Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fuksja,ułanka (Fuchsia) - wszystko o nich, cz. 2

Post »

Obrazek

To moje cudo
Kupione wiosną
Nigdy nie udaje mi się przezimować tych roślinek
Całą zimę jest w miarę OK
A wiosną jak pokazują się pierwsze listki nagle wszystko umiera ....
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fuksja Vlierbeekhof ;:167
Obrazek

Obrazek
Blacky ;:167
Obrazek

Deep Purple
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Alenka!
Twoje fuksje sa różnorodne i niesamowite. Z przyjemnością ogladam.

Też rozpoczęłam sezon kwitnień i mam nadzieję, że potrwa on trochę.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam problem z moją fuksją którą niedawno kupiłem, po postawieniu w lekkim cieniu zaczęła więdnąć i pojawił się na spodniej stronie liścia przy głównym nerwie i na łodyżkach biały meszek. Jak ją kupowałem była ok. Korzenie sprawdzałem są nie przelane. Ten meszek nie przypomina mączniaka przedstawionego na zdjęciach w internecie. Choruję tylko część doniczki, z drugiej strony jest normalna, pąki zaczynają ciemnieć i są nienaturalnie miękkie.
Pozdrawiam Marcin :)
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p
Od: 25 sie 2013, o 14:40

Post »

aturi wydaje mi się że masz doczynienie z jakimś grzybem. Szczególnie nowo zakupione rośliny z centrów ogrodniczych trzymane tam w folii, z połamanymi i gnijącymi liśćmi są narażone na takie ataki. Nie zastanawiaj się jaki grzyb zaatakował twoją fuksję tylko szybko usuń wszystko co ma jakikolwiek nalot i gnije. Postaw ją z dala od innych roślin w przewiewnym miejscu i opryskaj dokładnie wraz z ziemią w doniczce preparatem Topsin. Oczywiście na słońcu stać nie może. Codziennie ją oglądaj i usuwaj wszystkie listki na których zobaczysz nalot. Podlej jak już ziemia mocno przeschnie. Mam nadzieję, że uda ci się uratować roślinę. Wszystko co napisałam zastosowałam w bardzo podobnym przypadku w maju na swojej nowo zakupionej fuksji. Teraz jest piękna i zdrowa. Powodzenia!
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadzam się z Kirunia ;:108 Podejrzewałabym jeszcze przędziorki, ale przy już "meszku" na spodzie liści, byłyby objawy na wierzchu liścia..

Słuchajcie..kupiłam dziś taką fuksję. Sprzedawca powiedział, że to fuksja El suerte :shock: Może ktoś ją rozpozna?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kupiłam jeszcze Orange King
Obrazek
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48

Post »

Tutaj jest jeszcze wiele fuksji i nie tylko: http://www.fuchsia.be/en/ . To wersja w j. angielskim, lecz jest kilka innych. Jest to strona Belga, od którego fuchsiahybrida/fuksjana kupuje wiele odmian nie tylko fuksji. Owocnych poszukiwań :uszy
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Alenko, masz jeszcze jedno źródło do szukania (może już nawet szukałaś w nim :wink: )
Aby mieć pewność, że dobrze szukałaś na stronie, wejdź w dwie zakładki: Gatunki, a potem w Odmiany
http://www.fuksje.glebowski.eu/indexpl.htm
Wiadomo, że czasem zdjęcie jest takie podobne, ale pręciki nie pasują... i trzeba szukać dalej. Nie poddawaj się :wit

Skąd biorą się larwy w liściach fuksji??? Sadzonkę zakupiłam ~ 1,5miesiąca temu. Nie pamiętam, czy zmieniałam jej ziemię. Cały czas stoi w domu. Przy oknie zamkniętym. Obok stoją inne ukorzeniane, a także ukorzenione przeze mnie roślinki (m.in datury z którymi jest wszystko ok).
Ostatnio pączki zaczęły mi nie pasować. Więc obserwowałam ją na co dzień bardziej. Pączki były z dnia na dzień takie zasuszone/pomarszczone. I kolejny odpadł. Sucho nie miała. Dzisiaj zauważyłam (przez 2 dni mogłam nie przyglądać się jej), że ma dziwne liście: w miejscach jaśniejsze, prawie przeźroczyste, oraz w środku tego niektóre liście miały czarne plamki... W pewnym momencie zauważyłam, że to wygląda na żerowanie... i nie pomyliłam się, znalazłam małe larwy w środku, w rozwarstwieniu przeźroczystym... (nie wiem jak to fachowo nazwać).
:(
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skrzacik może są to larwy minujące liście?Miałam to na sanwitalii..
To najczęściej są larwy muchówek, chrabąszczy czy motyli. Larwy zostawiają w liściach odchody(może to są właśnie te czarne plamki?)..Poczytaj w internecie ;:108 Ale na to mi wygląda :|

