Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

Ale piękne ogórki macie! U mnie takie jak u Błażeja, na rozsadzie. Niestety ślimaki pożarły prawdopodobnie wszystko co wylazło, bo ani jednego słonecznika ani ogórka nie mam tam gdzie wysiewałam, a na rozsadzie wszystko pięknie wykiełkowało ;:124. Mam nadzieję, że pojem w tym roku ogórków, bo póki co to słabo mi idzie ta hodowla ;:124 .
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie dziś poszły sadzonki do gruntu. Mam nadzieję, że tym razem będzie wszystko ok :D Jeśli nie to zasieje prosto do gruntu i miech się dzieje wola nieba ;:306
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Błażej,

Może lepiej było poczekać ze 3 dni:
http://www.weatheronline.pl/weather/map ... 1406160600
;:oj

Ja moim biedakom szykuję kołderkę - jak je przechłodziło wcześniej do 7 stopni część się nie pozbierała a część bieduje do dzisiaj...
pozdrawiam, Tomek
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Witam.W ramach ocalenia sadzonek wszystkich warzyw stworzyłam barierę nie do przejścia dla ślimaków.Wygląda to niestetycznie,ale w tym przypadku nie chodzi o
estetykę lecz o rośliny. Joanna Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Joasiu-chyba nie doceniasz sprytu ślimaków. Taka zapora to dla nich pryszcz :twisted:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Jak wcześniej, tak i do tej pory ani jedna sadzonka ogórka,fasoli itp.nie została naruszona przez ślimaki.Być moze jest to zasługa ekologicznego neutralizatora slimaków.Z obserwacji wynika że wolą to niż zdrową,zieloną żywnośc.Joanna
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Poletko na którym rosną ogórki, ogrodziłam gałązkami igliwia, bo ponoć ślimaki nie lubią pełzać po szpilkach.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

Xavierka, działa? U mnie ślimaki zeżarły wszystko co zdołało wykiełkować gruncie dlatego teraz nasionka ogórków poszły na rozsadę. Zaraz jak wysadzę je do gruntu to obsypię granulkami. Niestety na te gady nic nie działa innego. Wyżerają wszystko co im stanie na drodze ;:134 .
Pozdrawiam :)
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ślimaki nie lubią igieł, tak samo jak świeżo skoszonej trawy. U mnie ich pełno, ale w tym roku o dziwo mniej niż w zeszłym. Cały zeszły sezon walczyłam z nimi i było warto (dlatego jak ktoś ma możliwości to radzę je zbierać). Jak na razie do ogórków się nie dobrały, mimo iż nie są obsypane.
kalisto1986
50p
50p
Od: 1 wrz 2013, o 00:58

Post »

U mnie na ślimaki nie działa nic. Ani skorupki jajek ( te lekko spowalniają dotarcie ślimoli do celu), ani skoszona trawa, ani najmłodsi ratownicy, którzy widząc w mojej ręce pudełko z niebieskimi granulkami, ratują swoich przyjaciół z piskiem paniki (szkoda, że czasem w amoku ratowania przemycą niektóre okazy do domu :roll: ). Jedynie wspomniane niebieskie granulki działają. Całe szczęście tylko 2 ogórki ucierpiały jak na razie w tym roku. Mam wrażenie, że odkąd mamy agrowłóknine ślimaki tak chętnie po niej nie wędrują.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Poczytałam w internecie, że można rownież obsypac rośliny mieloną kawą.Wiem, wiem, że trochę szkoda, ale no cóż.... ;:223.

Igliwie rzeczywiście zatrzymało trochę inwazję ślimaków, jak bez igliwia miałam wszytko zżarte, tak z igliwiem 2-3 rośliny zauważyłam naruszone, tak więc nie jest żle. Być może gdzieś była jakaś dziura i się dostały.

Myślę, że najlepszym sposobem walki ze ślimakami jest zlikwidowanie wszystkich cienistych miejsc, które znajdują się bezpośrednio przy plantacji i tak np. kosić trawnik, przerzedzić gęste krzaki (u mnie to były piwonie i liliowce). Miejsca nasłonecznione ślimaki sobie odpuszczają...

A propos, najmłodszych ratowników, niedawno słyszałam taki dialog między babcią i wnuczkmi na działce:
wnuczki: Babciaaaaaaaa, masz kapustę na działce.
babcia: Mam, a po co wam ta kapusta????
wnuczki: Bo znależlismy kilka gąsienić i chcemy je hodować. :;230
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
yasmeen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2013, o 13:07

Post »

Moje ogórki wysadzone z rozsady miesiąc temu jakieś takie marne są. Nie żółkną, nic ich nie podjada, ale nie rosną, są niskie, przybyło im ledwo parę liści, te co są nie są jakieś okazałe. Chciałam je prowadzić na sznurkach ale nawet nie ma jeszcze co się po tych sznurkach wspinać :( Jak je pobudzić do wzrostu? Pomidory wysadzone w tym samym czasie już kwitną i część ma pierwsze owocki.
yasmeen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2013, o 13:07

Post »

Update: Właśnie zobaczyłam, że pojawiły się już na nich kwiaty. Tylko co teraz? Rośliny maja może z 10 góra 15 cm wysokości :(
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

podłączam się do pytania Yasmeen,
u mnie to samo ogórki ładne, zielone ale prawie nie rosną, może dlatego, że noce zimne.
Przykryć nie ma jak bo sznurkowa konstrukcja.
pozdrawiam Karina
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Tutaj wyczytałam, że do 5-6 liścia dobrze jest usuwać odrosty, zawiązki ogórków. Tak też zrobiłam, na bieżąco pilnując i w efekcie ogórki zaczęły szybciej rosnąć. Można zerknąć też tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=55674
Pozdrawiam, Kasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”