Oczywiście jest dużo więcej takich kwitnących roślinek, których nie mam w ogródku, ale mam je z muzeum TANAPu w Łomnicy więc to jeszcze trochę potrwa.
Te które chciałabym mieć. Głodek Sasanka
Kuklik górski
Goryczka wiosenna
Pierwiosnek maleńki
Fiołek
Urdzik
Wszystkie te zdjęcia pochodzą z wczorajszej wycieczki.
Olgo witaj.
Z podziwem oglądam wspaniałe zdjęcia cudownej górskiej przyrody, coś pięknego .
Te rozlegle łany urdzika karpackiego, który w ogrodzie pielęgnowany nie zawsze zakwita, a tu proszę, ma spełnione wszystkie warunki.
Zawilec narcyzowy śliczny, ale w Twoim ogrodzie także pięknie kwitnie.
Dobrej nocy Ci życzę.
Niewiarygodnie piękne rośliny no i ta górska sceneria!, Jako podlotek bawiący na wakacjach siadywałam sobie w Dolinie Ku Dziurze i oglądałam zakupiony atlasik "Rośliny Tatr Polskich". Moim marzeniom było zobaczyć szarotkę na żywo
Bardzo sie cieszę,że podoba się Wam dzika roślinność, choć nie jest tak okazała jak roślinki ogrodowe to ja ją wyżej cenię.
Roślinki sfotografowane dziś między jedną a drugą zlewą w błysku słońca.
Piękne te rośliny w naturalnym środowisku....a najbardziej podoba mi się urdzik...nawet szukałam na necie żeby kupić,i jakoś tak zeszło,ale niewątpliwie śliczny jest.
Grażynko moje górskie roślinki to albo pochodzą z targu (szarotka i goryczka) ale większość pochodzi z muzeum TANAPu w Łomnicy (Słowacja).
Dziś przeszłam z Wierchu Porońca na Rusinową Polanę, a potem po mszy na Witorówkach przez Gęsią Szyję na Cyrhlę skąd jakaś miła pani przewodnik podwiozła mnie do domu swoim autem, wracała z pracy z Morskiego Oka. Nie padało, ale góry za mgłą, kwiatki można było fotografować.
Olgo kolejna porcja ślicznych zdjęć najpierw gór we mgle (też mają swój urok) a potem tych prześlicznych roślin. Mam ten niski przywrotnik! dostałam go od Lidzi
A Twoim roślinkom służy deszcz na zmianę ze słońcem, zdjęcie ganeczku zaprasza żeby usiąść
Olgo....jaka ja jestem sks jak nic.....gdybym tu zajrzała dwa dni wcześniej nie musiałabym buszować po necie w poszukiwaniu zdj gór,miałam takie zajęcie wczoraj z dziećmi,o górach,owcach itp.....ale sobie zapisałam do wykorzystania w innym czasie.....dziękuję za piękne zdjęcia