Przejrzałam stronę podaną przez Malagenia. Oczopląsu można dostać..ale 3 typy mam o pokroju zwisającym.
Coral Drop
Dorrian Brogdale
Eruption

Teraz dalszy etap eliminacji ;:209
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Alenka z tych trzech to wytypowałabym,że ta nasza to Eruption najbardziej podobna,tak mi się wydaje.
Coral Drop-ma za długi pręcik,a Dorrian Brogdale-inne liście,zielone podłużne.Stawiam na Eruption.
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Alenka pisze:Skrzacik może są to larwy minujące liście?Miałam to na sanwitalii..
To najczęściej są larwy muchówek, chrabąszczy czy motyli. Larwy zostawiają w liściach odchody(może to są właśnie te czarne plamki?)..Poczytaj w internecie ;:108 Ale na to mi wygląda :|
Za śladem po fuksji poszłam do ogrodu, przyjrzałam się dokładniej mojej niebieskiej róży (która jest delikatnie fioletowa. Ale jaki przepiękny zapach). Na niej znalazłam ich mnóstwo... A ja głupia sądziłam że tam zjadała mi gąsienica czarna włochata i ślimak ;/ Nie przyjrzałam się, bo takich larw nie widziałam nigdy. Teraz na pewno coś więcej o nich poczytam. Czarne plamki jak najbardziej pasują na odchody. Dzięki! Chociaż w domu nie ma wyżej wymienionych owadów(robactw)... ;/
A tak ślicznie by teraz zakwitła... :((
Dałam jej trochę Biohumusu i obserwuje :wink:

Mnie to na Thalie również nie wygląda. Ale zawsze mogę się mylić. :wink: Wypoczywam na słoneczku i odnalezionej odmiany nie porównam, bo na ekranie w tym świetle takich szczegółów nie sprawdzę ;-)
Ale (podobno) Thalie posiadam i od razu stwierdziłam, że to są dwie inne sadzonki.

Pozdrawiam, i życzę udanego weekendu! Może będzie mniej deszczowy niż zapowiadają :wit
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu mi też odrazu ta eruption podpasowała..ale jeszcze poszukam informacji. Żeby tak znaleźć dokładniejsze..czeka mnie poważne buszowanie po otchłani internetu ;:209
Skrzacik szkodnik zidentyfikowany ;:163 Ja też kiedyś nie wiedziałam co to jest, że to w ogóle istnieje, póki nie poznaliśmy się bliżej ;:224 Musisz chyba zastosować jakiś środek owadobójczy..
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48

Post »

Madzie :lol: to by znaczyło, że ktoś jeszcze u nas kupuje u tego Belga i hoduje, oprócz fuchsjahybrida/fuksjana. Ciekawe kto, może warto by Wam było dojść tego źródła, niewykluczone, że ma więcej ciekawych odmian wprost od dobrego twórcy i hodowcy. Twórcy, bo ten Belg, Michiels, tworzy sam wiele nowych odmian. Było o tym w 'Mai w ogrodzie', gdy zrobiła program u fuchsihybrida.
Tak więc jeśli ta odmiana została przez niego stworzona, i pewnie niedawno, to buszowanie po otchłani może niewiele dać, bo źródło jest jedno. Może tylko evnt. wtórni hodowcy, którzy mają swoje strony i umieszczają fotki.
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malagenia masz rację..Już 2 dni buszuję po necie, wpisując różne hasła by dotrzeć do tej fuksji i nic..Może jak będę tam następnym razem to zapytam wprost skąd ją ma, bo nie mogę znaleźć nazwy ;:174 Bo już oglądanie fuksji przyprawia mnie o ból głowy :shock:
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p
Od: 25 sie 2013, o 14:40

Post »

Pomalutku i u mnie pojawiają się kwiaty. Na razie u zeszłorocznych ale nowe nabytki już też mają w większości pączki.

Obrazek
Obrazek

Troszkę im przeszkadza poranne słoneczko więc raniutko zawieszam cieniówki i znów sąsiedzi mają ubaw.

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”