białego lub jasno żółtego.Ale sama jestem ciekawa jaki to będzie kwiat. Pozdrawiam Cię
jeśli o to chodzi to wiem ,bo nawet jest taka specjalna wierzba energetyczna .Tylko raczej zastanawiam sie czemu tą roślinkę nazwałeś energetyczną ?Przepraszam Cię Pawełku ze zawracam Ci głowę ,ale juz taka jestem lubię wiedzieć wszystko co mnie interesuje
Myszko chyba masz rację .Sprawdzałam na google ,bardzo przypomina zaślaz mieszańcowy, Abutilon x hybridum .Tylko teraz pytanie ,czy on zimuje ? gdzie bym nie czytała ,to podobnie postępuje się jak z daturą .Jeśli juz znamy na 99% nazwę ,to moze ktoś podpowie coś na jego tema.Pozdrawiam