Lilie-uprawa cz.5
Re: Lilie-uprawa cz.5
Piękne lilie, co jedna to piękniejsza
Marcoo16 super ujęcie Lili bulbiferum
Marcoo16 super ujęcie Lili bulbiferum
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne Wasze lilie.
Moje też zaczynają kwitnąć,
ale niestety zimy mroźnej
nie było a ja mam pogrom
wśród lilii.

Moje też zaczynają kwitnąć,
ale niestety zimy mroźnej
nie było a ja mam pogrom
wśród lilii.

- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuje za słowa pochwały.
Moje lilie bulwkowate rosną z typowo liliowych cebulek. Rozmnażają się raczej przez podział lub cebulki przybyszowe. Czasami się zdarza, że wytwarzają w kątach liści kilka małych cebulek..

Moje lilie bulwkowate rosną z typowo liliowych cebulek. Rozmnażają się raczej przez podział lub cebulki przybyszowe. Czasami się zdarza, że wytwarzają w kątach liści kilka małych cebulek..

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mariola bardzo ładne są Twoje lilie i widać że zdrowe,dlaczego piszesz że masz pogrom w liliach.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj dużo orientalnych "zeszło" niestety.hania5 pisze:Mariola dlaczego piszesz że masz pogrom w liliach.

Wymarzły?U mnie chyba przez te deszcze coś zaatakowało parę lilii,kwiaty jakieś powykręcane.Nie wiem co to może być.

Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
Ja mam problem z mieszańcami orienpet. Paru z nich (nie wszystkim!) usychają i opadają liście począwszy od dołu łodygi w górę. Jeszcze pąki się nie rozwinęły a łodygi już łyse. Nie wiem co jest tego przyczyną, choroba czy błędy w uprawie? Może to brak nawożenia? Nieodpowiednie pH? U odmian azjatyckich i LA nie zauważyłam takich objawów. Czy taka lilia ma szansę prawidłowo przygotować się do następnego sezonu? Czy ktoś miał podobny problem z orienpetami i może mi coś poradzić? Nie wiem co robić. Maria

Nie wiem dlaczego u mnie kiwtną dopiero dwie, reszta pączki i to jeszcze małe.

Bardzo wysoka 160cm, pąków zaledwie 6, bardzo silny zapach. Wsadzona w tym roku.

Bardzo wysoka 160cm, pąków zaledwie 6, bardzo silny zapach. Wsadzona w tym roku.
Viola
Maria! Mariola!
Wklejam Wam link na temat chorób lilii.
Objawy , które opisujecie są podobne do tych opisanch w artykule.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=424
Anno, dziękuję za link! Jeśli to fitoplazma, chociaż u moich lilii nie zaobserwowałam póki co żadnych deformacji ani chlorozy, to chyba nie ma dla nich ratunku. Będę szukać jeszcze informacji o tej chorobie. MariaAnna55 pisze:Maria! Mariola!

- adrian_lasek
- 50p
- Od: 10 wrz 2009, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie niektóre mają identycznie, pierwsze 2-3 kwiaty małe, a reszta już w miarę normalna, niektóre całkowicie straciły wierzchołki. Zostały poniszczone przez majowe przymrozki i to podejrzewam jako przyczynę.Ebabka pisze:Dziękuję, wolę podejrzewać przymrozek